Jag väljer att spela på att Sverige hittar nätet i det här mötet. Här är några anledningar varför jag tycker det är ett bra spel:

  • Sverige har gjort mål i sina fem senaste hemmamatcher.

  • Senast Sverige och Spanien möttes på Friends Arena gjorde Sverige mål.

  • Spanien har släppt in mål i nio av sina tio senaste bortamatcher.

  • Finns frågetecken i Spaniens defensiv.

  • Sverige har flera offensiva spelare i bra form. Framförallt stjärnan Emil Forsberg.

SPELTIPS.SE GER TIPSET:

Sverige över 0.5 mål hos Unibet

18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Bra på Friends

Sverige på Friends Arena kontra Sverige som inte spelar på Friends arena är i kvalsammanhang helt olika saker. Sverige är alltid att räkna med på hemmaplan och ser man exempelvis till UEFA Nations League senast, så utmanade Sverige nationer som Portugal och Frankrike inför hemmapubliken. Lag som jag håller högre än Spanien i nuläget. I Nations league slog vi dessutom Kroatien, som även det är en nation som håller hög klass. Senast Sverige mötte Spanien på Friends arena var i EM-kvalet 2019. Då gjorde Sverige mål och fixade ett oavgjort resultat. Detta mot ett Spanien med starkare uppställning då än vad man kommer ställa denna gång.

På hemmaplan är Sverige också bra på att göra mål. I EM-kvalet senast gjorde Sverige mål i samtliga hemmamatcher och när vi mötte Kroatien så vann vi alltså med 2-1. Vi har i nuläget fem raka segrar på hemmaplan med endast ett insläppt mål och matcher där vi gjort mål i samtliga. Nyckelmatch för VM-kvalet det här också, där ett oavgjort resultat räcker långt, men där seger mot Grekland i nästkommande match blir den stora nyckeln såklart. Sverige ska ha goda chanser till båda, men framförallt tycker jag det är för högt odds på att Sverige gör mål här. På fasta situationer är vi bra och vi borde kunna skapa fler chanser än vad vi gjorde mot Spanien i EM.

Hur bra är egentligen defensiven?

Spanien gick till sist till semifinal i EM efter en krånglig väg fram. Defensiven ställde en del frågetecken. Det blev nolla mot Sverige och Slovakien förvisso, men Sverige var inte ofarliga trots att man var helt nedtryckta i den matchen. Sedan tillät man Kroatien göra tre mål och mot Schweiz och Italien blev det insläppta mål utan att defensiven imponerade. På bortaplan har man också haft förtvivlat svårt att hålla nollan. Insläppta mål i nio av de tio senaste bortamatcherna man spelat i landslagssammanhang.

Tycker också det finns en del frågetecken i den spanska defensiven. I mål står Unai Simon, ganska oprövad i större sammanhang. Aymeric Laporte i mittlåset är såklart en världsback, men som kompanjon står det mellan unga talangerna Eric Garcia eller Pau Torres som alternativ. Nej, mot dessa tror jag att Alexander Isak, Emil Forsberg och Dejan Kulusevski ska kunna skapa tillräckligt med lägen för att en boll ska hitta in bakom Unai Simon i det spanska målet.

fotboll, vm-kval
|
units: 3/5 - spelstopp: 20:45
Sverige - Spanien
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.