Senaste nytt från slutspelet i Hockey VM 2022 i Finland. Årets slutspel startar den 3:e juni när kvartsfinalerna går av stapeln och pågår därefter till den 6:e juni när lagen i finalen skall göra upp om vilka som kan titulera sig som världsmästare. Här får du all information om slutspelet i Hockey VM 2022.

Vägen till slutspel

Innan dess att ett lag skall få delta i ett slutspel i Hockey VM 2022 så krävs det att laget spelar sju matcher i gruppspelet och slutar som sämst fyra i gruppen. Det finns totalt två grupper i VM och hälften av dessa tar sig alltså vidare till slutspel. Även om alla på den övre halvan av tabellen tar sig vidare till slutspelet så spelar placeringen i gruppspelet stor roll. Det är nämligen så att ettan i den ena gruppen får möta den som slutade fyra i den andra gruppen vilket innebär att det kan vara en stor fördel att sluta högt upp.

Slutspel Hockey VM 2022

Väl i slutspelet så är det åtta lag som gör upp om platserna i semifinalerna under fyra stycken kvartsfinaler. De lagen som sedan går vidare kommer som sämst att sluta fyra i turneringen då lagen antingen får spela bronsmatch eller final beroende på resultaten. Både semifinalerna och finalen i Hockey VM 2022 kommer att spelas i Finland inför tiotusen fanatiska supportrar om världsläget tillåter det.

Spelschema Ishockey VM 2022 Slutspel

MatchDatumOddsTV-kanalLivestream
EJ UPPDATERADMaj 2022XX – XX – XXEj klart
Streama matchen
EJ UPPDATERADMaj 2022XX – XX – XXEj klart
Streama matchen
EJ UPPDATERADMaj 2022XX – XX – XXEj klart
Streama matchen
EJ UPPDATERADMaj 2022XX – XX – XXEj klart
Streama matchen
EJ UPPDATERADMaj 2022XX – XX – XXEj klart
Streama matchen
EJ UPPDATERADMaj 2022XX – XX – XXEj klart
Streama matchen
EJ UPPDATERADMaj 2022XX – XX – XXEj klart
Streama matchen
EJ UPPDATERADMaj 2022XX – XX – XXEj klart
Streama matchen
EJ UPPDATERADMaj 2022XX – XX – XXEj klart
Streama matchen
EJ UPPDATERADMaj 2022XX – XX – XXEj klart
Streama matchen

Slutspelsresultat Hockey-VM 2021

Spelbolag med odds på Hockey-VM

Snabbare logo

100 kr Bonus Utan Insättning

Maxbonus: Sätt in 100 kr, spela för 100 kr

Omsättningskrav: 20x Bonus, minsta odds 1.40

Svensk licens flagga

Spelbolaget har svensk spellicens

 • Pengarna på banken inom några minuter

 • Läs mer om Snabbare

Till Snabbare
Unibet logo

 100 kr gratisspel

Maxbonus: Spela för 100 kr – Få 100 kr i gratisspel

Omsättningskrav: 1x bonus, minsta odds 1.0

Svensk licens flagga

Spelbolaget har svensk spellicens

 • Enormt spelutbud och liveodds

 • Läs mer om Unibet

Till Unibet
Bethard logo

100% upp till 100 kr

Sätt in med BankID och spela direkt

Omsättningskrav: 1x insättning + bonus, min. odds 1.80

Svensk licens flagga

Spelbolaget har svensk spellicens

 • Bra cash-out & riktigt höga odds
 • Läs mer om Bethard

Till Bethard

Senaste nytt om slutspelet

Speltips.se har flera journalister på plats under Hockey VM 2022 och kommer att rapportera det senaste nytt från slutspelet. Du kommer att kunna hitta resultat, matchanalyser, speltips, tider och tabeller så att du kan hålla dig uppdaterad. Det kommer som alltid att hända en rad spännande händelser och spelas många bra matcher under årets slutspel av Hockey VM som du inte får missa. Här är fyra anledningar till varför du ska läsa om Hockey VM slutspelet hos oss:

 • Vi bevakar turneringen på plats i Lettland.
 • Alla nyheter och information är helt gratis.
 • Vi skriver om allt som sker under slutspelet.
 • Vi är hockeynördar och kan sporten utantill.

Speltips.se bevakar senaste nytt för hela slutspelet i Hockey-VM och ingen detalj är för liten för att rapportera om, oavsett vilka nationer som spelar, även om det största fokuset ligger på Tre Kronor och deras framfart i Lettland. Bevakningen sker som sagt på plats i Finland och det möjliggör vassare analyser tagna direkt ifrån hetluften. Häng med på sajten för att ta del av full bevakning under VM slutspelet 2022 – helt kostnadsfritt.

Hockey VM slutspel på TV

Slutspelet under Hockey VM 2022 kommer att sändas i SVT 1 och SVT 2 som är gratiskanaler för alla svenskar. SVT bevakar årets slutspel på plats med full styrka och är väldigt pålästa när det gäller slutspel och Hockey VM i stort.

Inför varje match så kommer det vara en studio med programledare och utvalda gäster som kommer att ha ett försnack så att det sedan ska bli roligare att följa matchen. Vanligtvis går kanalen igenom vilka av lagets spelare som man bör hålla ögonen på, om det är några bortfall hos något av lagen och kanske även en intervju med något av lagen.

Hockey VM slutspel på TV

Vägen till en plats i slutspelet

Den långa vägen till en slutspelsplats under Ishockey-VM 2022 i Finland går via sju hårda gruppspelsmatcher och sett till historiken, minst 11 poäng insamlade på dessa sju matcher. Det var många år sedan mindre poäng än så räckte till en slutspelsplats, så det är högst troligt att nationer som har aspirationer till annat än att bara stanna kvar i A-VM måste nå denna punkten. Dessutom krävs det lite annat från nationerna för att lyckas kvalificera sig, 11 poäng räcker inte om man hamnar på en femteplats eller sämre. 

För att kvalificera sig för ett Hockey-VM slutspel så krävs det att länderna hamnar på en topp fyra position i sina respektive grupper. Det är nämligen så att fyra länder går vidare från vardera grupp och dessa totalt åtta länder kommer göra upp i kvartsfinal, semifinal och slutligen bronsmatch samt en final. Kommer ett land på förstaplats i en grupp, då spelar de kvartsfinal mot fjärde placerade laget i andra gruppen, och kommer man på andra plats i en grupp, då möter men tredjeplacerade landet i andra gruppen.

Slutspelet avgörs i Riga

Slutspelet i Hockey-VM 2022 avgörs i sin helhet i Finland. Till en början så skulle mästerskapet delas mellan städerna Minsk och Riga, men detta blev alltså ändrat i sista stund av IIHF. Hela mästerskapet kommer spelas i vad som nästan är en bubbla, där alla matcher delas mellan arenorna Arena Riga och Olympic Sports Centre, med en distans på ungefär 100 meter mellan varandra. Det är den förstnämnda som agerar “huvudarena” och majoriteten av slutspelet äger rum där. Den andra arenan, Olympic Sports Centre, är egentligen inte ens en hockeyrink – men har sadlat om till detta inför mästerskapet. 

Här avgörs Hockey-VM slutspelet 2022: 

 • Arena Riga – huvudarenan under Hockey-VM där hela grupp B och hela slutspelet spelas – bortsett från två kvartsfinaler. 
 • Olympic Sports Centre – mindre arena drygt 100 meter från huvudarenan. Här avgörs hela grupp A samt två kvartsfinaler. 

Sveriges potentiella motståndare

Om Tre Kronor skulle lyckas gå vidare till slutspelet i Hockey-VM 2022, då är det stor chans att tufft motstånd väntar direkt i kvartsfinalen. Sverige huserar i grupp A och det innebär att Tre Kronor inte kan få möta lag som Tjeckien, Slovakien och Ryssland redan i kvarten, eftersom att grupperna ställs mot varandra i första rundan efter gruppspelet. I grupp B återfinns lag som USA, Kanada och Finland – alla potentiella motståndare i slutspelet för svenskarna. 

I kvartsfinal så är det troligt att Sverige ställs mot Finland, Tyskland, USA, Kanada eller Lettland, men det kan även bli Norge, Kazakstan eller Italien – även om de tre sistnämnda anses vara aningen osannolika. När väl kvartsfinalen avgjorts och grupperna delat upp sig i olika matcher, då kan Tre Kronor få möta vem som helst, även nationer som spelade i samma grupp under grundserien. I semifinalen är det högst sannolikt att Sverige kommer spela mot antingen Ryssland, USA, Kanada eller Finland. 

Om matchen slutar oavgjort

Precis som det fungerar i sporter över hela världen så finns det en lång regelbok att följa när det ska spelas ishockey. Under Ishockey-VM slutspelet 2022 så kan en hel drös av olika scenarion inträffa eftersom att man måste utnämna en vinnare i sporten, det blir inte delad pott om man spelar lika. Det kan vara bra att veta saker som att under övertid spelas matcherna med tre spelare + målvakt för vardera lag, efter övertid väntar straffläggning och straffarna spelas med formatet “bäst av fem”. 

Men vad gäller då vid förläggning? Under gruppspelet i turneringen så kommer länderna som har ett lika resultat efter 3×20 minuter ordinarie tid spela en 5-minuters förlängning, efter detta blir det straffläggning om inget mål görs. Under slutspelet ökas denna tid på till 10 minuter totalt innan straffläggning blir aktuell. Väl i finalen kan det inte bli straffar längre och det innebär att vanliga perioder på 20 minuter spelas tills ett mål görs, en ny regel från IIHF då förbundet helst vill ta bort den turliga aspekten när det ska spelas om guld.

Slutspel Hockey-VM 2022 – detta är reglerna: 

 • Lika efter ordinarie: Förlängning väntar. 
 • Tid förlängning: 5 minuter (Gruppspel), 10 minuter (Slutspel), 20 minuter (Final).
 • Spelare i förlängning: 3 spelare + målvakt (Ej Final). 
 • Lika efter förlängning: Straffläggning väntar. 
 • Antal straffar: Bäst av fem, sen en straff i taget. 

Kvartsfinal

Kvartsfinal i Hockey-VM nås genom att komma på en topp-4-plats i antingen grupp A eller grupp B. Kommer en nation på första plats i gruppen, då blir kvartsfinal-motståndaren den nationen som hamnade på fjärde och sista kvalificerade plats i den andra gruppen. Tvåorna ställs mot treorna. I kvartsfinalen är mallen solklar och det är enbart placering i gruppen som avgör framtida motståndare – ingen lottning eller ranking. Det kommer spelas fyra kvartar totalt, där vi ser de fyra bästa nationerna avancera i Hockey-VM slutspelet. 

Arena, datum och tid

Den tredje juni 2022 drar Hockey-VM slutspelet igång på allvar och de åtta bästa nationerna från de båda grupperna kommer delas upp och möta varandra enligt platsen man hamnat på i grundserien. Kvartsfinalerna kommer delas mellan Arena Riga och Olympic Sports Centre, där vi ser två kvartsfinaler i vardera rink. Nedan ser du tid, datum och arena inför varje kvartsfinal i Hockey-VM: 

 • Kvartsfinal 1: Datum TBD: TBD vs. TBD – Arena Riga
 • Kvartsfinal 2: Datum TBD: TBD vs. TBD – Olympic Sports Centre
 • Kvartsfinal 3: Datum TBD: TBD vs. TBD – Arena Riga
 • Kvartsfinal 4: Datum TBD: TBD vs. TBD – Olympic Sports Centre 

Semifinal

Utformningen för kvartsfinalerna i Hockey-VM 2022 är klar och de flesta fans känner redan till hur det fungerar. Gruppvinnaren möter fyran och andraplats möter då trean i respektive grupper. Dock fungerar inte semifinalerna på detta vis, utan det skiljer sig rejält. När IIHF år 2019 gjorde stora regeländringar så infördes även ett system för att kunna utvinna vilka lag som kan möta vilka i en semifinal. 

Efter att fyra lag kvalificerat sig från kvartarna till semifinaler, då lottas det inte och det är inte heller förbestämt på något vis angående vem som möter vem. Istället så kommer semifinaler under Ishockey-VM 2022 bestämmas genom att lagen rankas baserat på resultat i gruppen. Det kikas på poäng, målskillnad och gjorda mål i grupperna, där det laget som rankas etta av de fyra kvalificerade möter fyran, tvåan möter trean.

Arena, datum och tid

Semifinalerna i Hockey-VM stavar också slutet för Olympic Sports Centre som en arena i VM – nu spelas alla matcher på huvudarenan: Arena Riga. Båda semifinalerna äger rum på samma dag, med enbart fyra timmar mellan varandra. Eftersom att finalen spelas redan dagen efter klockan 19:15, så är det klar fördel för finalisten som kvalificerar sig från första semifinalen – då det innebär fyra timmar extra vila och förberedelse. Nedan följer information kring datum, tider och arena inför semifinalerna: 

 • Semifinal 1: Datum TBD: TBD vs. TBD – Arena Riga 
 • Semifinal 2: Datum TBD: TBD vs. TBD – Arena Riga 

Final

Alla 16 nationer som deltar i Hockey-VM 2022 kommer ha en enda match i sikte – finalen. Har man avancerat genom gruppspelet, slagit sin motståndare i kvartsfinal och semifinal, då är man framme vid årets höjdpunkt i Hockey-världen. Den 6 juni 2022 går matchen av stapeln i Arena Riga och redan nu ser det ut som att favoriterna till en finalplats är Sverige, Kanada, USA och Ryssland – med Finland strax bakom enligt oddsen.

I finalen finns det inte längre några system eller rankingar som spelar någon roll alls, de två länderna som överlevt genom hela gruppspelet och hela slutspelet möter varandra – oavsett förutsättningar och tidigare resultat. Vinnaren av matchen kan titulera sig världens bästa hockeynation 2022!

Allt om finalen i Hockey-VM

Arena, datum och tid

Ishockey-VM slutspelet når sitt slut den 6 juni och ögonblicket vi alla väntat på hela året har äntligen sitt startskott. Precis som två kvartsfinaler och båda semifinalerna så äger finalen rum i Arena Riga och det sänds på absolut bästa sändningstid – kl. 19:15 i SVT 1 och på SVT Play. Värt att notera är även att det kommer gå en bronsmatch i samma arena, lite drygt tre timmar tidigare, här möter förlorarna i semifinalerna varandra. Nedan följer informationen angående arena, datum och tid inför sista matchen i årets turnering: 

 • Final: Datum TBD: TBD vs. TBD – Arena Riga