Zlatan Ibrahimovic är en av Sveriges absolut främste – om inte den främste – fotbollsspelaren genom tiderna, men på senare delen av karriären har han också jobbat mycket med att stärka sitt varumärke. Flytten till Amerika bidrog till detta och nu på senare tid har olika kampanjer avlöst varandra. En stor del av dessa reklaminlägg har postats på Zlatans instagramkonto, där det nu visar sig att han tjänar ett sjusiffrigt belopp för varje sådant inlägg.

1 500 000 kr för varje inlägg

Instagram är en mycket populär social media, bland såväl kända människor som den gemene mannen. Ungefär en miljard människor använder applikationen aktivt, där lite drygt hälften använder den dagligen. Zlatan postar bilder regelbundet och följs idag av ca 34,5 miljoner människor. Instagram handlar dock inte bara om att dela med sig av bilder från vardagen, utan också om exponering och marknadsföring.

I takt med att Zlatan valt att synas i allt fler reklamsammanhang har även mängden kampanjer på Instagram ökat markant, och när det London-baserade företaget Hopper HQ nu listar världsstjärnors inkomster från Instagram hamnar svensken högt. Han tjänar nämligen 1,5 miljoner kronor för varje sponsrat inlägg, där han delat samarbeten med bl a Visa, Samsung och Bethard flertalet gånger. Mike Bander, en av medgrundarna till Hopper HQ, förklarar att det idag är mycket populärt bland företaget att använda sig av en ambassadör eller kändis för marknadsföring.

–  Sociala medier har växt så otroligt mycket de senaste året och det är ett verktyg som fortsätter att ge resultat i marknadsföringen för kända personer och influencers. När det kommer till försäljning och exponering hävdar många av företagen att dessa personer är värda varenda öre.

Finns dem som tjänar mer

Med sina 1,5 miljoner kronor per sponsrat inlägg placerar sig MLS-stjärnan på en sjätteplats sett till de idrottare som får högst betalt. Framför honom hittas både Real Madrid-stjärnan Gareth Bale och den mycket omtyckte engelsmannen David Beckham som tjänar snäppet högre än Zlatan. Det är dock tre stycken idrottare som befinner sig ytterligare en nivå högre – som alla får över 4 miljoner kronor/inlägg. Där hittar vi Lionel Messi med 4,4 miljoner kr/inlägg, Neymar Jr med 5,3 miljoner kr/inlägg och högst upp i toppen befinner sig portugsien Cristiano Ronaldo med skyhöga 6,6 miljoner kr/inlägg.

Totalt hittar vi sju fotbollsspelare, en cricketspelare, en basketspelare samt en MMA-stjärna – där listan hittas i sin helhet här nedan (med inkomst per sponsrat inlägg i parentes):

  1. Cristiano Ronaldo (6 600 000 kr)
  2. Neymar Jr (5 250 000 kr)
  3. Lionel Messi (4 400 000 kr)
  4. David Beckham (2 600 000 kr)
  5. Gareth Bale (1 600 000 kr)
  6. Zlatan Ibrahimovic (1 500 000 kr)
  7. Luis Suarez (1 300 000 kr)
  8. Conor McGregor (1 100 000 kr)
  9. Virat Kohli (1 000 000 kr)
  10. Stephen Curry (960 000 kr)