Begreppet unit är väldigt vanligt inom betting men varför används det egentligen? En av fördelarna är att man på ett enklare vis kan föra statistik över sina spel samt också kunna ge andra en riktlinje om insatsen på spelet utan att blanda in summor. Den största fördelen med units är dock att man kontinuerligt placerar sina insatser på en jämn nivå och har på ett bättre sätt kontroll över sitt spelande.

Så använder du units

Du kommer inte kunna kamma hem några storvinster per varje enskilt spel med unitssystemet men tanken är istället att du ska bygga upp bankrullen på sikt. Det blir betydligt svårare att torska hela spelkassan, eller ens stora delar av den, med hjälp av bankroll management och units.

Rent generellt brukar ett maxspel ligga på max 5% av bankrullen men det kan variera från fall till fall. Vill man ha chans att vinna större summor på kortare sikt kan man öka sitt maxspel till exempelvis 10% av bankrullen, det innebär dock även att du kan förlora din bankrulle dubbelt så fort om det går dåligt. Vi på Speltips.se skulle rekommendera att du maximalt satsar 5% av din bankrulle om du vill kunna överleva och vinna bra pengar på längre sikt. Generellt motsvarar en unit också en procent av spelkassan (vilket åskådliggörs här nedan och är det klart vanligaste), men det kan alltså även vara en lägre procent.

Om vi utgår ifrån att du startar med 10 000 kr
1u – 1% av bankrullen = 100 kr
2u – 2% av bankrullen = 200 kr
3u – 3% av bankrullen = 300 kr
4u – 4% av bankrullen = 400 kr
5u – 5% av bankrullen = 500 kr

Om vi istället utgår ifrån att du startar med 1000 kr
1u – 1% av bankrullen = 10 kr
2u – 2% av bankrullen = 20 kr
3u – 3% av bankrullen = 30 kr
4u – 4% av bankrullen = 40 kr
5u – 5% av bankrullen = 50 kr

Det spelar ingen roll om du spelar med 1000 kr eller 10 000 kr, alla kan använda sig av units.

Förändringar kommer att ske med din bankrulle

I takt med att du antingen vinner eller förlorar är det viktigt att komma ihåg att räkna ut vad en unit är värd. Om du startar med 10 000 kr så är alltså en 1 unit värd 100 kr när du placerar ditt första spel. Om vi låtsas att spelet går in till oddset @2.00 kommer din bankrulle ligga på 10 100 kr och då blir 1 units således värd 101 kr. Det är extra viktigt att räkna om sitt units-värde, framför allt om bankrullen har minskat.

Hur många units ska jag placera?

Det handlar hela tiden om att värdera sina spel och placera en rimlig insats på spelet du valt. Storleken på din insats ska vara beroende av hur stor du uppskattar spelvärdet. Ju större spelvärde, desto större insats. Ett vanligt missförstånd är att man tänker att ett lägre odds alltid ska korrelera till en högre insats och vice versa, men det är alltså ingen bra taktik i längden. Att räkna ut spelvärde kräver såväl fingertoppskänsla och erfarenhet, men det finns en del grundläggande principer. Låt säga att du uppskattar sannolikheten för att Lag A vinner till 60%. Genom att dividera 1 med uppskattade sannolikheten i decimalform (i detta fall 0,6)  får du fram det odds du anser att spelet ska ha. 1/0,6 = 1.6667. Oddset borde enligt dig vara @1.67. Om oddset är högre har du funnit spelvärde och om oddset är lägre ska du skippa att spela. Sedan anpassar du din insats efter storleken på spelvärdet.

Jonas Svanberg

Skribent

Jonas är relativt ny på Speltips och har en bakgrund inom e-sportsbranschen. Han har huvudsakligen ansvar för casinorecensionerna men hoppar även in ibland med tips och nyheter kring sport och betting. Jonas har spelat fotboll sedan han var ung och tack vare sitt stora sportintresse har han bra koll på de största ligorna i Europa, något han gärna delar med sig utav.