Alla grupper till EM 2024 är lottade och det flera otroligt tuffa och jämna grupper på förhand. Vi har 24 lag redo utdelade i sex grupper med fyra lag i varje grupp. Europas bästa landslag är samlade i ett och samma mästerskap. För att få senaste nytt om grupperna i Fotbolls-EM 2024 ska du kika här.

Lag i Fotbolls EM 2024

Europas 24 bästa landslag gör upp i 6 grupper där alla krigar för en slutspelsplats längre fram i turneringen. Samtliga lag har tre matcher i gruppen och 9 poäng att inkassera om man lyckas vinna samtliga 3 matcher. Lyckas lagen ta sig vidare så väntar ett slutspel där allt börjar med åttondelsfinaler. Åttondelsfinalerna innehåller de 16 bäst placerade lagen i mästerskapets grupper. Ni hittar enkelt samtliga lag nedanför och mycket information om samtliga lag. Fokuset på lagen som är kvalificerade är stort och vi har allt du behöver veta.

Sveriges Grupp EM 2024

Sveriges grupp i Fotbolls-EM 2024 är lottad. Europas 24 bästa landslag finns med i mästerskapet så det är givetvis väldigt tuffa matcher för alla kvalificerade lag. Sverige finns med i gruppspelet av mästerskapet och kommer ställas mot flera tuffa motstånd i sin grupp under Fotbolls EM 2024. Sverige har trots detta goda chanser att ta sig vidare från gruppspelet. Vårat landslag brukar vara mycket bra mot bättre rankat motstånd och efter insatsen i VM senast har vi goda förutsättningar till ytterligare ett lyckat mästerskap. Alla Sveriges matcher i gruppspelet hittar du nedan.

Grupp A

LAG EJ KLART
LAG EJ KLART
LAG EJ KLART
LAG EJ KLART

Grupp B

LAG EJ KLART
LAG EJ KLART
LAG EJ KLART
LAG EJ KLART

Grupp C

LAG EJ KLART
LAG EJ KLART
LAG EJ KLART
LAG EJ KLART

Grupp D

LAG EJ KLART
LAG EJ KLART
LAG EJ KLART
LAG EJ KLART

Grupp E

LAG EJ KLART
LAG EJ KLART
LAG EJ KLART
LAG EJ KLART

Grupp F

LAG EJ KLART
LAG EJ KLART
LAG EJ KLART
LAG EJ KLART

Spelbolag med odds på EM

Campobet logo

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Casumo logo

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

No Account Bet logo

 Få 100 kr!

Maxbonus: Sätt in 100kr – Spela för 200kr

Omsättningskrav: 1x bonus, min. odds 0 (!)

Svensk licens flagga

Spelbolaget har svensk spellicens

Grupperna i årets EM 2024

Den 11 juni 2024 drar Fotbolls-EM gruppspelet äntligen igång – där totalt 24 nationer ska göra upp i sex olika grupper om en plats i turneringens slutspel. Mästerskapet är historiskt och kommer för första gången splittras upp över hela Europa, där matcher spelas i totalt tolv olika städer – London, Glasgow, Dublin, Amsterdam, Köpenhamn, St Petersburg, Bilbao, München, Budapest, Baku, Rom och Bukarest. 

Från alla grupper i Fotbolls-EM 2024 kommer minst två nationer gå vidare till slutspel, medans de fyra bästa tredjeplacerade länderna från sex grupper även de får en biljett till åttondelsfinalen. Det innebär att totalt så kommer 16 nationer av 24 kvalificera sig. Varje vinst i gruppspelet ger tre poäng, matcher som slutar oavgjort resulterar i en delad poäng och förlorare kammar noll. 

Gruppspelet i Fotbolls EM kommer att pågå mellan 11–23 juni innan turneringen går in i slutspelsfasen och medaljer ska jagas – men för att nå dit måste nationerna i Europa gå igenom ett minfält av målmedvetna deltagare som kommer kriga in i det sista. 

Alla grupper i Fotbolls-EM

Grupp A

Grupp A i Fotbolls-EM 2024 består utav en klar favorit i kombination med tre länder på en relativt jämn nivå. Stabila Italien slåss här med ett spännande Turkiet, ett Wales som spelade EM-semi 2016 och Schweiz, som alltid kan överraska större nationer med sin starka trupp. Denna grupp är väldigt svår att förutse på förhand med tanke på Italiens svajiga form (VM miss 2018) och kapaciteten som de lite sämre lagen faktiskt innehar. Hela gruppen kommer avgöras i städerna Rom och Baku – då blir det alltså Italien som drar nytta av hemmaplan fördelen. 

Det hetaste mötet i Grupp A hittar vi fredagen den 11 juni – Turkiet tar sig an Italien i Rom och det blir alltså denna italienska hemmamatch som agerar premiär och kickar igång hela Fotbolls-EM 2024. 

Fotbolls EM 2024 – Grupp A: 

 • Italien 
 • Turkiet 
 • Wales 
 • Schweiz

Grupp B

Grupp B i Fotbolls-EM 2024 består utav en gigantisk favorit i Belgien, ett Ryssland som var värd för VM 2018 och en spännande nordisk dubbel med Danmark och Finland, där den sistnämnda gör din mästerskapsdebut. Det kommer bli en hård kamp om de sista platserna till slutspelet mellan de tre lite sämre nationerna, om man antar att favorittippade belgarna vinner gruppen. Danmark är det enda av lagen som vunnit EM tidigare (1992) – Belgien sliter fortfarande med att försöka vinna ett guld med sin gyllene generation. Grupp B avgörs i städerna Köpenhamn och Sankt Petersburg – hemmaplansfördel för danskarna och ryssen. 

Det finns ett par spännande drabbningar på horisonten i denna grupp, men onekligen så kommer nog svenska folket följa matchen mellan Danmark och Finland den 12 juni med störst spänning. I denna nordiska duell, som också är första matchen i gruppen, så innehar Danmark det stora favoritskapet – kanske kan Teemu Pukki skjuta Finland till framgång i första mästerskapsmatchen i landets historia? 

Fotbolls EM 2024 – Grupp B: 

 • Belgien 
 • Ryssland 
 • Danmark 
 • Finland 

Grupp C

Grupp C i Fotbolls-EM 2024 ser på papper ganska jämn ut. Gruppen består av Österrike, Ukraina, Nord Makedonien och ett Nederländerna som inte riktigt varit sig själva på senare år. Favoriter är självklart de orangea, men Österrike och Ukraina kan störa vilken nation som helst på sin dag. Nord Makedonien gör sin debut i mästerskapssammanhang och det blir intressant att se det lilla landet delta i EM 2024. Gruppen avgörs i sin helhet i städerna Bukarest och Amsterdam – hemmaplansfördel för favoriterna Nederländerna. 

På förhand blir såklart alla Nederländernas matcher på Amsterdam Arena otroligt spännande att följa – med deras anfallsfotboll och orangea hav på läktarna. Dessutom så blir det riktigt kul att se Nord Makedoniens debutmatch den 13 juni mot Österrike, där vi kommer lära oss en hel del om en av turneringens stora underdogs. 

Fotbolls EM 2024 – Grupp C: 

 • Nederländerna 
 • Österrike 
 • Ukraina 
 • Nord Makedonien

Grupp D

Grupp D i Fotbolls-EM 2024 ser onekligen väldigt intressant ut på förhand. I tabellen finner vi ett England som går in i EM som favoriter till guld, ett Kroatien som spelade VM-final 2018 och har kvar i stort sett samma startelva, ett Tjeckien på stor uppgång och Skottland som slår lite ur underläge, trots en ganska bra trupp överlag. Hela gruppen avgörs i brittiska städerna Glasgow och London – vilket ökar intensiteten än mer med tanke på att Skottland och England får hemmaplan. 

Det hetaste mötet på förhand blir ju självklart det brittiska derbyt mellan Skottland och England, den 18 juni på Wembley Stadium. Stämningen på läktaren under den matchen går det att ta på och det kommer svida enormt för laget som förlorar. Sedan blir det också ett spännande möte mellan England och Kroatien – som mötte varandra i semifinal under VM 2018 – där kroaterna säkrade sin plats i finalen efter övertid. 

Fotbolls EM 2024 – Grupp D: 

 • England 
 • Kroatien 
 • Skottland 
 • Tjeckien 

Grupp E

Grupp E i Fotbolls-EM 2024 är gruppen vi finner Sverige i. Deltagarna i gruppen förutom Sverige är flerfaldiga mästarna Spanien som agerar storfavoriter, tuffa Polen med spelare som Lewandowski i spetsen och ett Slovakien, som fortfarande lutar sig enormt mycket på IFK Göteborgs Marek Hamsik. På förhand ser Sveriges grupp ut ungefär som resterande grupper, en stor favorit enligt oddset (Spanien) och tre ganska jämbördiga lag på papper som kämpar om resten av platserna i slutspelet. Gruppen avgörs i sin helhet i Dublin och Bilbao

På förhand enligt oddsen och på papper så ser man att ett hett möte och en enorm nyckelmatch blir fighten mellan Sverige och Polen den 23 juni – den avslutande matchen i grupp F. Det blir en duell mellan giganterna Lewandowski och Zlatan, kanske är det här det avgörs vem som kniper andraplatsen bakom förmodade vinnaren av gruppen, Spanien. 

Fotbolls EM 2024 – Grupp E:

 • Spanien 
 • Polen 
 • Sverige 
 • Slovakien

Grupp F

Grupp F i Fotbolls-EM 2024 är den absolut tuffaste gruppen i mästerskapet, det råder ingen tvekan om det. Portugal, Frankrike och Tyskland huserar här och de tillhör alla favoriterna till att lyfta bucklan. Det är svårt att inte känna sorg för fjärde laget, Ungern, som med stor sannolikhet kommer få det tufft att kvalificera sig trots hemmaplan. I och med att det är tre lag som går vidare från majoriteten av grupperna i turneringen så är det sannolikt att vi trots allt får se de tre stora lagen ur Grupp F i ett slutspel. Gruppen avgörs i städerna Budapest och München

De heta mötena i “dödens grupp” inkluderar matcher som Portugal–Frankrike, där vi ser duellen Mbappe mot Ronaldo och även duellen mellan de regerande världsmästarna mot regerande europamästare. Vi kommer också bjudas på ett hett möte mellan Tyskland och Frankrike – vilket är en match mellan de två senaste vinnarna av VM-bucklan. En otroligt intressant grupp på förhand! 

Fotbolls EM 2024 – Grupp F: 

 • Portugal 
 • Frankrike 
 • Tyskland 
 • Ungern

Så fungerar gruppspelet

Fotbolls-EM gruppspelet avgörs mellan den 11–23 juni och det är totalt sex olika grupper som ska spelas runt om i Europa. A, B, C, D, E och F är namnen på grupperna och i alla tabeller ska alla deltagande nationer möta varandra en gång, totalt är alltså alla länder garanterade tre matcher var i turneringen. Vid vinst får man tre poäng, vid lika delas potten med en poäng vardera och en förlust resulterar såklart i noll poäng. 

Alla grupptvåor och gruppettor går direkt vidare från gruppen till slutspelet i EM 2024, medans de fyra bästa treorna också kvalificerar sig till nästa runda. De sex nationer som hamnar sist i sina respektive grupper kommer elimineras från mästerskapet och få åka hem, likaså kommer ske med de två sämst rankade grupptreorna. För att summera, totalt kommer 16 nationer kommer gå vidare till åttondelsfinal och åtta länder får respass efter gruppspelet. 

Minst två lag går vidare

Från alla grupper i Fotbolls-EM 2024 så kommer minst två lag kvalificera sig för en åttondelsfinal i mästerskapet. De två lagen som ackumulerat flest poäng när alla nationer spelat mot varandra i gruppen kommer gå vidare, men det är även så att varje tabell kan komma att innehålla kvalificerande grupptreor. Bland de sex existerande grupperna i EM 2024 så kvalificerar sig även turneringens fyra bästa grupptreor – vilket innebär att drygt 66% av de totalt 24 deltagande nationerna kommer finna sig i ett EM-slutspel.

Så rankas grupptreorna

Totalt så kommer vi se sex nationer placera sig på gruppspelets tredje plats i sommarens mästerskap. Av dessa så har fyra nationer chans på kvalifikation till slutspelet och det avgörs först och främst genom hur många poäng lagen har tagit under gruppspelet i Fotbolls-EM 2024. Alla grupptreor kommer läggas över i en egen tabell, här kikar man på antalet poäng och hoppas att det kan avgöras via detta. Skulle det inte gå att urskilja fyra länder genom poäng, då går man över till målskillnad och gör en bedömning efter det. 

Är det så att målskillnaden också är helt jämn mellan en eller flera deltagande länder, då tittar man på antalet gjorda mål i gruppen. Men det stoppar inte där, för vid det högst osannolika scenariot att antal poäng, målskillnad och antal mål är helt jämt, då använder man sig istället av antalet vunna matcher och antalet röda/gula kort i turneringen. Väldigt liten chans att det inträffar, men inget är omöjligt.

Sveriges gruppspelsmatcher

Sverige huserar i grupp E under sommarens Fotbolls-EM 2024 och i den gruppen kommer svenskarna göra upp mot Luis Enriques Spanien, Paulo Sousas Polen och ett Slovakien som styrs av Štefan Tarkovič. Sverige kommer att inleda mästerskapet borta mot Spanien på San Mamés arena i Bilbao. Efter öppningsmatchen den 14 juni så blir det istället neutral plan för svenskarna, då Slovakien på Aviva Stadium i Dublin väntar. Sist men inte minst så ställs Sverige inför en nyckelmatch i gruppspelets sista möte, där väntar ett Polen med Robert Lewandowski i spetsen, även denna spelas på Aviva Stadium i Dublin. 

Nedan följer samtliga datum, starttider, sändningsinformation samt matcher för alla Sveriges gruppspelsmatcher i Fotbolls EM 2024. 

Sveriges gruppspelsmatcher Fotbolls-EM 2024: 

 • EJ UPPDATERAT
 • EJ UPPDATERAT
 • EJ UPPDATERAT

Regler i gruppspelet av Fotbolls EM 2024

Reglerna i gruppspelet är enkla, det finns nio poäng att spela om för samtliga lag. De två bäst placerade lagen i varje grupp går vidare till ett slutspel. Ett slutspel där även de fyra bästa grupptreorna går till för att göra åttondelsfinalerna kompletta. Vid vinst får lagen 3 poäng, vid oavgjort blir det 1 poäng och precis som vanligt får man 0 poäng vid förlust. Om två lag skulle hamna på samma poäng under gruppspelet så räknar man inbördes möten och sedan målskillnad. Det finns stor chans till att det blir jämna och tighta grupper och att lag hamnar på samma poäng, då finns allt du behöver veta här på Speltips.se.

Det är egentligen vid lika antalet poäng i grupperna som flera regler av betydelse blir aktuella. Vid lika antalet poäng avgörs det via inbördes möten först och främst, därefter går det över till målskillnad, sedan antalet gjorda mål och sist kikar man på antalet vunna matcher och hur många kort lagen dragit på sig. Reglerna är glasklara överlag och väldigt tydliga – så länge nationer inte slutar på samma poäng – då kan det bli lite krångligt. Men som sagt, Speltips.se kommer uppdatera kring alla regler för Fotbolls-EM 2024 om något viktigt skulle dyka upp.

Alla regler i Fotbolls-EM

Det händer vid lika antal poäng

Vid lika antal poäng efter gruppspelet i Fotbolls-EM 2024 så utvinner man kvalificerande lag först och främst genom att kika på inbördes möten på länderna som sitter med lika många poäng. Eftersom att alla möter alla i gruppen så fungerar denna regel fint. Har inbördes mötet slutat oavgjort mellan lagen med samma poäng, då tittar man istället på målskillnaden som lagen ackumulerat under grundserien. 

Skulle antal poäng, inbördes möten och målskillnad vara helt jämna efter gruppspelet, då riktas blickarna istället på saker som antalet gjorda mål i turneringen, antalet vunna matcher och hur schysst man spelat (gula och röda kort). Vid den väldigt osannolika eventet att även allt detta är helt jämnt, då kan man gå in och avgöra det hela via världsrankingen.