Tre Kronor rasade samman mot Ryssland och tappade en 1-0-ledning till 6-1-underläge i den sista gruppspelsmatchen. Det innebär att Finland väntar i kvartsfinalen.

Från bländande hockey i första perioden till ett haveri i den andra. Tre Kronor tog ledningen efter en vacker styrning av Gabriel Landeskog framför Andrej Vasiljevskij och ett lika fint förarbete av Elias Pettersson och Marcus Pettersson.

Men efter effektivt försvarsspel och aggressivt anfallsspel i den första perioden ramlade allt i den andra perioden och det var de ryska superstjärnorna med Nikita Kutjerov, Alexander Ovetjkin och Jevgenij Malkin som låg bakom det mesta.

Först kvitterade Artyiem Anisimov, assisterad av stekhete duon Kutjerov & Gusev. Därefter utökade Jevgenij Dadonov. Sedan började raset. 3–1 via Alexander Ovetjkin, 4–1 via Kirill Kaprizov, 5–1 via Mikhail Grigoirenko och 6–1 via Jevgenij Malkin.

Finland väntar i kvartsfinalen

I den tredje perioden reste sig Sverige, men det hjälpte föga i och med Rysslands stora ledning. William Nylander snyggade till siffrorna efter ett fantastiskt bra byte i mitten på tredje. Men drygt tre minuter senare hade Dmitri Orlov gjort 7–2.

Tre Kronor replikerade två gånger om, via två backmål. Först Oliver-Ekman Larsson som med ren vilja tryckte in pucken. Sedan John Klingberg med ett vackert skott upp i det bortre hörnet bakom Vasilevskij.

I och med storförlusten tvingas Tre Kronor bege sig till Košice (fem timmar bort) där Finland väntar i kvartsfinalen. Ett Finland utan en enda NHL-spelare.