Joakim Östman|2 juni, 2022, 14:00

Jag väljer att spela på Tampa Bay ML i den här matchen. Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Trots förlusten senast var Tampa Bay det bättre laget vilket det underliggande siffrorna onekligen visar på.

  • Slående med Tampa Bay är hur ruggit starka de nästintill alltid är efter en förlust.

  • Tampa Bay har inte förlorat två matcher i följd någon gång hittills under slutspelet.

  • Andrei Vasilevskiy hade ingen bra kväll i Tampa Bay-målet senast och här förväntar jag mig att han studsar tillbaka.

  • Oddset på 1.80 för en Tampa Bay-seger i Game 2 är väldigt spelvärt.

SPELTIPS.SE GER TIPSET:

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Momentum i Garden

Att Rangers sett till laget de har på pappret har avancerat till Conference-finalerna får sägas vara överraskande. Likväl sett till hur de spelar är det inget snack om att det förtjänat slutspels framgångarna de hittills stått för. Inför hemmapubliken i Madison Square Garden fick också Rangers en drömstart i Game 1. Redan efter en-minut hittade toppduon Mika Zibanejad och Chris Kreider samarbetet där den sistnämnda tryckte in 1-0 för hemmalaget. Tampa Bay skulle dock komma tillbaka och sju-minuter in skickade lagkapten Steven Stamkos iväg en projektil till skott som överlistade Rangers-keepern. Förstaperioden var i stort ett ställningskrig och att vi hade 1-1 på tavlan var tämligen rättvist efter tjugo-spelade minuter.

Mittenperioden skulle också till en början inleddas i samma melodi som matchens start och lagen bytte chanser med varandra. Det var dock återigen Rangers som hittade ledningsmålet och ännu en gång genom förstakedjan där Frank Vatrano överlistade Andrei Vasilevskiy till 2-1. En snabb reducering skulle dock komma och gästerna utjämnade matchen bara 42-sekunder efter rangers ledningsmål. Väl därifrån svängde återigen momentumet över till Rangers fördel och innan periodens slut hittade hemmalaget ytterligare två mål genom Filip Chytil.

Rangers klev därför in i tredjeperioden med en 4-2 ledning tack vare en väldigt stark avslutning på mittenperioden. Momentumet var onekligen hos Rangers och när Artemin Panarin utökade ledningen till 5-2 var matchen i stort sett vunnen. Tampa Bay skapade likväl en hel del chanser men Igor Shesterkin i Rangers-målet stod för en ny storartad insats. Slutsiffrorna kom tillslut även att skrivas till 6-2 och det efter att vår svenska-stjärna Mika Zibanejad fastställt segern med ytterligare ett mål. 

Hänsynslösa efter nederlag

Ska vi bryta ner Game 1 mellan Rangers och Tampa Bay kan vi konstatera följande. Rangers visade återigen att det är ett tillräckligt bra lag för att utmana på allvar i detta slutspelet. Hemma i Madison Square Garden är Rangers ruggit starka särskilt när de får momentum då de gång på gång sköljer över sina motståndare. Likväl går det inte att bortse från att det mesta studsade Rangers väg i detta första mötet och i stort sett var detta en jämn tillställning. Ser vi till det underliggande siffrorna kan vi även konstatera att Tampa Bay faktiskt till och med var det spelmässigt klart starkare av lagen. Expected Goals visar på att Tampa Bay sett till den statistiken borde gjort 4.45 mål medans Rangers i sin tur hade ett “Expected Goals” värde på 2.48. Dessa siffrorna är förvisso något doppade för Tampa Bay då de i slutforceringen höjde deras värden, vilket lag i underläge allt som oftast gör men likväl säger siffrorna ändå en hel del om matchen.

Det vi även tar med oss från Game 1 är att målvaktsduellen mellan Igor Shesterkin och Andrei Vasilevskiy onekligen dominerades av den förstnämnda Rangers-keepern. Detta är troligtvis ligans två bästa målvakter just nu men sett till första matchen var det inget snack vem som vann duellen. Igor Shesterkin stod för en kanoninsats vilket statistik kategorin ”Goals saved above expected” onekligen visar på. Rangers målvakten låg där på +2.45 och för att belysa den starka insatsen kan vi konstatera att en målvakt som stått för en godkänd insats ligger på plus minus noll. Desto tuffare kväll hade Andrei Vasilevskiy i Tampa Bay-målet och krasst sagt stod han för en väldigt svag insats. Hans ”Goals saved above expected” låg på -3.52 och undrar någon vad dåligt målvaktsspel innebär kan man visa upp dessa siffrorna.

Riktar vi istället över blickarna till Game 2 är jag tämligen övertygad om att Tampa Bay kommer studsa tillbaka i matchserien. Tampa Bay är hänsynslöst starka i matcher efter nederlag och faktum är att de inte har förlorat två matcher i följd någon gång under slutspelet. Vi kan även konstatera att följande även gäller Andrei Vasilevskiy i målet och jag har svårt att minnas senast han stod för två svagare insatser i rad. Andrei Vasilevskiy håller jag som världens bästa målvakt och här är jag helt övertygad om att han kommer studsa tillbaka från den svagare insatsen senast. Rangers stod givetvis för en bra match senast men Tampa Bay har det något bättre laget och med all slutspelsrutin som finns hos John Coopers mannar, synar jag en bortaseger i kommande drabbning!

Ishockey, NHL
|
units: 4/5 - spelstopp: 02:00
New York Rangers - Tampa Bay
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.