Senaste nytt från slutspelet i Hockey VM 2024 i Tjeckien. Årets slutspel startar den 25:e maj när kvartsfinalerna går av stapeln och pågår därefter till den 28:e maj när lagen i finalen skall göra upp om vilka som kan titulera sig som världsmästare. Här får du all information om slutspelet i Hockey VM 2024.

Vägen till slutspel

Innan dess att ett lag skall få delta i ett slutspel i Hockey VM 2024 så krävs det att laget spelar sju matcher i gruppspelet och slutar som sämst fyra i gruppen. Det finns totalt två grupper i VM och hälften av dessa tar sig alltså vidare till slutspel. Även om alla på den övre halvan av tabellen tar sig vidare till slutspelet så spelar placeringen i gruppspelet stor roll. Det är nämligen så att ettan i den ena gruppen får möta den som slutade fyra i den andra gruppen vilket innebär att det kan vara en stor fördel att sluta högt upp.

Slutspel Hockey VM 2024

Väl i slutspelet så är det åtta lag som gör upp om platserna i semifinalerna under fyra stycken kvartsfinaler. De lagen som sedan går vidare kommer som sämst att sluta fyra i turneringen då lagen antingen får spela bronsmatch eller final beroende på resultaten. Slutspelet i Hockey VM 2024 kommer att spelas i både Finland och Lettland inför tiotusen fanatiska supportrar.

Spelschema för Hockey-VM 2024 i Tjeckien

Spelbolag med odds på Hockey-VM

ComeOn logo

Omsättningskrav: 6x – Min Odds: 1.80

 • Snabba uttag med Trustly

 • Läs mer om ComeOn

LuckySports Odds Bonus

Omsättningskrav: 1x – Min Odds: 2.00

 • Insättningar med BankID & Swish

 • Läs mer om Lucky Sport

Betinia Odds Bonus

Omsättningskrav: 0

 • Kom igång på 2 minuter med Swish

 • Läs mer om Betinia

Senaste nytt om slutspelet

Speltips.se har flera journalister på plats under Hockey VM 2024 och kommer att rapportera det senaste nytt från slutspelet. Du kommer att kunna hitta resultat, matchanalyser, speltips, tider och tabeller så att du kan hålla dig uppdaterad. Det kommer som alltid att hända en rad spännande händelser och spelas många bra matcher under årets slutspel av Hockey VM som du inte får missa. Här är fyra anledningar till varför du ska läsa om Hockey VM slutspelet hos oss:

 • Vi bevakar turneringen på plats i Finland och Lettland.
 • Alla nyheter och information är helt gratis.
 • Vi skriver om allt som sker under slutspelet.
 • Vi är hockeynördar och kan sporten utantill.

Speltips.se bevakar senaste nytt för hela slutspelet i Hockey-VM och ingen detalj är för liten för att rapportera om, oavsett vilka nationer som spelar, även om det största fokuset ligger på Tre Kronor och deras framfart i Tammerfors. Bevakningen sker som sagt på plats i finska Tammerfors, men även lettiska Riga, och det möjliggör vassare analyser tagna direkt ifrån hetluften. Häng med på sajten för att ta del av full bevakning under VM slutspelet 2024 – helt kostnadsfritt.

Hockey VM slutspel på TV

Slutspelet under Hockey VM 2024 kommer att sändas på SVT och deras kanaler. SVT bevakar årets slutspel på plats med full styrka och är väldigt pålästa när det gäller slutspel och Hockey VM i stort.

Inför varje match så kommer det vara en studio med programledare och utvalda gäster som kommer att ha ett försnack så att det sedan ska bli roligare att följa matchen. Vanligtvis går kanalen igenom vilka av lagets spelare som man bör hålla ögonen på, om det är några bortfall hos något av lagen och kanske även en intervju med något av lagen.

Hockey VM slutspel på TV

Vägen till en plats i slutspelet

Den långa vägen till en slutspelsplats under Ishockey-VM 2024 i Finland och Lettland går via sju hårda gruppspelsmatcher och sett till historiken, minst 11 poäng insamlade på dessa sju matcher. Det var många år sedan mindre poäng än så räckte till en slutspelsplats, så det är högst troligt att nationer som har aspirationer till annat än att bara stanna kvar i A-VM måste nå denna punkten. Dessutom krävs det lite annat från nationerna för att lyckas kvalificera sig, 11 poäng räcker inte om man hamnar på en femteplats eller sämre. 

För att kvalificera sig för ett Hockey-VM slutspel så krävs det att länderna hamnar på en topp fyra position i sina respektive grupper. Det är nämligen så att fyra länder går vidare från vardera grupp och dessa totalt åtta länder kommer göra upp i kvartsfinal, semifinal och slutligen bronsmatch samt en final. Kommer ett land på förstaplats i en grupp, då spelar de kvartsfinal mot fjärde placerade laget i andra gruppen, och kommer man på andra plats i en grupp, då möter men tredjeplacerade landet i andra gruppen.

Slutspelet avgörs i Tammerfors och Riga

Slutspelet i Hockey-VM 2024 avgörs i sin helhet i Finland och Lettland. Till en början så skulle mästerskapet spelas i Ryssland, men detta blev alltså ändrat i och med Ryssland invasion av Ukraina. Mästerskapet las därefter i både Finland och Lettland, som genom städerna Tammerfors och Riga agerar värdar för årets mästerskap. Matcherna kommer spelas i Nokia Arena, Tammerfors och Riga Arena, Riga. 

Här avgörs Hockey-VM slutspelet 2024: 

 • Nokia Arena – Sveriges gruppspel spelas här i Tammerfors och arenan tar också emot flera slutspelsmatcher. 
 • Riga Arena – Här avgörs Grupp B och tar sedan vid kvartsfinaler från Hockey-VM.

Sveriges potentiella motståndare

Om Tre Kronor skulle lyckas gå vidare till slutspelet i Hockey-VM 2024, då är det stor chans att tufft motstånd väntar direkt i kvartsfinalen. Sverige huserar i grupp A och det innebär att Tre Kronor inte kan få möta lag som Finland och USA redan i kvarten, eftersom att grupperna ställs mot varandra i första rundan efter gruppspelet. I Grupp B återfinns lag som Kanada och Tjeckien – båda potentiella motståndare i slutspelet för svenskarna. 

I kvartsfinal så är det troligt att Sverige ställs mot Schweiz, Slovakien eller Lettland men det kan även bli Norge – även om de sistnämnda anses vara aningen osannolika. När väl kvartsfinalen avgjorts och grupperna delat upp sig i olika matcher, då kan Tre Kronor få möta vem som helst, även nationer som spelade i samma grupp under gruppspelet. I en potentiell semifinal kan Sverige få tex USA, Kanada, Tjeckien eller liknande. 

Om matchen slutar oavgjort

Precis som det fungerar i sporter över hela världen så finns det en lång regelbok att följa när det ska spelas ishockey. Under Ishockey-VM slutspelet 2024 så kan en hel drös av olika scenarion inträffa eftersom att man måste utnämna en vinnare i sporten, det blir inte delad pott om man spelar lika. Det kan vara bra att veta saker som att under övertid spelas matcherna med tre spelare + målvakt för vardera lag, efter övertid väntar straffläggning och straffarna spelas med formatet “bäst av fem”. 

Men vad gäller då vid förläggning? Under gruppspelet i turneringen så kommer länderna som har ett lika resultat efter 3×20 minuter ordinarie tid spela en 5-minuters förlängning, efter detta blir det straffläggning om inget mål görs. Under slutspelet ökas denna tid på till 10 minuter totalt innan straffläggning blir aktuell. Väl i finalen kan det inte bli straffar längre och det innebär att vanliga perioder på 20 minuter spelas tills ett mål görs, en ny regel från IIHF då förbundet helst vill ta bort den turliga aspekten när det ska spelas om guld.

Slutspel Hockey-VM 2024 – detta är reglerna: 

 • Lika efter ordinarie: Förlängning väntar. 
 • Tid förlängning: 5 minuter (Gruppspel), 10 minuter (Slutspel), 20 minuter (Final).
 • Spelare i förlängning: 3 spelare + målvakt (Ej Final). 
 • Lika efter förlängning: Straffläggning väntar. 
 • Antal straffar: Bäst av fem, sen en straff i taget. 

Kvartsfinal

Kvartsfinal i Hockey-VM nås genom att komma på en topp-4-plats i antingen Grupp A eller Grupp B. Kommer en nation på förstaplats i gruppen, då blir kvartsfinal-motståndaren den nationen som hamnade på fjärde och sista kvalificerade plats i den andra gruppen. Tvåorna ställs mot treorna. I kvartsfinalen är mallen solklar och det är enbart placering i gruppen som avgör framtida motståndare – ingen lottning eller ranking. Det kommer spelas fyra kvartar totalt, där vi ser de fyra bästa nationerna avancera i Hockey-VM slutspelet. 

Arena, datum och tid

Den 25 maj 2024 drar Hockey-VM slutspelet igång på allvar och de åtta bästa nationerna från de båda grupperna kommer delas upp och möta varandra enligt platsen man hamnat på i grundserien. Kvartsfinalerna kommer delas mellan Nokia Arena i Tammerfors och Arena Riga i Riga, där vi ser två kvartsfinaler i vardera rink. Nedan ser du tid, datum och arena inför varje kvartsfinal i Hockey-VM: 

 • Kvartsfinal 1: 25/5: TBD vs. TBD – Nokia Arena
 • Kvartsfinal 2: 25/5: TBD vs. TBD – Arena Riga
 • Kvartsfinal 3: 25/5: TBD vs. TBD – Nokia Arena
 • Kvartsfinal 4: 25/5: TBD vs. TBD – Arena Riga

Semifinal

Utformningen för kvartsfinalerna i Hockey-VM 2024 är klar och de flesta fans känner redan till hur det fungerar. Gruppvinnaren möter fyran och andraplats möter då trean i respektive grupper. Dock fungerar inte semifinalerna på detta vis, utan det skiljer sig rejält. När IIHF år 2019 gjorde stora regeländringar så infördes även ett system för att kunna utvinna vilka lag som kan möta vilka i en semifinal. 

Efter att fyra lag kvalificerat sig från kvartarna till semifinaler, då lottas det inte och det är inte heller förbestämt på något vis angående vem som möter vem. Istället så kommer semifinaler under Ishockey-VM 2024 bestämmas genom att lagen rankas baserat på resultat i gruppen. Det kikas på poäng, målskillnad och gjorda mål i grupperna, där det laget som rankas etta av de fyra kvalificerade möter fyran, tvåan möter trean.

Arena, datum och tid

Semifinalerna i Hockey-VM stavar också slutet för Arena Riga som en arena i VM – nu spelas alla matcher på huvudarenan: Nokia Arena i Tammerfors. Båda semifinalerna äger rum på samma dag. Eftersom att finalen spelas redan dagen efter, så är det klar fördel för finalisten som kvalificerar sig från första semifinalen – då det innebär fyra timmar extra vila och förberedelse. Nedan följer information kring datum, tider och arena inför semifinalerna: 

 • Semifinal 1: 27/5: TBD vs. TBD – Nokia Arena
 • Semifinal 2: 27/5: TBD vs. TBD – Nokia Arena

Final

Alla 16 nationer som deltar i Hockey-VM 2024 kommer ha en enda match i sikte – finalen. Har man avancerat genom gruppspelet, slagit sin motståndare i kvartsfinal och semifinal, då är man framme vid årets höjdpunkt i Hockey-världen. Den 28 maj 2024 går matchen av stapeln i Nokia Arena och redan nu ser det ut som att favoriterna till en finalplats är Finland, Sverige, Kanada och USA. 

I finalen finns det inte längre några system eller rankingar som spelar någon roll alls, de två länderna som överlevt genom hela gruppspelet och hela slutspelet möter varandra – oavsett förutsättningar och tidigare resultat. Vinnaren av matchen kan titulera sig världens bästa hockeynation 2024!

Allt om finalen i Hockey-VM

Arena, datum och tid

Ishockey-VM slutspelet når sitt slut den 28 maj och ögonblicket vi alla väntat på hela året har äntligen sitt startskott. Precis som två kvartsfinaler och båda semifinalerna så äger finalen rum i Nokia Arena och det sänds på absolut bästa sändningstid – i lättillgängliga SVT och SVT Play. Värt att notera är även att det kommer gå en bronsmatch i samma arena, lite drygt tre timmar tidigare, här möter förlorarna i semifinalerna varandra. Nedan följer informationen angående arena, datum och tid inför sista matchen i årets turnering: 

 • Final: 28/5: TBD vs. TBD – Nokia Arena

ANDREAS BLOMDAHL

Andreas är vår nya chefredaktör här på Speltips.se. Han har flera års erfarenhet inom branschen och har jobbat som bland annat oddssättare och sportsbook manager på Malta. Sportintresset är brett och när inte favoritlaget Hammarby spelar är det basket som gäller. Andreas sköter kontakten med Speltips skribenter och har du några frågor kring det är du varmt välkommen att kontakta honom.