Veckans sista upplaga av Europatipset bjuder på lika delar landslagsfotboll och inhemsk klubblagsdito. Därtill en italiensk kvalkamp. Flest blågula blickar lär riktas mot Madrid där Janne Anderssons gäng har ett spanskt berg att bestiga. Kan Quaison skoja brallorna av Ramos på samma sätt som Allbäck gjorde med Puyol? Det ska vi klura ut nu.

Läs vårt Europatips & rygga direkt

[europatipset]

Välj vårt experttips eller fyll i din egna tipsrad och klicka på Betala, så skickas du direkt till Europatipset hos Svenska Spel där du betalar din ifyllda rad.

Match 1: Dalkurd – Halmstad | Speltips: 2

Vi inleder i Gävle där kurderna som blev utslängda från Dalarna håller till för närvarande. När elva omgångar avverkats i Superettan befinner sig fjolårets allsvenska lag på den nedre halvan av tabellen. Dalkurd har framför allt läckt för mycket bakåt, elva insläppta på fem hemmamatcher är näst flest av samtliga. Närmast kommer dock Rawez Lawan och company från en mållös historia mot Norrby. Halmstad tippades i toppen inför seriestarten men inledningen har varit svag och tränaren Igor Krulj har redan bytts ut mot Magnus Haglund. Med Haglund vid rodret har HBK sett betydligt mer stabila ut och hallänningarna har hållit nollan i två raka matcher. 3-0 mot Degerfors och 0-0 mot Västerås då Halmstad dominerade men inte fick hål. Tvåa.

Match 2: Sylvia – Umeå | Speltips: 12

I Division 1 Norra möts två kombattanter som förespråkar totalfotboll. IF Sylvia är seriens målgladaste gäng med målskillnaden 23-24 efter elva omgångar, värdarnas resultatrad är 5-1-5 vilket ger tabellplats nummer åtta. Närmast kommer östgötarna från en ordentlig 6-0-smäll borta mot Sollentuna men i senaste matchen på Östgötaporten slogs Sandviken tillbaka med 4-1. Inför den tolfte omgången har Umeå FC fortfarande inte spelat oavgjort en enda gång. Gästernas resultatrad är 8-0-3 och topplagets form är strålande med sex segrar på de senaste sju striderna. Tvåan är troligast, gaffeln (etta-tvåa) smakar bäst.

Match 3: Team Thoren – Karlstad | Speltips: 2

Nästa fight i Norrettan står mellan ett lag på den undre halvan och ett på den övre. Team Thorengruppen hängde kvar i denna serie 2018 med nöd och näppe, endast en poäng skiljde ner till negativt kvalspel. I år ser det lika illa ut för hemmalaget som förlorat sju av vårens elva matcher. Karlstad BK vann Division 2 Norra Götaland i stor stil under fjolåret genom att bara förlora en av 26 matcher. På resande fot hade KBK raden 12-1-0 och även i år trivs värmlänningarna bäst på resande fot, för närvarande ligger de tvåa i bortaspelstabellen. Anfallsparet är sylvasst, Edvardsen och nyförvärvet Selmani har stått för över 70 procent av målproduktionen. Trygg tvåa.

Match 4: Sandviken – Carlstad | Speltips: X

Sista budet från Norrettan kommer från Gästrikland där Pelle Olsson står för värdskapet. Med den gamle strategen vid rodret har Sandvikens IF utvecklats till stans bästa lag framför Olssons gamla Gefle IF. Med elva omgångar på nacken ligger SIF trea efter krysset mot Vasalund förra helgen. Carlstad United är också bäst i stan, på plats fyra med tre pinnar framför lokalrivalen KBK. Även United kommer från en oavgjord historia, hemmamatchen mot Linköping City slutade mållös. Det luktar kryss lång väg på Jernvallen, tabellgrannarna delar på poängen!

Match 5: Oddevold – Trollhättan | Speltips: 2

I Division 1 Södra vankas Trestadsderby på den forna VM-arenan Rimnersvallen. IK Oddevold har haft en mörk säsongsstart och placerar sig i botten av tabellen, här hemma har bohuslänningarna endast lyckats vinna en enda match under våren. Nio insläppta hemmabollar är näst flest av alla lag. FC Trollhättan har inlett desto bättre, västgötarna ligger trea efter elva omgångar och formen är på topp. FCT har sex segrar och en delad pott sett till de senaste sju matcherna. Oddevold har tre torsk på raken och inkasserar sin fjärde när de sänks av Lipovac och Rexhepi.

Match 6: Skövde – Lund | Speltips: 1X2

Sista uppgörelsen i det svenska seriesystemet står mellan västgötar och skåningar. Skövde AIK hängde kvar i denna serie trots sitt svaga fjolår, under 2018 var SAIK Söderettans näst sämsta hemmalag och höll sig kvar i ligan med en poängs marginal. I år ser det väldigt mycket bättre ut för Mikael Mörk och company som framför allt imponerat i bortaspelet och erövrat en topposition. Lunds BK landade tryggt på den övre halvan ifjol men i år har skåningarna startat oerhört segt. Defensivt sett har LBK sett helt okej ut men framåt är det torka. När två backar toppar interna skytteligan vet man att anfallarna behöver träna avslut. Gästerna har dock en hög inneboende kapacitet och ruggig statistik i inbördes möten, fem raka triumfer mot Skövde. Måla hela vägen och hoppas på skrälltvåan.

Match 7: England – Skottland | Speltips: 1X2

Europatipsets feminina inslag hämtas från det pågående VM-slutspelet i Frankrike. På den franska rivieran sker slaget om Storbritannien denna söndagsafton. England befann sig i en väldigt enkel kvalgrupp där de vann framför Wales som jagade närmast bakom. I VM-genrepet förlorade The Three Lions mot svaga Nya Zeeland och även i vinterns landskamp mot Sverige blev det torsk. Phil Nevilles damer är inte på den nivå de var i EM för två år sedan. Skottland är en nation på uppgång, kvalgruppen plockades hem framför näsan på Schweiz. Inför VM har storskytten Cuthbert och company sett riktigt vassa ut, bland annat har skottarna slagit Brasilien och Danmark. Tvåan målas upp som en dunderskräll så här är det läge att låta pennan haka på österut.

Match 8: Venezia – Salernitana | Speltips: 1X

Den italienska säsongen är inte riktigt över än, nedflyttningskvalet i Serie B ska avgöras först. Första mötet slutade 2-1 till Salernitana på Stadio Arechi. Det var bosniern Milan Djuric som visade vägen i Salerno men Zigoni satte en tröstboll på tilläggstid som gör att dubbelmötet lever i allra högsta grad. När klubbarna möttes här på Stadio Pierluigi Penzo under säsongens seriespel så slutade kampen 1-0 till värdarna. Jocke Björklunds gamla klubb är hemmastarka, poängplock i 14 av 18 matcher vittnar om detta. Salernitana är sämsta bortalaget i Serie B med endast två vinster på 18 försök. Ettan först.

Match 9: Spanien – Sverige | Speltips: 1

Äntligen framme vid måndagen och Santiago Bernabéu! Allbäck lurade som sagt Puyol, och även Casillas, till månen i en klassisk EM-kvalmatch. Det är dock ett decennium sedan. Spanien hade ett kaosartat VM i Ryssland men i höstens Nations League visade Luis Enriques mannar vad de går för genom att slå England på Wembley och krossa VM-tvåan Kroatien på hemmabana med 6-0. Sverige gjorde ett suveränt VM-slutspel och när allt stämmer kan de blågula hota alla lag i världen. Nu stämmer långt ifrån allt, Sverige hade ingen struktur alls mot Norge senast och Janne har stora problem i backbesättningen där både lagets bästa spelare Lindelöf och kaptenen Granqvist saknas. Sveriges reserver står inte pall mot lirare som Saúl och Morata i 90 minuter. Spika även om det tar emot i hjärtat.

Match 10: Tjeckien – Montenegro | Speltips: 1X

Nästa anhalt är Olomouc där Englands två favoritmotståndare ställs mot varandra. Båda dessa nationer har nämligen mött Gareth Southgates VM-semifinalister under våren och i båda fall sprutade britterna in fem strutar. Tjeckien förlorade sin premiär med 5-0 borta mot England medan Montenegro närmast kommer från sin 5-1-torsk hemma mot de vitklädda. Dessa nationer ställdes mot varandra även i EM-kvalet inför slutspelet i Ukraina/Polen. Då vann tjeckerna både hemma och borta samt höll nollan vid båda tillfällen. Nu tvingas gästerna klara sig utan båda de skadade stjärnorna Savic och Jovetic. Utgå från ettan på Andruv Stadión.

Match 11: Lettland – Slovenien | Speltips: 2

Till Daugava Stadium lunkar hemmapubliken utan några större förhoppningar. Lettlands landslag vinner nämligen inte särskilt ofta fotbollsmatcher. 2017 vann letterna en enda match av totalt tio landskamper, det var mot lilleputtlandet Andorra. Ifjol vann letterna en av tolv landskamper, mot bleka grannen Estland. Slovenien är på en klart högre nivå. Fem raka utan nederlag hade gästerna inför denna landslagssamling, mot starkare motstånd än Lettland. Tvåan sitter säkert i Riga.

Match 12: Polen – Israel | Speltips: 1X2

I Warsawa huserar den förmodade gruppsegraren i Grupp G. Konstigt vore annars med tanke på materialet, offensiven med Lewandowski, Piatek och Milik, få nationer i Europa trumfar den trion och definitivt ingen i denna grupp. Polen är dock ingen segermaskin, i sommarens VM-slutspel blev det något av ett fiasko och i höstens Nations League vann de rödvita inte en enda match. Israel hade en riktigt fin första kvalhelg denna vår, Österrike fick stryk med 4-2 och Eran Zahavi stod då för ett hattrick. Storskytten är elementär för de blåvita och i klubblaget är han en ren maskin, 172 baljor på 178 kamper sedan 2010 är starka papper från Zahavi. Utgångsettan ska garderas här för denna underdog är att räkna med.

Match 13: Bulgarien – Kosovo | Speltips: X2

Sist men inte minst landar Europatipset på Vasil Levski National Stadium i Sofia. Bulgarien har inte många av sina hjältar från VM-94 kvar. Men en har de iallafall, den suveräne mittfältaren Krasimir Balakov leder nu landslaget från tränarbänken. Det lär dock vara frustrerande för förbundskaptenen att ingen i laget är i närheten av den nivå han själv höll, bulgarerna har inte varit i ett mästerskap sedan 2004. I mars möttes värdarna och Kosovo i Pristina, svenskbekantingen Arber Zeneli målade i 1-1-matchen där de blåklädda var det bättre laget. Luras inte av namnen på nationerna, våga gå emot Balakovs adepter.

Antal rader: 432 | Spelstopp: kl. 14:59

Kupongens säkra: Spanien

Ibland är det svårt att gå emot sitt eget hjärta men när pengar står på spel måste man faktiskt göra det. Särskilt när ett desarmerat Sverige möter ett pånyttfött Spanien på bortaplan.

Chansningen: Skottland

Hade detta varit herr-VM hade man förstått att England är dunderfavoriter men på damsidan är det desto jämnare mellan de brittiska nationerna. Slår man Brasilien kan man slå England.

Lämna in Europatipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.