Vi på speltips.se har skapat denna spelskola för att lära ut grunderna i betting men även ge råd och tips för hur man ska lägga upp sina oddsspel så man ökar sina chanser att vinna lite mer i längden. Det finns ett flertal personer som lever på att spela på betting, men för att kunna göra det krävs att man har disciplin och tålamod, men även att man lägger ned tid på att söka fram och läsa betting tips om de spel som man vill spela.

Bestäm en spelbudget

När man bestämt sig för att börja spela så är det viktigt att man har kontroll på sitt spelande genom att lägga upp en budget. Precis som man har en budget för sina andra utgifter varje månad, som hyra, el, Internet, mat, nöjen och andra utgifter, så behöver man även ha en kontroll över sina utgifter för sitt spelande.

Det kanske känns onödigt om man spelar sporadiskt eller mer sällan men precis som man bestämmer sig för hur mycket man kan göra av med när man går ut en kväll så behöver man även bestämma hur mycket man kan spela för varje gång. Att spela på nätet är underhållande och spännande samtidigt som chansen finns att man kan vinna men det kan gå fort när man spelar och helt plötsligt så har man en dålig dag och då är det viktigt att man har kontroll på sin spelbudget så att inte hushållsekonomin blir lidande.

Om man dessutom planerar att spela lite grann för att vinna så är det också viktigt att man håller rätt på sina insatser och sina vinster så att man kan följa upp sitt spelande och se hur det har gått. Professionella spelare eller spelare som lever på att spela oddsspel kan inte spela utan att föra bok över sina utgifter kontra sina inkomster. Samtidigt så kan de använda sina anteckningar för att lägga säkrare spel i framtiden.

Välj rätt spelbolag

När det har blivit dags att börja betta så behöver man hitta ett bra spelbolag som dels erbjuder spel på de sporter som man vill spela på och som man har kännedom om men som även i övrigt kan erbjuda en bra kundservice så att man kan få snabb hjälp om man stöter på problem. Det finns massor av spelbolag som vänder sig till svenska spelare och många av dessa erbjuder sina spelare en svensk spelmiljö, svensk kundtjänst och information på svenska. Som nybörjare så är det tryggt att välja ett spelbolag som erbjuder spel på ens moderspråk så man eliminerar riskerna för missförstånd samtidigt som det brukar gå snabbare att komma igång med sitt spelande.

För att hitta den spelsidan som passar en bäst kan man dels ta hjälp av guiden på Speltips.se där varje spelbolag är recenserat. Här kan man få information om spelutbud, insättningsmetoder, bonuserbjudanden och spelbolagets kundservice och mycket mer.

Det här behöver du tänka på

Det man behöver tänka på när man ska välja bettingsida är om det finns en svensk spelmiljö och kundtjänst, om spelutbudet innehåller de sporter som man själv har kunskap om och om de erbjuder en bra välkomstbonus som gör att man får lite extra i sin spelkassa att spela för, vilket gör att man dels får chansen att prova på spelmiljön ordentligt men också ännu mer underhållning och spänning. De flesta spelbolag erbjuder en välkomstbonus som ligger på ca 100 procent av det belopp som man sätter in första gången. Det innebär att man får dubbelt så mycket att spela för. All denna information kan man ta del av i de recensioner som finns Speltips.se vilket gör det lätt och snabbt att hitta en bra och trygg spelsida att börja spela på.

Innan man registrerar sig och tar emot en välkomstbonus så ska man alltid läsa igenom villkoren för bonusen så man inte efteråt blir besviken för att man inte klarade av att ta ut de vinster som man vunnit. Alla bonusar omfattas av ett omsättningskrav och det bör inte vara högre än 10 gånger om man vill få en bra chans att klara av att uppnå detta omsättningskrav och därmed kunna ta ut sina vinster. vi har självklart skrivit ut alla omsättningskrav för respektive bonus så att det blir lättare för dig att klara av kravet.

Att komma igång med betting

Att spela på odds är inte speciellt svårt utan man väljer ut den match som man vill spela på och sedan så väljer man det utfall som man vill satsa på. Utfallet kan i de flesta fall bara bli tre, i vissa fall endast två. Man kan satsa på att hemmalaget vinner, bortalaget vinner eller att det blir oavgjort. I vissa sporter så kan det inte bli oavgjort och då kan man förstås endast satsa på vilket av de två lagen eller tävlanden som man tror ska vinna.

Spela på sporter du känner till

För att öka sina vinstchanser så bör man hålla sig till spel som man känner till och kan lite om, exempelvis allsvensk fotboll, engelsk ligafotboll eller amerikans ishockey. Det är betydligt enklare att hitta vinnare bland de sporter som man känner till och som man följer. Dessutom kan man lättare förstå den information man hittar om de lag som spelar. Desto mer information som man tar till sig som bland annat statistik, resultat vid tidigare möten, skador eller avstängningar desto lättare kan man utvärdera vilket lag som mest sannolikt kommer att vinna den match som man vill spela på.

Hitta bra odds

Det är spelbolaget själva som sätter de odds som finns för varje match som man kan spela på. De som sätter oddsen är experter på odds och har stor kunskap och erfarenhet samtidigt som de har massor av information som underlag när de sätter sina odds. Därför så kan oddsen i många fall vara vägledande för hur utfallet mest sannolikt kommer att bli. Om man vill spela säkert så ska man spela på favoriterna vilket förvisso medför låga odds och en liten vinst om man vinner. Exempelvis brukar favoriter ha oddsen 1,10 upp till 1,50, och sällan över 2,00, beroende på hur stora favoriter dessa är. Om man spelar på dessa odds så är chansen störst att man kommer att vinna dock så blir vinsten på 100 kronor bara mellan 10 upp till 50 kronor när man vinner. Vi rekommenderar att man aldrig spelar på en match under 1,3-1,4 i odds, då det oftast blir för lite pengar att vina mot den risken man tar.

Utmaningen för de som spelar på oddsspel är att hitta spel till felsatta och för höga odds, på minst 1,5 eller mer, så man får en större utdelning tillbaka om man vinner. För att ha en chans att kunna hitta spel till dessa odds så behöver man vara påläst så man kan hitta information som talar för att de lag som har det högre oddset kan vinna.

Använd Units när du spelar

När man spelar på odds så bör man sprida ut sina spel och aldrig spela för mer än vad man har avsatt i sin budget. Det är perfekt att använda Units när du räknar hur mycket du ska satsa, vilket du kan läsa mer om här: Units inom betting.

Man bör inte satsa med än 5 procent av sin spelkassa på ett enskilt spel, eller 5 units som vi också kan kalla det. Spelar du på ett högt odds, vilket även medför en högre risk, så bör man aldrig satsa mer än 1 procent av sin spelkassa på ett enskilt spel. Genom att lägga flera spel med olika risknivåer så brukar man ofta gå runt även om inte alla spel går in. Skulle man ha turen att få in ett spel med höga odds så brukar man kunna göra en skaplig vinst.

Varianter av olika oddsspel

När man spelar på odds så kan man spela på många olika varianter. Nedan finner man de vanligaste varianterna som nästan alla spelbolag erbjuder. Det finns dock spelbolag som har många fler spelmöjligheter men för nybörjare bör man hålla sig till de enklaste spelen först innan man blir mer varm i kläderna.

  • 1 X 2 – För spel på matcher som exempelvis fotboll så kan utfallet bli tre, vinst för hemmalag, vinst för bortalag och oavgjort. 1 X 2 är den vanligaste spelformen när man spelar på odds.
  • Draw no bet – Alternativet till 1 X 2 är draw no bet där utfallet bara kan bli två, hemmalaget vinner eller bortalaget vinner. Skulle det bli oavgjort får man tillbaka sin insats.
  • Resultat – Denna spelform innebär att man ska spela på vilket resultat som matchen kommer sluta med. Man kan spela på valfritt resultat som exempelvis 1-0, 3-0, 2-2 eller 0-1. Det är resultat vid full tid som man spelar på och inte slutresultatet efter förlängning eller straffar.
  • Över – Under – Detta är ett alternativ till spel på resultat och här ska man spela på om man tror att det blir fler eller färre mål i en match för ett av spelbolagets uppgivna värde. För fotboll brukar man normalt kunna spela på om det ska bli fler eller färre mål än ett visst antal mål.
  • Handicap – Detta är ytterligare en variant på resultatspel och här så spelar man resultat vid full tid genom att ge något av laget ett handicap. Exempelvis om man spelar på att hemmalaget ska få ett handikapp på -1. Vilket då innebär att matchen startar med resultat 0-1. Då måste hemmalaget vinna med två mål eller fler. Läs mer om Asian Handicap.
  • Vinnare – Ett annat vanligt spel är att man spelar på vinnare i ett lopp som bland annat hästkapplöpning, cykling eller någon annan sport där spelarna tävlar individuellt. Man kan också spela på vinnare av en liga, som exempelvis vilket lag som vinner Allsvenskan. Andra vanliga spel är att spela på vinnare i ett kulturellt evenemang som melodifestivalen eller vinnare i ett politiskt val.
blomman

Chefredaktör

Andreas är vår nya chefredaktör här på Speltips.se. Han har flera års erfarenhet inom branschen och har jobbat som bland annat oddssättare och sportsbook manager på Malta. Sportintresset är brett och när inte favoritlaget Hammarby spelar är det basket som gäller. Andreas sköter kontakten med Speltips skribenter och har du några frågor kring det är du varmt välkommen att kontakta honom.