Badou Jack redo för mer boxning. Den här gången vill han ha en ny fight mot regerande mästaren i lätt tungvikt, Jean Pascal, som han utmanat en gång tidigare.
– Den som är hungrigast vinner. Det gäller att inte spara på krutet utan använda bössan, säger boxningsexperten Armand Krajnc som själv hade ett världsmästarbälte i mellanvikt 1999–2002.

Badou Jacks senaste fight var på en hajpad gala i Los Angeles, där Mike Tysons uppvisningsmatch var huvudnumret. Svensken vann övertygande mot en oerfaren, men stryktålig, Blake McKernan som lyckades att hålla sig på fötterna samtliga åtta ronder.
– Badou rörde sig fint och använde sin rutin. Hade matchen varat längre så kunde han absolut ha knockat motståndaren, säger Armand Krajnc.  

Badou Jack blev världsmästare i supermellanvikt 2015 och lätt tungvikt 2017. Han har däremot misslyckats att ta titeln i lätt tungvikt. Nu vill Badou Jack ha en ny chans mot Jean Pascal. Förra gången de möttes vann Pascal en jämn match på poäng och fick behålla WBA-bältet. Om det blir en ny fight tror Armand Krajnc att Badou Jack har en bra chans.
– Men ”killern” måste komma fram. Så är det i varje match, han måste gå all in.

En av Sveriges bästa boxare någonsin

Badou Jack är en av Sveriges bästa boxare genom tiderna och jämförs ofta med Ingemar ”Ingo” Johansson. Många anser fortfarande att tungviktaren från 1959 är bäst, men strax bakom finns Badou Jack. Armand Krajnc tycker att det är svårt att rangordna de båda boxarna. 

– De som upplevde ”Ingo” håller honom som störst medan de som är yngre tycker att Badou Jack är nummer ett. För min del är ”Ingo” störst. Han var Sveriges första tungviktsmästare och körde old school-träning på hemmaplan. Hann gick ut i skogen och högg ved och käkade mammas mat. Han var Sveriges Muhammed Ali och gjorde många bra saker även utanför boxningen, det gör honom till nummer ett, säger Armand Krajnc till speltips.se

Badou Jacks världsmästartitel i supermellanvikt 2015 är den största svenska boxningsbedriften sedan just ”Ingos” seger över Floyd Patterson för drygt 60 år sedan. Badou Jack försvarade bältet tre gånger för att sedan gå upp en viktklass och även bli världsmästare i lätt tungvikt. En dubbel bedrift ingen annan svensk lyckats med. 

Men medan ”Ingo” högg ved och tränade under spartanska former är verkligheten en helt annan för Badou Jack som tillhör världens bästa stall under ledning av Floyd Mayweather.
– Det är andra tider nu. Badou har de bästa förutsättningarna med sparring, kost och ett helt team runt sig. Jag tillhörde själv ett av världens bästa stall, Universum Boxing Promotion, och hade tillgång till allt jag behövde och då får man helt klart en fördel gentemot andra boxare. Nackdelen är att pressen från sponsorer och medier ökar. Man måste vinna till varje pris annars åker man ut, säger Armand Krajnc. 

En annan skillnad mellan Ingemar Johansson och Badou Jack är boxningsstilen.
– ”Ingo” gick mycket på känsla. Såg han en öppning så slog han till direkt och i tungvikt kan det räcka med ett slag. Badou rör sig fint och har tålamod. Han kan gå många ronder och överraska med en uppercut i slutet. Det ser nästan ut som att han promenerar omkring och sedan klipper han plötsligt till. Han är alltid tränad och orkar länge. 

Badou Jack har dock även svagheter.
– Jag skulle vilja se fler tempoväxlingar och längre slagserier som chockar motståndaren, säger Armand Krajnc som liksom Badou Jack orkade många ronder men saknade den riktiga slutklämmen.
– Jag försökte alltid att pressa motståndaren och kontra i luckorna som uppstod. Men jag saknade lite explosivitet i slutet, hade jag haft det så hade matcherna tagit slut snabbt. Jag var bättre på att nöta ned motståndet. Men det är stor skillnad på de olika viktklasserna. Jag minns när jag sparrade med tungviktaren Vitalij Klitjko i Hamburg. Han gav mig en lätt jabb och jag trodde att nacken skulle gå i bitar. Det var 100 kilo dynamit bakom slaget. 

Fakta: Armand Krajnc

4x WBO-världsmästare i mellanvikt under åren 1999 och 2002. Efter erövrandet av mästarbältet försvarade han detta vid ytterligare tre tillfällen. Före sin proffsboxningskarriär erövrade Krajnc svart bälte i karate. Har även blivit nordisk mästare och EM-fyra i full contact kickboxning.