Jan Emanuel Johansson och Sara Skyttedal storsatsar med det politiska projektet Folklistan med målet att ta sig in i Europaparlamentet. Ta del av oddsen hos Betsson!

Det var under måndagen som den tidigare socialdemokraten Jan Emanuel Johansson och Sara Skyttedal presenterade sitt nya parti Folklistan. Skyttedal har en bakgrund inom Kristdemokraterna, som hon lämnade i februari tidigare i år. Nu storsatsar hon tillsammans med Jan Emanuel med målet att leda det nybildade partiet in i Europaparlamentet. Partiet bollar upp en del kontroversiella förslag, där man bland annat vill ta bort rätten att söka asyl i EU. Jan Emanuel tycker att systemet med rätt till asyl är helt fel i dagsläget och bör göras om från grunden.

”Det är klart att det går. Det här är en politisk sjukdom, säger Emanuel och fortsätter:

Vad är du för politiker om du inte tror att du kan förändra de system som politiker byggt upp? Det är ju därför det finns politiker.”

Folklistan, med Jan Emanuel och Skyttedal som toppnamn, har en öppen EU-lista vilket innebär att alla har möjlighet att skriva in sig som kandidat för partiet. Under onsdagen hade 176 namn anmält sig hos Valmyndigheten.

Jan Emanuel Johansson har tvingats bort från Socialdemokraterna i samband med storsatsningen.

”Jan Emanuel kan inte vara medlem i vårt parti, oavsett om man kallar det för en lista eller ett parti”, säger Socialdemokraternas partisekreteraren Tobias Baudin till TT. 

För Sara Skyttedal, som ingår i EU-parlamentets största partigrupp (EPP), väntar ett beslut om hon skall uteslutas i nästa vecka. Partiet skall ha reagerat på att hon startat ett parti med en socialdemokrat, som dessutom är EU-skeptiskt.

Betsson erbjuder odds på det här spektaklet. Kommer Folklistan lyckas ta sig in i EU 2024? Spelstopp är den 31 maj klockan 15.00.

  • Ja: 4.50
  • Nej: 1.16

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.