En måndag med en blandad godispåse väntas tipparna med spansk-portugisisk dominans. Insprängt mellan ibererna bjuds det på bollspel från klassiska länder som Tyskland, Nederländerna och England. Gnugga på och full pott kommer!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Leeds – Crystal Palace | Speltips: 1X

Klurig förstakamp. Leeds United har varit ett av ligans mest underhållande lag med mål såväl framåt som bakåt, och det är inte bara Patrick Bamford som levererar; Raphina satte sin fjärde ligastrut för säsongen mot The Toffees när The Whites förvisso förlorade men förvärrade i alla fall inte skadeläget. Palaces nyckelspelare Wilfried Zaha klev efter knappa halvtimman i Newcastle, och nu står The Eagles utan mindre än tio spelare av truppens 28. Gästerna slog Leeds i höstas, men har inte tagit sex poäng av värdarna på en och samma säsong sedan 1985/1986. Ettan är sprängfylld med värde och går först. Krysset bör inkluderas.

Match 2: Atletico Madrid – Celta Vigo | Speltips: 1X2

Nere i Spanien har Luis Suárez varit i ropet sedan Atlético åkte ur cupen; strikern har pangat in bollar till höger och vänster och toppar därmed La Ligas skytteliga. Frågetecknen runt de rödvita börjar emellertid hopa sig. Flera spelare, inklusive stjärnskottet Joao Félix, har testat positivt för corona, och Kieran Trippier är fortsatt avstängd. Överbelastning på befintliga spelare? Två bra lagprestationer av Celta har gett två kryss, och Los Célticos var värda mer i bägge matcherna. Nolito/Mina/Aspas är habila offensiva spelare som på en bra dag kan sänka alla spanska lag. Modet för dunderskrällen finns och klokheten att helgardera likaså.

Match 3: Benfica – Famalicao | Speltips: 1

Spansk huvudstad blir portugisisk. Ibland kan det vara bra att åka på en käftsmäll eller två. Benfica som efter derbyförlusten mot Sporting bara fick 0-0 mot Vitória trots massivt spelövertag kommer att beordra Seferovic och Nunez att kasta sig framåt med full kraft. Motståndet med Primeiras mest ihåliga försvar passar extra bra. Nästjumbon Famalicao är ljusår från förra säsongens sjätteplats, och att Famalicenses släppte Rúben Lameiras under tranferfönstret kommer att stå gästerna dyrt. Solklar etta på Estádio da Luz!

Match 4: Maritimo – Santa Clara | Speltips: 1X2

En flygresa ut i Atlanten leder oss till Madeira och hemmastarka Marítimo. Funchalklubben har tagit en rad fina skalper under säsongen; 2-0 i cupen mot ligaledarna Sporting är det tyngsta, men att de rödgröna pressade tillbaka Benfica visar att kvalitet finns. Santa Clara hör hemma på Azorerna, och även om formen är god har de rödvita troligtvis nått taket för sin förmåga. Junior är gästernas bästa målskytt på sina fyra baljor, och det kan man bara komma så långt på. Det luktar Marítimo om öderbyt som streckas från vänster.

Match 5: Belenenses – Guimaraes | Speltips: X2

Vitória de Guimaraes gör skäl för sitt namn; med tre viktorior på raken innan den tunga bortapinnen i Lissabon har Conquistadorerna seglat upp på en strålande sjätteplats. Kultliraren Ricardo Quaresma finns i laget, och att de svartvita plockade in Rúben Lameiras från Famalicao visar bara vilka ambitioner besökarna har. Belenenses har Eduardo Kau, Chima Akas och Nilton Varela i sjukstugan vilket innebär att större delen av backlinjen är nödlösningar. Inte dåligt då att klara 0-0 mot Porto, men nu räcker det inte längre än max ett poäng hemma i Belém.

Match 6: Fortuna Düsseldorf – Holstein Kiel | Speltips: 1

På kallare breddgrader väntar en kamp i den förhållandevis ihoptryckta tabelltoppen. Düsseldorf är något av en maktfaktor på hemmagräset, och har dessutom ganska bra koll på Kiel tack var Emmanuel Iyoha som tidigare varit utlånad till Storkarna. Strikern har dock fått sparsamt med speltid då Kristoffer Peterson och Kenan Karaman varit för jämna för att petas. Holstein fick i tisdags spela 120 minuter mot Darmstadt innan straffsparkarna tog gästerna vidare i DFB-pokal. Tröttheten spelar in, så gör även det överstreckade krysset – vi singlar ettan!

Match 7: Lugo – Espanyol | Speltips: 1X2

Espanyol har 80 säsonger i La Liga, och hör hemma i finrummet. Det nya året har emellertid inneburit svårigheter för de blåvitrandiga som åkt ur cupen samt nu torskat två raka. Det tidigare så stabila försvaret med Leandro Cabrera i spetsen svajar, och då räcker inte Raúl de Tomás mål så långt längre. Lugo ligger tryggt i mitten och tar de poäng som förväntas (i synnerhet på hemmaplan). I den senaste kampen på Anxo Carro var det Hugo Rama som ramade in segern med en välavvägd frispark som ställde motståndarförsvaret. Uppe i Galicien har gästande lag det svårt – kul miniskräll att inkorporera i heltäckningsmattan.

Match 8: Jong Ajax – Cambuur | Speltips: 2

Slutligen väntar Ajax ungdomar, men det räcker inte att ha ett häftigt lagnamn för att vinna. Ynglingarna (nåja) är inget vidare i sin hemstad där segern saknas sedan oktober. Värdarna har nu dessutom lånat ut den danska talangen Victor Jensen till Nordsjälland och därmed försvagat högerflanken. Cambuur är revanschsugna efter 2-3-nederlaget i höstas. Robert Mühren är inne i ett målstim, och varken han eller gulblå är enkla att stoppa just nu. SSC segrar med största sannolikhet.

Antal rader: 216 | Spelstopp: 19:59

KUPONGENS SÄKRA: Benfica

De tre stora i Portugal spelar egentligen en liga som är för liten för dem. Benficas formdipp ska ses i ljuset av den klasskillnad som finns i Primeira. Famalicao har inte ens formen att hoppas. Enkel trea för hungriga örnar!

CHANSNINGEN: Celta Vigo

Atlético går strax in i en period med matcher även ute på kontinenten, och med ett par spelare borta är det drömläge för Celta. Vigo klarade 0-0 vid det senaste besöket på Wanda Metroplitano, och med magikern Aspas längst fram kanske de ljusblå öppnar upp titelstriden igen. Vamos, Célticos!

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se