Det är dags för säsongsstart i Danmarks högstaliga – Superligaen. I premiären ställs giganten FC Köpenhamn mot Horsens hemma på Parken. FCK måste studsa tillbaka från en katastrofal fjolårssäsong, medan Horsens helst vill undvika att upprepa det resultatet de blev besegrade med senast de var här: 4-1. FC Köpenhamn kommer vara mycket måna att inleda säsongen starkt efter fjolårets fiasko. Komfortabel hemmaseger?

Match: FC Köpenhamn – Horsens | Speltips: FC Köpenhamn -1,5 Asian Handicap | Odds: @1.87 | Units: 3/5 | Spelbolag: Bet365 | Spelstopp: 18:00

En skadskjuten Goliat

FC Köpenhamn. Danmarks nuvarande allra största och mäktigaste klubb. Bärande på fanan efter Kjøbenhavns Boldklub, den mest framgångsrika klubben i historien med 15 ligatitlar, som tillsammans med Boldklubben 1903 bildade FCK. Två mastodonter förenades, och en ny jätte föddes. Denna jätten, denna Goliat i den danska fotbollsvärlden, har nu förlorat en arm. Efter tolv ligatitlar och sex andraplatser, hamnade FC Köpenhamn utanför topp 2 för första gången på 18 år – och det med besked. FCK slutade hela 27(!) poäng efter segrande Midtjylland, en katastrof som inte får upprepas – till varje pris.

Ståle Solbakken har fortsatt fått förtroendet på tränarposten trots det bittra nederlaget på slagfältet om den prestigefyllda tronen – vilket kanske inte är så konstigt då han tagit hem sju titlar med laget, senast år 2017. Solbakken har varit aktiv på transfermarknaden, och bland annat plockat in Sotirios Papagiannopoulos från Östersund. Denna upplaga av FCK är definitivt myckt starkare än fjolårets, och nu tar laget sats mot ännu en dansk Superligaen-titel – den trettonde i ordningen.

En rejäl överraskning

Horsens måste sägas vara fjolårets överraskning. Laget kommer från staden med samma namn, som kanske är mest känd för den årliga medeltida festival som tar plats på den sista fredag och lördagen i Augusti. Fotbollslaget däremot hade en otrolig säsong, och överpresterade ganska rejält under grundserien. Året innan kom de på en tionde plats, och före dess hade Horsens en tre år lång sejour i andradivisionen. Till slut hamnade de säsongen 17/18 på en sjätteplats när serien delats upp och de sex bästa lagen gör upp om ligatiteln.

Trots detta faktum, vann Horsens faktiskt bara tre av sina 28(!) matcher från och med 15 oktober 2017, och det var framför allt på resande fot de hade enorma problem. De vann bara 3 av sina 18 bortamatcher, och förlorade fem i rad på bortagräs för att avsluta säsongen. De har med sig tre raka förluster under försäsongen in i denna säsong, och undertecknad ser det som mycket osannolikt att de blir en faktor att räkna med även denna säsong.

Speltips: FC Köpenhamn -1,5 Asian Handicap

Premiärmatchen sägs sätta tonen för resten av säsongen, och för jätten kallad FC Köpenhamn är det enbart vinst som är ett acceptabelt resultat. Allt annat vore ett praktfiasko. Efter det största fiaskot på 18 år med fjärdeplatsen i fjol måste denna säsong bli en motreaktion utan dess like. Nu spelade FCK visserligen Europa League-kval för fyra dagar sedan, men samtidigt kunde det roteras, och truppen är bred. I denna premiär kommer det således vara full fart från start. FCK är samtidigt mycket starka hemma på Parken, och vann sju av sina avslutande nio hemmamatcher i ligan. Horsens överpresterade rejält förra säsongen, och de vann faktiskt bara 3 av sina 28 avslutande matcher. De är dessutom kroniskt bortsvaga då de endast vann 3 av sina 18 bortamatcher och förlorade fem i rad för att avsluta säsongen.

FCK har även ett klart övertag i de inbördes mötena mot Horsens, och de vann fyra av sex, medan två slutade oavgjort. Tre av vinstmatcherna var med minst två måls marginal, och av hemmamatcherna slutade två av tre möten med förkrossande 5-0 och nu senast 4-1. Här ser undertecknad en liknande historia, och ser således stort värde i en seger med två mål eller fler för hemmalaget. Här är några anledningar till varför FCK gör processen kort:

  • FC Köpenhamn hade sin sämsta säsong på 18 år i fjol, och vikten av att starta denna säsong på ett bra sätt är enorm.

  • Horsens överpresterade rejält förra säsongen, och vann endast 3 av sina 27 avslutande matcher.

  • FC Köpenhamn är starka hemma på Parken, och vann sju av sina avslutande nio hemmamatcher förra säsongen.

  • Horsens vann endast 3 av sina 18 bortamatcher förra säsongen, och förlorade fem raka för att avsluta säsongen.

  • FC Köpenhamn har vunnit 4 av 6 inbördes möten, och tre av dessa har kommit med minst två mål, varav två är storsegrar med 5-0 och 4-1.

Bet365 ger finfina 1.87 gånger det satsade kapitalet för detta spel, och jag investerar tre units.

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.