Grupper Hockey-VM 2024 är lottade och i år finns det åtta lag i vardera grupp. Sverige hamnade i en enklare grupp där stornationen USA är det stora testet. Vi kommer att bevaka grupperna på plats i Prag och Ostrava under Hockey VM 2024 för att ge dig den senaste informationen.

Grupperna för VM i Tjeckien

Spelbolag med odds på Hockey-VM

ComeOn logo

Omsättningskrav: 6x – Min Odds: 1.80

 • Sätt in 500 kr – Spela för 1000 kr

 • Läs mer om ComeOn

QuickCasino Odds Bonus

Omsättningskrav: 0x bonus

Betinia Odds Bonus

Omsättningskrav: 1

 • Kom igång på 2 minuter med Swish

 • Läs mer om Betinia

Grupper Hockey-VM 2024

Grupper Hockey-VM 2024 är lottade och klara. Sverige hamnade i en grupp med USA, Tyskland, Slovakien, Kazakhstan, Lettland, Polen och Frankrike. Även om det delvis finns bra lag med i gruppen så är det en grupp som Sverige relativt enkelt ska ta sig vidare till slutspel från. I den andra gruppen spelar Kanada, Tjeckien, Schweiz, Österrike, Finland, Danmark, Norge och Storbritannien. Det finns totalt 21 poäng att slåss om för varje lag och de fyra bästa lagen från varje grupp går till slutspel. Hos oss på Speltips.se tar ni del av alla grupper Hockey-VM 2024.

Hockey-VM 2024 – Grupp A

I Prag hittar vi hemmanationen Tjeckien och deras gruppmotståndare. Grupp A spelar i O2 Arena, Prag under mästerskapet och hemmanationen tillsammans med Finland, Kanada och Schweiz slåss om förstaplatsen. En grupp som stornationerna ser ut att gå vidare enkelt ifrån. Här vill man hamna etta i gruppen för att möta gruppfyran i Grupp B och därmed slippa landslag som Sverige, USA och så vidare.

Ishockey-VM 2024 – Grupp A: 

 1. Tjeckien
 2. Danmark
 3. Finland
 4. Norge
 5. Schweiz
 6. Österrike
 7. Storbritannien
 8. Kanada

Hemmanationen delar favoritskapet med giganten Kanada, som igen är den stora favoriten. Finland och Schweiz får ses som outsiders och bör kunna knipa en topp 4-placering i gruppspelet. Samtliga matcher spelas i o2 Arena i Prag.

Hockey-VM 2024 – Grupp B

Grupperna till årets Hockey-VM skiljer en del i klass det här året. Den förstnämnda gruppen är betydligt bredare i kvalitet medans Sverige endast möter USA som stornation i gruppspelet. Tyskland och Lettland är visserligen inte landslag att underskatta, men med flera NHL-stjärnor i truppen bör Tre Kronor vinna bekvämt i de andra matcherna. Här bjuds vi på en hel del intressanta matcher och det kommer först och främst vara en kamp om tredje- och fjärdeplatsen för landslagen nedanför USA och Sverige.

Ishockey-VM 2024 – Grupp B: 

 1. Frankrike
 2. Tyskland
 3. Lettland
 4. Slovakien
 5. Sverige
 6. Kazakhstan
 7. Polen
 8. USA

Fyra landslag går vidare från den här gruppen och Tre Kronor är en av de stora förhandsfavoriterna. Samtliga matcher för Sverige spelas i Ostravar Arena, Ostrava. Följ Sveriges resa hos oss på Speltips.se.

Så fungerar gruppspelet

Lagen slåss om totalt 21 poäng, den högsta poäng man kan nå i slutspelet och då krävs det seger i samtliga matcher och de fyra bäst rankade lagen i varje grupp går till kvartsfinalerna. Det finns mycket att spela för samtliga lag i grupperna, även för lagen längst ner i botten eftersom man krigar för en ny plats kommande Hockey-VM. Hamnar du sist i Grupp A eller Grupp B så väntar B-VM kommande mästerskap. Ett exempel: Frankrike och Österrike slutade sist i vardera grupp ett år och fick därför kvala, men tillslut besegrades man av Polen och Kazakhstan som då fick delta i kommande Ishockey VM.

Om två eller fler lag slutar på samma poäng under gruppspelet så är det inbördes möten som rankar lagen, skulle det vara lika även efter inbördes möten övergår man till målskillnaden som får ranka lagen.

Fördel att vinna gruppen

Desto högre ett lag placerar sig i gruppspelet under Hockey VM 2024 – desto lättare väg får laget till finalen. Detta system har man för att lagen hela tiden ska ha något att spela om så att matcherna blir så spännande som möjligt. Det laget som slutar etta i Grupp A får möta laget som slutat fyra i Grupp B, och just i ishockey kan det vara stora skillnader mellan ettan och fyran. Tvåan i Grupp A får möta laget som slutat trea i Grupp B, här är det inte säkert att skillnaderna är lika stora, men kan likväl vara det. Därför gäller det att lagen hela tiden är på tårna under gruppspelet så att de får en så enkel väg som möjligt under slutspelet.

Sverige spelar sju matcher

Grupperna i Hockey VM 2024 är lottade och Tre Kronor har hamnat i en högintressant grupp. Sverige spelar totalt sju matcher i Hockey-VM gruppspelet. Alla möter alla i gruppspelet innan slutspelet drar igång och eftersom att det är åtta länder i varje grupp så måste Sverige spela sju matcher innan en eventuell kvartsfinal. Bland dessa matchen finns riktigt tufft motstånd som Tyskland och USA medans Kanada och Tjeckien huserar i den andra gruppen under mästerskapet. Sverige skall ha goda möjligheter att knipa en topp 2-placering.

Förutom stornationerna skall Tre Kronor möta landslag som Frankrike, Polen och Slovakien under VM i Tjeckien. Där finns det en möjlighet att testa runt lite i formationer och taktik eller vila trötta spelare.

Datum för gruppspelet

Gruppspelet för Ishockey VM 2024 kommer att spelas under flera intensiva dagar, där samtliga nationer kommer att spela sju matcher under en kort period. Den 10 maj drar gruppspelet igång och detta håller på fram tills dess att alla gruppspelsmatcher spelats – därefter har man ett slutspelsträd redo.

Datumen att hålla koll på för att inte missa någonting i tabellerna är alltså 10 maj – 26 maj. Nedanför följer datum, tider och motstånd för Sveriges gruppspelsmatcher. Dessa spelas i Ostrava, Tjeckien.

Sveriges matcher i Gruppspelet Ishockey-VM 2024:

 • Fredag 10 maj. kl 20:20 Sverige-USA.
 • Söndag 12 maj. 20:20 Sverige-Polen.
 • Måndag 13 maj. 20:20 Tyskland-Sverige.
 • Torsdag 16 maj. 16:20 Kazakstan-Sverige.
 • Lördag 18 maj. 12.20 Lettland-Sverige.
 • Måndag 20 maj. 16:20 Sverige-Frankrike.
 • Tisdag 21 maj. 20:20 Sverige-Slovakien.

Jumbon får lämna A-VM

Att hamna på åttonde plats i en Hockey-VM grupp är inte att rekommendera. Då väntar respass ner till amatörmässiga B-VM. Många av er har ingen tanke på B-VM och vet inte riktigt hur det fungerar. Skulle man vinna B-VM är man lovad en plasts i kommande Hockey-VM som betyder något. Detta är anledningen till att A-VM ofta har ett par olika länder med som inte ofta deltar i mästerskapen vi följer.

Länder i riskzonen att åka ur A-VM 2024: 

 • Storbritannien
 • Polen
 • Frankrike

Vi ser bland annat nationer som Frankrike, Storbritannien och Polen i årets Hockey-VM. Samtliga av dessa tre länder har inte för allt för längesedan kvalificerat sig för ”riktiga” Ishockey VM. Det sägs att det är otroligt svårt att kvalificera sig för A-VM och ta sig till den fina scenen, så länderna i riskzonen kommer göra allt som krävs för att undvika ett negativt kval.

Det händer vid lika många poäng

Vid händelsen av lika många poäng efter att gruppspelet i Hockey-VM är färdigt, då finns det ett par olika regler som IIHF satt upp som du behöver ha koll på. Det händer ibland att en eller flera nationer hamnar på samma poäng i gruppen och då avgörs det framförallt genom inbördes möten. Ponera att Sverige hamnar på samma poäng som USA i Grupp A, då kikar man först på vad resultatet blev när dessa lag möttes. Eftersom att matchen inte kan sluta oavgjort i Hockey så får man alltid fram en vinnare genom detta system. 

Vad händer då om flera nationer har samma poäng? Det är väl egentligen mardrömmen, för då måste man damma av ytterligare ett system för att bestämma vilka som kvalificerar sig. Skulle inbördes möten vara helt jämna mellan säg tre länder, då kommer dessa tre länder läggas över i en separat tabell, här avgör målskillnad först och främst, är denna också helt lika, då avgörs det på gjorda mål totalt i turneringen. Väldigt osannolika scenarion, men allting är möjligt i en Hockey-VM grupp.

ANDREAS BLOMDAHL

Andreas är vår nya chefredaktör här på Speltips.se. Han har flera års erfarenhet inom branschen och har jobbat som bland annat oddssättare och sportsbook manager på Malta. Sportintresset är brett och när inte favoritlaget Hammarby spelar är det basket som gäller. Andreas sköter kontakten med Speltips skribenter och har du några frågor kring det är du varmt välkommen att kontakta honom.