SPELTIPS 14/6 inför Ryssland – Saudiarabien: Bästa spelet i VM-premiären?

Det är till slut, efter dagar, veckor, månader och t om år av väntan, äntligen dags för VM. Premiären går av stapeln i den ryska huvudstaden Moskva under denna åtråvärda sommarkväll, och jag tror mig ha funnit det överlägset mest spelvärda spelet i matchen!

.Match: Ryssland – Saudiarabien (VM) | Speltips: Dzagoev, Alan springer ö9,5 km  | Odds: @2.00 | Units: 2,5 | Spelbolag: Unibet | Spelstopp: 17:00

Välskolad och hårdjobbande

Låt mig börja med att presentera Alan Dzagoev. I den lilla staden Beslan i södra Ryssland föddes 1990 en pojke i en fotbollsintresserad och nyinflyttad familj. Pojken, som hette Alan, fick snabbt upp intresset och började spela på gatan tillsammans med hans äldre bror. Efter att ha spelat i olika ungdomslag under sin uppväxt tog han 2005 steget in i den berömda ryska fotbollsakademin Konoplyov, där bland annat Chelseas ägare Roman Abramovitj har en fot inblandad. I akademin lärde han sig oerhört mycket taktiska kunskaper och betraktas idag som en välskolad fotbollsspelare. Han flyttade även 155 mil (en 21-timmars bilresa med andra ord) hemifrån under denna tid, och fick tidigt lära sig ta ansvar. Med ca två års skolning i akademin anslöt han som 17-åring till den ryska storklubben CSKA Moskva och man märkte redan tidigt att han var en stor talang. Det belönades också med en plats i landslaget blott 18 år gammal. Sedan dess har han varit klubben och landet trogen i ungefär 10 år och hunnit göra hela 57 stycken landskamper.

Med Lampard som förebild under sin uppväxt har Dzagoev verkligen följt sin idols fotspår och blivit en riktig box-till-box-mittfältare, fast med en lite mer offensiv touch. Han är navet i CSKA Moskva och även en viktig kugge på innermittfältet i Ryssland. Efter knapert med speltid i VM 2014 (dock fick han spela några minuter i alla matcher) och ha missat EM helt efter ett brutet ben är den hårdjobbande och löpvilliga mittfältaren oerhörd taggad på att hjälpa sitt land så långt som möjligt denna gång. Det är dessutom hemmaplan, vilket gör att man som lag säkert får lite extra luft under vingarna, samt kommer kriga extra hårt.

Springer långt, ofta och mycket

Jag nämnde att han är en oerhört hårdjobbande mittfältare tidigare, men för att bevisa att detta inte bara är löst pladder så har jag grävt riktigt, riktigt djupt i statistiken för att övertyga er.

 • 368 minuter fick han totalt i Champions League denna säsong och sprang under denna tid 47,6 km. Det ger en medelförflyttning på 0,13 km/minut (närmare 8km/h alltså). Sett till en genomsnittlig 93-minutersmatch (inklusive tilläggstid alltså) blir det över 12 km. Det är ofta upp emot dessa siffror Dzagoev når, så länge han inte blir utbytt (vilket är den största faran med detta spel).
 • År 2016 publicerades en utförlig analys i ryska media, där man hade fått fram statistik från b la maxhastighet och genomsnitt löplängd från alla spelare i hela ryska ligan denna säsongen. Det visades sig då att´blott 14 spelare i hela ligan snittade mer än 11 km per match, men en spelare utmärkte sig mer än de övriga. Tvåan på listan (Kolomeitsev) hade ett snitt på 11,47 km/match men det räckte inte till mot vår Dzagoev som snittade hela 11,82 km. Han är dessutom i sin absoluta prime nu som den 90-talist han är, och löpvilligheten sitter kvar.
 •  I VM 2014 medverkade som bekant Ryssland, där man var blott ett enda mål mot Algeriet från att ta sig vidare. Då spelade även Dzagoev i landslaget, men hade efter en skadepräglad säsong med såväl problem med lår som hälsena inte lyckats skaffa sig samma viktiga roll som inför detta VM. Det resulterade i att han fick sparsamt med speltid och fick sig se inbytt i alla matcher – dock med hyfsat mycket tid kvar på matchuret. I öppningsmatchen mot Sydkorea sprang han 4,47 km på 35 minuter. Om han då skulle hållit samma tempo matchen igenom (vilket dock inte är helt sannolikt) skulle han hamnat på ca 11,9 km. Räknar vi på samma sätt hade han sprungit 12,3 km mot Belgien och 12,7 km mot Algeriet.

Det är lätt att säga att Dzagoev skulle springa mindre än vanligt när man ställs emot ett av VM:s absolut svagaste motstånd, men jag är inte lika övertygad. När han vann “löp-ligan” överlägset 2016 vann CSKA den ryska ligan och var klart bästa laget i serien. Man var ett bollförande lag och styrde i princip alltid spelet, men trots det sprang Dzagoev för fulla muggar. Det beror på att han väldigt ofta vill göra sig spelbar och involverad, samtidigt som han har en riktigt hög arbetsradie. Enorm uthållighet.

Att Dzagoev springer minst 9,51 km imorgon ser jag som oerhört sannolikt och att vi då får @2.00 i odds är bara att tacka och ta emot. Det krävs nästan bara att han inte blir utbytt så. Det tror jag dock inte heller att han blir, då han spelar en central roll i såväl speluppbyggnadsfasen, som anfall- och försvarsspelet.

Speltips: Alan Dzagoev springer mer än 9,5 km

Detta spel hittas under “spelarstatistik”. Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

 • Dzagoev är en välskolad innermittfältare som är en riktig slitvarg. Hög arbetskapacitet och outtröttlig.

 • I en omfattande studie av rysk media som gjordes 2016 visade det sig att en person sprang klart mer än alla andra spelare i ligan – nämligen Dzagoev med i snitt osannolika 11,82 km per match.

 • Dzagoev stördes av skador inför föregående VM och missade helt EM på grund av just skador. Nu är han skadefri och oerhört taggad på att visa upp sig på den internationella kartan. Kommer alltid ta jobbet!

 • I Champions League denna säsong snittar Dzagoev – sett till genomsnitt med hela matcher – över 12 km per match.

 • Ryssland är hemmanation i VM och det kommer vara ett galet tryck på läktarna, vilket säkert ger Dzagoev ytterligare lite motivation och drivkraft.

Högst odds hittar jag hos Unibet som ger hela @2.00, ett odds vilket måste utnyttjas. Min investering i detta spel blir 2,5 units!

Rygga till 2.00 hos Unibet

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.

Skrivet av |2018-06-13T16:58:41+00:0013 juni, 2018|Fotboll, Fotbolls-VM|1 kommentar
Content Creator här på Speltips.se. Mångårig erfarenhet av att skriva speltips och bidrar också med att uppdatera nyhetsflödet. Oskar är en rejäl analytiker som granskar massvis av odds dagligen och mer än gärna grottar ned sig på detaljnivå - oavsett om det är en fransk nyhetstidning eller en presskonferens inför en match i Championship. Han undviker oftast de större marknaderna, utan huvuddelen av hans spel är istället på specialmarknader (skott, hörnor, kort etc). Spreadsheet: http://www.spreadsheet.se/blocksguldklimpar

En kommentar

 1. Caroline 14 juni, 2018 at 10:43 e m - Svara

  Hej.

  Hur får man reda på statistik om spelare och hur långt de sprungit ?
  Jag funderade på att rygga detta spel men eftersom jag inte kunde följa det så avstod jag fast det va bra.

  Hur gick det? Och vart kollar man sånt i efterhand ?

Lämna gärna en kommentar

Vi använder cookies för ge dig en så bra användarupplevelse som möjligt. Du kan läsa vår cookie-policy här. Ok