Joakim Östman|14 juni, 2022, 13:15

Jag väljer att spela på över 5,5 mål i den här matchen. Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Första mötet i en matchserie blir oftast en öppen tillställning.

  • Båda lagens styrkor ligger i det offensiva spelet där de är extremt spetsiga.

  • Colorado har i snitt gjort 4,64 mål per match under slutspelet.

  • Tampa Bay har i snitt gjort 3,06 mål per match under slutspelet.

  • Oddset 1.72 på över 5,5 mål anser jag har ett väldigt högt spelvärde.

SPELTIPS.SE GER TIPSET:

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Vägen fram

Colorado klev in i slutspelet som mångas förhandsfavorit till att vinna Stanley Cup och Jared Bednars mannar har onekligen motsvarat förväntningarna så här långt. I förstarundan ställdes Colorado mot Nashville, där vi kan konstatera att det blev som Calgary-tränaren Darryl Sutter sa inför matchserien “It’s Going To Be A Waste Of 8 Days”. Mycket riktigt blev Nashville en mums-bit för Colorado som städade av Predators på ett väldigt komfortabelt sett med 4-0 i matcher. I andrarundan väntade sedermera ett tuffare motstånd i Stanley Cup vinnarna från 2019 St Louis. Där fick Colorado bekänna färg och St Louis utmanade faktiskt Colorado på sätt som hittills inget av det andra motståndarna i slutspelet lyckats med. I slutändan avancerade likväl Colorado med hyfsat komfortabla 4-2 i matcher men det ska dock sägas att St Louis hittills är enda laget i slutspelet som besegrat Colorado. I Conference-finalen väntade Edmonton som ledda av stekheta Connor McDavid och Leon Draisaitl något överraskande tagit sig dit. Väl där visade dock Colorado klassen och på ett imponerande sett svepte de Edmonton med 4-0 i matcher.

På östra-sidan klev det två senaste årens Stanley Cup vinnare Tampa Bay in i slutspelet som något av darkhorse, laget pappret var inte lika starkt som tidigare cup-vinnande lag men likväl fortfarande väldigt konkurrenskraftigt. I förstarundan väntade också starkt motstånd i Toronto och redan där fick onekligen Tampa Bay bekänna färg. Det blev en matchserie som svängde i momentum och var otroligt jämn, men tillslut drog Tampa Bay längsta strået och det genom att vinna den avgörande Game 7 på bortaplan. I andrarundan väntade sedan Presidents Trophy vinnarna Florida och återigen förutspådde många en jämn matchserie. Så blev inte alls fallet och Tampa Bay visade i matchserien att de var ett betydligt starkare lag än Florida och i slutändan blev det sweep med 4-0 i matcher. I Conference-finalen väntade därefter New York Rangers som överraskande tagit sig dit till stor del genom en tok-het Igor Shesterkin i målet och ett hett powerplay. Tampa Bay var givna favoriter på förhand men likväl fick de en käftsmäll direkt i inledningen av matchserien när Rangers vann det två första matcherna. Tampa Bay skulle dock återigen visa prov på deras enorma erfarenhet av slutspels-hockey och efter det öppnande förlusterna, vann sedan John Coopers mannar fyra raka matcher och med det var avancemanget till finalen ett faktum.

Svårtippat på förhand

Givet detta är det nu finaldags där Colorado och Tampa Bay kommer gå upp mot varandra i vad som jag synar kommer bli en otroligt sevärd finalserie. Det var länge sedan en final matchup kändes så här otroligt jämn på förhand och att sia om hur det här ska sluta är inte helt lätt. Ser vi till lagens styrkeförhållande känns det onekligen på förhand som detta kommer bli en otroligt spännande matchup att följa. Båda lagens forwardssida borde ses som uppsättningar som håller topp-5 klass i ligan om inte högre. Colorado saknar dock deras andra-center Nazem Kadri som av allt att döma missar resten av slutspelet. Medans Tampa Bay i sin tur verkar få tillbaka deras andra-center Brayden Point som varit skadad sedan mitten av förstarundan mot Toronto. Med det i åtanke tippar möjligtvis forwardssidan över lite åt Tampa Bays fördel men fortsatt är likaså Colorado även väldigt starka framåt.

Lagens backsidor är på samma sätt även de väldigt jämna, där Devon Toews och Cale Makar drar ett stort lass för Colorado och spelar nästintill 30-minuter i snitt per match. Medans Tampa Bay i sin tur förlitar sig väldigt mycket på deras tre vänsterfattade-backar, i Victor Hedman, Ryan McDonagh och Mika Sergachev som alla håller en väldigt hög klass. En viktig kugge som dock kommer saknas även här för Colorado är Samuel Girard som i matchserien mot St Louis utgick skadad, med ett krossat bröstben och även han kommer missa resterande del av slutspelet. I Samuel Girard tappar Colorado en topp-4 back och även fast de klarat sig bra utan han hittills väntar ett betydligt tuffare motstånd nu.

Målvaktssidan är där jag på förhand anser att den största nivå-skillnaden mellan lagen finns och det är inget snack om saken att Tampa Bay där har en fördel. Andrei Vasilevskiy håller jag som ligans bästa målvakt och bortsett från det två inledande matcherna mot Rangers har han haft ett väldigt starkt slutspel. Under slutspelet har Andrei Vasilevskiy +12,7 i statistik-kategorin ”Goals Saved Above Expected” vilket är imponerande siffror. I Colorado är främsta frågetecknet inför finalserien hur väl deras målvaktssida kommer klara sig. Hittills under slutspelet har Colorado ”bara” fått ett snitt på 90% i räddningsprocenten av deras målvakter vilket är sisådär. Att Colorado är 12-2 hittills med det målvaktsspelet är otroligt starkt vilket säger en del om hur bra resterande laget har varit. Förvisso har förstamålvakten Darcy Kuemper varit skadad en del under slutspelet men det ska sägas att han vacklade en del i det matcherna han stod. Nu verkar det som Darcy Kuemper är redo för spel igen till finalserien och han behöver komma upp sin högstanivå om Colorado ska ha en bra chans att besegra Tampa Bay.

Tampa Bay går för deras tredje raka Stanley Cup medans Colorado i sin tur vill putta ner Tampa Bay från tronen som laget att slå i ligan. På förhand är det så nära 50/50 man kan komma i procent vem som vinner finalen men skulle jag behöva ge ett svar synar jag att Tampa Bay står som slutsegrare. Lägger vi fullt fokus på Game 1 kan man inget annat än att vara otroligt taggad för att för första gången i slutspelssamanhang få se denna matchupen. Colorado har varit ruggit starka på hemmaplan och borde rimligtvis ses som knappa favoriter. Tampa Bay har likväl en betydligt större erfarenhet av denna scenen vilket jag tror kan vara en faktor i åtminstone Game 1. Jag håller därför mig från spel på segrare i Game 1 och här riktar jag istället in mig på ett målspel. Båda lagen är ruggit starka offensivt i såväl 5v5 spelet som i numerärt överläge. Jag synar därför en målrik Game 1 och oftast blir förstamötet i en matchserie en öppen tillställning då lagen ännu inte har läst sönder varandra. Givet dessa förutsättningarna klickas därför över 5,5 mål i Game 1 till ett väldigt fint odds på 1.72!

Ishockey, NHL
|
units: 2/5 - spelstopp: 02:00
Colorado - Tampa Bay
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.