Grupper Hockey-VM 2022 är lottade och i år finns det åtta lag i vardera grupp. Sverige hamnade i en tuff grupp med stornationerna Finland, USA, Tjeckien men också lättare motstånd som Norge, Lettland, Österrike och Storbritannien i gruppen. Vi kommer att bevaka grupperna på plats i Finland under Hockey VM 2022 för att ge dig den senaste informationen.

Grupp A

Kanada
Frankrike
Tyskland
Schweiz
Slovakien
Danmark
Kazakstan
Italien

Grupp B

Finland
USA
Tjeckien
Sverige
Lettland
Norge
Österrike
Storbritannien

Spelbolag med odds på Hockey-VM

Betsson Odds Bonus

Omsättningskrav: 6x bonus, minsta odds 1.8

 • Grymma odds på SHL & NHL

 • Läs mer om Betsson

Till Betsson

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | Stödlinjen.se

Betinia Odds Bonus

Omsättningskrav: 1x gratisspel, valfritt min odds

 • Betting utan konto

 • Läs mer om Betinia

Till Betinia
Hajper Odds Bonus

Omsättningskrav: 6x – Min Odds: 1.80

 • Spela på odds med BankID

 • Läs mer om Hajper

Till Hajper

Grupper Hockey-VM 2022

Grupper Hockey-VM 2022 är lottade och klara. Sverige hamnade i en grupp med Finland, USA, Tjeckien, Norge, Lettland, Österrike och Storbritannien. Även om det delvis finns bra lag med i gruppen så är det en grupp som Sverige relativt enkelt ska ta sig vidare till slutspel från. I den andra gruppen spelar Kanada, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Slovakien, Danmark, Italien och Kazakstan. Det finns totalt 21 poäng att slåss om för varje lag och de fyra bästa lagen från varje grupp går till slutspel. Hos oss på speltips.se tar ni del av alla grupper Hockey-VM 2022.

Hockey-VM 2022 – Grupp A

I Helsingfors hittar vi Grupp A, där stormakten Kanada skall slåss om slutspel mot Tyskland, Schweiz, Slovakien, Danmark, Italien, Frankrike och Kazakstan. En grupp som stornationerna ser ut att kunna gå vidare enkelt ifrån. Ishockey VM 2022 spelas i Finland och arrangeras av städerna Helsingfors och Tammerfors. Här vill man hamna etta i gruppen för att möta Grupp B:s tabellfyra – och därmed slippa landslag som Finland, USA och Sverige.

Ishockey-VM 2022 – Grupp A: 

 1. Kanada
 2. Tyskland
 3. Schweiz
 4. Slovakien
 5. Danmark
 6. Kazakstan
 7. Italien
 8. Frankrike

I Grupp A hittar vi nationer som Kanada, Danmark och Schweiz – tre landslag som säkerligen gör upp om topp 3-platserna inför slutspelet. Den här gruppens matcher spelas i Helsingfors och Helsinki Arena. 

Hockey-VM 2022 – Grupp B

Årets Hockey-VM grupper ser väldigt jämna ut på förhand, med flera tunga nationer med i vardera grupp. Grupp B är den tabellen vi kommer följa Tre Kronor i och de ställs mot bland annat regerande mästarna Finland, USA och Tjeckien. Det finns också ett par så kallade “blåbär” med i grupp B, t.ex. Österrike, Storbritannien och Lettland, där Sverige tillsammans med de större nationerna eventuellt kan plocka relativt enkla poäng och kanske vila spelare inför ett stundande slutspel. 

Ishockey-VM 2022 – Grupp B: 

 1. Finland
 2. USA
 3. Sverige
 4. Tjeckien
 5. Lettland
 6. Österrike
 7. Norge
 8. Storbritannien

I grupp B så kommer fyra lag gå till slutspel, där det är en stor fördel att komma etta eftersom att motståndet blir fjärdeplatsen i andra gruppen. Platserna 5-7 gör att nationerna hamnar i “ingenmansland” – turneringen är alltså över för länderna på den positionen, men inget annat händer. Kommer man sist i gruppen, då väntar B-VM 2023. Gruppspelsmatcher från grupp B kommer spelas i Tempere Deck Arena.

Så fungerar gruppspelet

Det finns alltså totalt 21 poäng för varje lag att slåss om och de fyra bäst rankade lagen när alla matcher är spelade går vidare till kvartsfinalerna. Det finns dock mycket att spela för även för lag som ligger i botten av gruppen då de två sämst rankade lagen får spela för att få delta i nästa världsmästerskap. Till exempel: För två år sedan slutade Frankrike och Österrike sist i sin vardera grupp och fick därför kvala, men fick tillslut se sig besegrade av Vitryssland och Kazakstan som då fick delta i nästkommande mästerskap.

Om två eller fler lag slutar på samma poäng under gruppspelet så är det inbördes möten som rankar lagen, skulle det vara lika även där så övergår man till målskillnad som får ranka lagen.

Fördel att vinna gruppen

Desto högre ett lag placerar sig i gruppspelet under Hockey VM 2022 – desto lättare väg får laget till finalen. Detta system har man för att lagen hela tiden ska ha något att spela om så att matcherna blir så spännande som möjligt. Det laget som slutar etta i Grupp A får möta laget som slutat fyra i Grupp B, och just i ishockey kan det vara stora skillnader mellan ettan och fyran. Tvåan i Grupp A får möta laget som slutat trea i Grupp B, här är det inte säkert att skillnaderna är lika stora, men kan likväl vara det. Därför gäller det att lagen hela tiden är på tårna under gruppspelet så att de får en så enkel väg som möjligt under slutspelet.

Sverige spelar sju matcher

Grupper Hockey-VM 2022 är lottade och Tre Kronor har hamnat i en intressant grupp. Totalt så spelar Tre Kronor sju matcher i Hockey-VM gruppspelet, det är garanterat. Alla möter alla i gruppen innan slutspelet drar igång och eftersom att det är åtta länder i varje grupp så måste Sverige spela sju matcher innan en eventuell kvartsfinal. Bland dessa garanterade matcher finns riktigt tuff europeiskt motstånd som Finland, USA och Tjeckien, medan giganterna Kanada och Danmark huserar i andra gruppen, det ska nog Tre Kronor vara ganska glada över. 

Förutom de stora nationerna så kommer Tre Kronor även möta Storbritannien, Österrike och Lettland under gruppspelet i årets turnering, vilket förmodligen kommer vara lättare motstånd och en gyllene chans att testa nya spelsystem, vila trötta ben och kanske göra ett och annat enklare mål för att förbättra målskillnad samt vässa på formen lite.

Datum för gruppspelet

Gruppspelet för Ishockey-VM 2022 kommer spelas under tolv intensiva dagar, där alla nationer kommer spela sju matcher var på denna korta period. Den 13 maj drar grundserien igång och detta håller på fram tills dess att alla gruppspelsmatcher spelats – därefter har vi ett slutspelsträd redo. 

Datumen att hålla koll på för att inte missa någonting i tabellerna är alltså 13 maj – 29 maj. Nedan följer datum och motståndare för alla Sveriges garanterade matcher i Riga.

Sveriges matcher i Gruppspelet Ishockey-VM 2022:

 • Sverige – Österrike: 14 maj, 11:20
 • Tjeckien – Sverige: 15 maj, 19:20
 • Sverige – Storbritannien: 17 maj, 19:20
 • Finland – Sverige: 18 maj, 19:20
 • USA – Sverige: 21 maj, 11:20
 • Sverige – Norge: 22 maj, 19:20
 • Sverige – Lettland: 24 maj, 11:20

Jumbon får lämna A-VM

Kommer du på åttonde plats i en Hockey-VM grupp, då väntar respass ner till amatörligan och B-VM. Många är inte bekanta med att det faktiskt även finns ett B-VM, där seger inte direkt räknas som “Guld i B-VM” utan du får istället en plats i mästerskapet som betyder något. Detta är anledningen till att A-VM ofta har ett par olika länder med som ofta inte deltar i mästerskap. 

Länder i riskzonen att åka ur A-VM 2022: 

 • Storbritannien 
 • Italien 
 • Österrike 
 • Kazakstan 
 • Norge 
 • Danmark 

Vi ser bland annat nationer som Italien, Kazakstan och Storbritannien i årets Hockey-VM, dessa tre länder har via B-VM kvalificerat sig till “riktiga” Hockey-VM. Det sägs att det är otroligt svårt att kvalificera sig för A-VM och ta sig till den fina scenen, så länderna i riskzonen för att hamna på sista plats i respektive grupp kommer kriga in i det sista för att undvika en sådan situation. 

Det händer vid lika många poäng

Vid händelsen av lika många poäng efter att gruppspelet i Hockey-VM är färdigt, då finns det ett par olika regler som IIHF satt upp som du behöver ha koll på. Det händer ibland att en eller flera nationer hamnar på samma poäng i gruppen och då avgörs det framförallt genom inbördes möten. Ponera att Sverige hamnar på samma poäng som Tjeckien i grupp B, då kikar man först på vad resultatet blev när dessa lag möttes. Eftersom att matchen inte kan sluta oavgjort i Hockey så får man alltid fram en vinnare genom detta system. 

Vad händer då om flera nationer har samma poäng? Det är väl egentligen mardrömmen, för då måste man damma av ytterligare ett system för att bestämma vilka som kvalificerar sig. Skulle inbördes möten vara helt jämna mellan säg tre länder, då kommer dessa tre länder läggas över i en separat tabell, här avgör målskillnad först och främst, är denna också helt lika, då avgörs det på gjorda mål totalt i turneringen. Väldigt osannolika scenarion, men allting är möjligt i en Hockey-VM grupp.