Efter en vinst och en förlust lossnade det rejält för Sverige mot Norge. Förstafemman med William Nylander, Alexander Wennberg och Patric Hörnqvist låg bakom merparten av målen.

Sverige inledde Hockey-VM med att förlora mot Tjeckien och krossa Italien. Mot Norge lossnade det rejält i spelet, och Tre Kronor bjöd upp till dans.

Tre Kronor hade fått förstärkning av senaste tillskottet, Alexander Wennberg, som gick in som center i toppkedjan mellan William Nylander och Patric Hörnqvist.

Det gav toppkedjan och hela Tre Kronor en effekt. För Wennberg hann inte mer än att kliva in på isen innan han blev målskytt. William Nylander vann en tekning och pucken hamnade framför fötterna på Wennberg som snyggt väntade ut den norske målvakten Henrik Haukeland och lade in 1–0.

Toppkedjan fanns på isen även när Sverige utökade sin ledning. Den här gången var det Patric Hörnqvist som styrde in ett skott från Oliver Ekman-Larsson.

Nylander på spelhumör

William Nylander var på spelhumör. Han hade assist på både 1–0 och 2–0, och gjorde även 3–0 målet som kom med 1.38 kvar av första perioden.

Men Sverige slog varken av på tempo eller skärpa. Målfesten fortsatte i den andra perioden där Adrian Kempe skött sitt första mål i VM när han elegant lurade bort den norske backen och lade in pucken på backhand. Sedan gjorde Patric Hörnqvist sitt andra mål för kvällen, som gjorde att Norge bytte målvakt. Henrik Haukeland ut, Henrik Holm in.

Men den inbytte keepern fick tuffast möjliga start. Han hann bara vakta kassen i drygt 46 sekunder innan Mario Kempe fixade 6–0. Wennberg blev sedan två målskytt, innan Loui Eriksson gjorde sitt första mål i VM till 8–0.

I den tredje perioden drog Sverige ner på tempot och till slut skulle Norge få hål på Jacob Markström. Mathias Trettenes sköt från blå och pucken slank in. Sedan fastställde Oskar Lindblom slutresultate till 9–1. Framspelad av? Jo, William Nylander. Det var hans femte poäng för kvällen.