Sverige var illa ute mot Lettland i den näst sista omgången av VM:s gruppspel. Eftersom Lettland var tvingade till tre poäng för att nå slutspel plockade man ut målvakten – och då kunde Dennis Rasmussen sätta 5–4 i tom kasse.

Förutsättningarna var klara. Vid minst en poäng mot Lettland var Tre Kronor klart för slutspel.

Det blev en intensiv matchinledning, där Sverige hade svårt att få till något ordnat passningsspel. Men när den lettiske centern Oskars Batna utvisades två minuter för holding kunde Elias Pettersson sikta in sig och pucken gick rätt upp i målvaktens högra kryss.

Men Lettland åt sig in i matchen och efter drygt halva andra perioden spelad kom kvitteringen. Robert Bukarts skickade in 1–1, efter att Oliver Ekman-Larsson suttit på botbänken. Tre Kronor replikerade dock snabbt genom Adrian Kempe som smackade dit 2–1 13:38 in i den andra perioden. Det var också resultatet efter två spelade perioder.

Grönborgs coach challenge kunde kostat Tre Kronor slutspel

Fram tills dess såg Tre Kronor ut att ha kontroll på matchbilden, men då började uppförsbacken. Lettland kvitterade, tog ledningen, tappade ledning och kvitterade inom loppet av 16 minuter.

Det som kom att bli omdiskuterat efter matchen var letternas 4–4 mål, där det först kollades om det var hög klubba. Efter att domaren dömt mål valde Tre Kronor-coachen Rikard Grönborg att utmana på nytt huruvida Lettland var offside innan målet eller inte.

Trots att förbundskaptenen verkade säker på sin sak dömde domaren mål och 4–4 på tavlan. Samtidigt fick Tre Kronor en spelare utvisad (fås vid coach challenge vid offside).

Men i och med att Lettland behövde alla tre poäng plockade man ut målvakten i slutminuten och tryckte på för kung och fosterland – men istället för ett ledningsmål kunde Dennis Rasmussen skicka in 5–4 målet som betydde att Tre Kronor är klart för kvartsfinal.