Det har riktats kritik mot bettingsidornas förhållandevis aggressiva samt påstridiga reklam och nu väljer civilministern Ardalan Shakarabi (S) att strida till handling. Han kallar alla 69 företag som har svensk spellicens till möte och detta redan på torsdag i veckan (den 14:e februari).

– Jag tvekar inte att gå vidare med skarpare, tvingande åtgärder, klarlägger ministern.

Den nya spellagen

I samband med årskiftet för lite drygt en månad sedan så infördes en omreglering av den svenska spelmarknaden. För att ett spelbolag numera ska få tillåtelse att vara verksamma i Sverige så är tvungna att inneha en svensk spellicens (vilket lotteriinspektionen beslutar om). I dagsläget är det 69 stycken olika företag som har ett eller flera aktiva brands med svensk licens, där alltså alla dessa företag nu kallas till möte. I lagen står det nämligen uttryckligen att “måttfullhet ska iakttas vid reklam för spel” – vilket många menar inte uppfylls idag. En av dessa personer är den svenske civilminstern Ardalan Shekarabi, som påstår att marknadsföringen löpt amok.

– Jag kallar nu till mig spelbranschen för att säga: Sköt er! Spelmarknaden ska fungera på ett tryggt och bra sätt. Svenska folket är trötta på den ohämmade aggressiva marknadsföringen, berättar Shekarabi i ett pressmeddelande. Han tillägger även att han inte räds för att ta till hårdare metoder om så skulle krävas.

– Om branschen inte klarar av att ta ansvar och iaktta måttfullhet i reklam för spel så tvekar jag inte att gå vidare med skarpare, tvingande åtgärder.

Kan ta efter Italien

Italien blev det första europeiska landet att införa ett totalförbud mot spelreklam när lagen klubbades igenom i början av januari tidigare i år. SVT Nyheter rapporterar i dagarna om hur det i sociala medier sprids flera upprop och namnunderskrifter för att Sverige ska följa i italienarnas fotspår. Andra menar på att vi måste låta den nya reformen hinna implementeras och föreslår istället en lite mjukare förändring. Spekulationerna och åsikterna är många, men klart är iallafall att ett möte sker redan på torsdag.