Med bara två veckor kvar till VM så riktar jag allt fokus på långtidsspel och matchanalyser. Denna gång vänder jag blickarna till grupp H där Senegal huserar, ledda av den stora stjärnan Mané. Visst bör Liverpool-anfallaren göra minst ett mål?

Match: Långtidsspel VM | Speltips: Mane ö0,5 mål | Odds: @1.60 | Units: 2,5 | Spelbolag: Unibet |

Senegal hoppas på favorit i repris

Lejonen från Tarenga är klara för sin blott andra VM-turnering genom alla tider. Förra gången – för 16 år sedan – lyckades man med den historiska bedriften att gå hela vägen till kvartsfinal, bland annat efter att ha slagit Sverige i en sanslös åttondelsfinal som innehöll det mesta. Efter att ha gått obesegrade genom en någorlunda enkel kvalgrupp är man nu tillbaka på världskartan, härförda Alain Gessie på tränarposten – den fd lagkaptenen i Senegals VM-trupp 2002. Lottningen till detta världmästerskap blev riktigt lyckosam för Senegal, där man slapp de tyngre stornationerna och istället drog Polen från seedningsgrupp 1 och Colombia från seedningsgrupp 2. Tillsammans med Japan utgör man en på förhand rätt öppen, men oerhört spännande grupp mellan flera offensivt skickliga lag. I Senegal hittar vi flera offensiva spetsar i form av Diouf, Sow, Keita, Sakho och framför allt Mané. Tillsammans med de tunga och fysiska innermittfältarna Kouyate och Gueye (där den sistnämnde i mina ögon varit en av Evertons absolut främste spelare denna säsong), har det afrikanska laget absolut ett slagkraftigt lag på pappret. Det ska bli intressant att se om Gessie kan få ihop materialet till en ordentlig slutprodukt – jag vet att han på hemmaplan emellanåt kritiserats något för sin otydlighet i det organiserade spelet. Jag hoppas åtminstone man fortsätter med den höga pressen i försvarsspelet från kvalet!

Mané – landets härförare!

Liverpool-stjärnan Mané är oerhört populär i hemlandet, och bär i mångas ögon hela landslaget på sina axlar. Han berättade i en intervju inför CL-finalen med The Guardian hur ingen i hela hans hemby skulle jobba under finaldagen, utan alla skulle bara fokusera på finalen. Den 26-årige senegalesen förklarade hur han med glädje också skickat hundratals Liverpool-tröjor till byn. I Champions League-final hittade han ännu en gång nätet, men det räckte inte hela vägen. Han är det afrikanska lagets juvel och även en oumbärglig i Liverpool – men så har det inte alltid sett ut.

För blott sex år sedan var han en oerhört anynom Ligue 2-spelare i den franska klubben Metz, som dessutom samma säsong skulle åka ned till tredjeligan. Sommaren 2013 köptes han för £4 miljoner av Red Bull Salzburg, där karriären tog vid på riktigt – på lite drygt två år hann anfallaren med att göra 45 mål i Österrike. Via en två-årig sejour i Southampton köptes han av Liverpool 2016 för nio gånger så mycket som han såldes för från Metz. Det gjorde honom till Afrikas dyraste spelare genom alla tider. I The Reds fortsatte succén med mål i debuten och han utsågs under sin premiärsäsong säsongens spelare i Liverpool. Denna säsong har han emellanåt hamnat lite i skymundan i media av sin lagkamrat Mohammed Salah, men han har ändå öst in mål och assist för den engelska klubben. Totalt blev det 20 mål denna säsong.

I landslaget har han en ännu större roll än i klubblaget – även om han inte alltid fått ut lika mycket prestationsmässigt. 14 mål i landslagströjan har det åtminstone blivit, en siffra jag tror kommer ha vuxit efter VM. Gällande just Senegal så lyfter Mané fram att man har ett riktigt talangfullt lag och en strålande generation, men att det krävs att man får ihop ett solidariskt och sammansvetsat lag. Med hans egna ord: “Le talent, les individualités, c’est important, mais ça ne fait pas tout. S’il n’y a pas de solidarité, on ne peut pas gagner. C’est vrai que le Sénégal a une belle génération, que l’équipe est complète dans toutes ses lignes. Mais l’effectif est jeune.”

Det går dock inte att förneka att han är landets storstjärna. Oavsett om han får rollen som winger eller som nummer 10 kommer han vara landets absolut farligaste hot framåt. Detta blir hans första VM och en chans att hävda sig ytterligare internationellt. Notera dessutom att han förväntas vara lagets straffskytt och hur alla övriga lag i gruppen har sin styrka i just offensiven – från Ryssland ska han inte gå mållös!

Speltips: Mané ö0,5 mål i turneringen

Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Mané är den absolut klarast lysande stjärnan i ett offensivt Senegal.

  • Mané gjorde denna säsong 20 mål i Liverpool-tröjan och var en mycket viktig kugge i klubbens anfallsspel.

  • Om Mané gör ett mål till i landslaget ligger han topp 3 sett till landets främste målskyttar genom alla tider – en extra morot. Det är dessutom hans första VM någonsin!

  • Senegal hamnade i en mycket öppen och oviss grupp, där de flesta lag har sin styrka i offensiven. Målrika matcher att vänta!

  • Mané är lagets straffskytt.

Högst odds hittar jag hos Unibet som ger hela 1.60 för spelet. Min investering i detta spel blir 2,5 units!

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.