Speltips.se fortsätter sin exklusiva intervjuserie med nästa anhalt på resan, vilket är Adam Kirstein Reuterswärd och företaget Spelfriheten. Han berättar om hur spelberoendet fortsätter att öka, hur reklamen påverkar och vad man kan göra om man själv börjar få problem med spelmissbruk. En intressant, nyttig och fascinerade intervju som varje spelare borde ögna igenom!

Bakgrund

Reuterswärd inleder med att berätta hur företaget Spelfriheten bildades och förklarar vilket arbete man gör i dagsläget. Man är det enda behandlingscentret i hela Sverige som formats av spelare, anhöriga och beroendeterapeuter från början till slut. Hela stommen är alltså väldigt väl insatta i spelmissbruket. Idén kom till liv under fjolåret och myntades igenom tidigare i år. 

– Idén till Spelfriheten föddes i början av 2017. Under andra halvåret träffades sedan ett stort antal fd spelmissbrukare, anhöriga och beroendeterapeuter vid flertalet tillfällen. Vi genomförde bland annat workshops som formade det som idag är Spelfrihetens öppenvårdsbehandling för spelberoende och anhöriga. I början av 2018 satte vi igång våra första grupper och har sen dess haft ynnesten att kunna hjälpa både spelare och anhöriga att hitta tillbaka till ett sunt och balanserat liv i frihet, förklarar han. 

Reuterswärd betonar också hur man förespråkar en klart längre behandlingstid än många andra aktörer.

–  Har man stoppat ner tusentals timmar på spel räcker inte det med 20-30 timmars behandling för att lära sig hantera en livslång sjukdom.

Reklamens påverkan

Idag beräknas ungefär 200 000 svenskar ha problem med sitt spelande. Adam Reuterswärd poängterar dock att han tror mörkertalet är stort och snarare tippar på närmare en halv miljon drabbade i reella siffror. Vi lever idag i ett samhälle där vi dagligen översköljs av reklam från spelbolag i TV, tidningar och radio – ja, mer eller mindre överallt runt omkring oss. Dessa drar ned väldigt många i fördärvet, något som Reuterswärd även bekräftar när vi belyser ämnet.

– Som det ser ut just just nu och varit den senaste tiden är det helt befängt. Vi ser en tydlig koppling mellan hur reklamen är utformad idag till att personer som tidigare har haft spelproblem nu återfaller i en ännu högre utsträckning. Dessutom noterar vi hur en stor andel personer som aldrig spelat förut slussas in till casino-världen och på väldigt kort tid spelar bort enorma summor, förklarar han bistert.  

Från och med nästa år kommer man att behöva en svensk spellicens för att bedriva verksamhet mot den svenska marknaden, och då kommer det krävas en licens för att marknadsföra sig. Förhoppningen då är att denna reklam ska minska rejält.

Avskyvärda konsekvenser

Reuterswärd berättar att spelmissbruk är ett av de missbruk som ökar kraftigast, som ger störst konsekvenser på kort tid och dessutom är svårast att upptäcka. Att ta lättare på spelmissbruk än exempelvis drog- och alkoholmissbruk är ett allvarligt misstag, och vi får det också förklarat hur det i flera fall faktiskt kan vara ännu värre.

– Många som också har haft problem med alkohol och droger säger att när de hade dessa beroendena så betalades åtminstone räkningarna och det lades upp en buffert – för att sedan kunna dricka eller droga hela månaden för resterande summor. Med spelandet däremot är man beredd att satsa allt så fort lönen kommit in. Planering av ekonomin och räkningar finns inte ens på kartan, då hjärnan är så övertygad om att lönen kommer dubblas och mer därtill, säger Reuterswärd. 

Han berättar också om en studie de genomfört nu under hösten, där resultaten är extremt skrämmande och chockerande. Man tillfrågade 300 stycken personer som varit involverade i spelmissbruk huruvida de har suicidala tankar eller liknande ångest. Så mycket som 70% av dessa svarade att de såg självmord som ett alternativ. Många tycker att uppförsbacken känns för lång och att skammen inför de närmaste är för stor. Det är fruktansvärda siffror och visar att hjälpen måste komma fort.

Åtgärder

Som tur är finns alltså hjälp och behandling att tillgå. På frågan vad första steget ut från ett spelmissbruk är så betonar Spelfriheten vikten av att erkänna missbruket både för sig och andra.

– Första steget är att be om hjälp och berätta sanningen. Förslagsvis ringer man vår hjälplinje på 08 – 37 43 00 där alla telefonister är före detta spelmissbrukare. Som anhörig eller nära vän (gäller även om du misstänker spelmissbruk) är det viktigt att våga prata öppet och ställa frågor med kärlek och omsorg. Det finns även flera självhjälpsmöten runt om i Sverige som man kan gå på – även som anhörig – för att ventilera sina tankar med personer som är i samma situation. 

Det är alltså viktigt att komma i kontakt med likasinnade och inte försöka bära den tunga bördan i hemlighet på sina egna axlar. Skammen kan medföra att hela ämnet känns oerhört tabu att prata om, men det är en norm vi tillsammans måste lyfta bort. Vi måste ta hand om varandra!

Om du upplever att ditt spelande gått överstyr, att du kanske spelar för pengar du inte har råd att förlora eller att du inte längre ser spelet som ett nöje i vardagen. Då finns Spelfriheten redo att hjälpa dig, ring ett helt kravlöst och kostnadsfritt samtal när som helst under dygnets 24 timmar.