Veckans andra Europatips är helt och hållet hämtat från världens epicentrum, Skandinavien. Allsvenskan, Superettan och Eliteserien har alla flertalet bidrag med och sedan kulminerar kupongen i en fajt från den härliga Damallsvenskan. Analysen är gjord och här följer vägen till 13 rätt!

Till Europatipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: IFK Göteborg – Malmö FF | Speltips: 2

Det krävdes förlängning och dessförinnan en rejäl bjudning av Behrang Safari, men till slut stod IFK Göteborg som segrare av Svenska Cupen i torsdags och det är svårt att påstå att de inte har förtjänat bucklan. Seriespelet har blivit något lidande, men Blåvitt har på ett imponerande och viljestarkt vis brottat ner såväl Hammarby som Elfsborg och nu Malmö i finalen efter riktiga holmgångar. Nu ställs Änglarna återigen mot MFF efter väldigt kort vila och det ska bli intressant att se hur skåningarna reser sig efter att cupförbannelsen återigen gjort sig påmind. Gästerna har hur som helst seriens bredaste trupp och då revanschlustan lär vara stor kan tvåan gott lämnas ensam.

Match 2: Helsingborg – Hammarby | Speltips: 2

Det krävdes en rejäl rockad av överste Billborn för att få fart på Hammarby. Kacaniklic, Tankovic och Bojanic bänkades i matchen mot Örebro och det visade sig vara ett bra drag eftersom Bajen segrade med 3-0. Tankovic omgärdas också av en del flyttrykten och det är tveksamt om han finns med på resan till Skåne. Helsingborg väntar på Olympia och Olof Mellberg ser ut att ha fått ordning på grejerna nere i sydväst. Åtminstone defensivt. Offensivt ser det dock extremt tafatt ut och värdarna har under flera tillfällen inte fått iväg ett enda skott på mål under 90 minuter. Kommer de grönvita upp i samma nivå som mot ÖSK senast ska det här bli en ensidig historia. Tvåa.

Match 3: Kalmar – AIK | Speltips: X2

Rikard Norling fick gå efter derbytorsken mot Djurgården, och sedvanlig ordning var det en samlad och i orden-finurlig tränare som mötte pressen efter beskedet. Nu har AIK gått ut med att det blir Nebojsa Novakovic som ersätter, och det återstår att se om den gamla legendariske anfallaren är rätt man eller inte. Klart är i alla fall att Gnaget har ett lag som på pappret inte bör ligga nere i bottenskiktet. Kalmar ligger å sin sida under giljotinen, men lite lugn i stormen har skapats efter två poäng mot Sirius och Mjällby. Mot de sistnämnda ordnade Aliti poäng sent in på tilläggstid, men han är dessvärre avstängd här. Ett tungt tapp för Nanne och gänget som ånyo plockar max en poäng. På större system låses det till höger.

Match 4: Varberg – Östersund | Speltips: 1X2

Varberg har charmat samtliga följare av Allsvenskan under inledningen av säsongen och Jocke Persson har varit en rock n roll-stjärna som saknats sedan ett tag tillbaka. Västkustgänget spelar en energisk fotboll och tar inga omvägar när det vankas anfallsfotboll. Det leder dock till en del kontringar emot värdarna, som här ställs för en lurig uppgift i form av Östersund. Jämtlänningarna har bara torskat en av de fem senaste och de båda poängen mot Häcken och Djurgården skvallrade om att det ändå inte är någon slagpåse ÖFK gått och blivit. Här blir streckningen lite väl vänstervriden och då det oftast är allt mellan himmel och jord när BoIS är i farten smakar alla tecken allra bäst på Påskbergsvallen.

Match 5: Norrby – Jönköpings Södra | Speltips: 2

Två fajter från Superettan ska synas härnäst och vi börjar i Knalleland med mötet mellan Norrby och Jönköpings Södra. Boråsarna spelade 0-0 mot AFC Eskilstuna senast det begav sig och det är inte mycket som följer med i positiv väg mer än att nollan stod sig intakt efter 90 minuter. Norrby har annars överraskat något under säsongsinledningen, men ju längre det går lär värdarna sjunka i tabellen. Här väntar ett tufft test då en av förhandsfavoriterna kommer på besök. J-Södra löste en poäng i grevens tid mot Sundsvall efter att Eric Omondi satt sitt andra mål för kvällen, och då de gröna dominerade matchbilden långa stunder var det en rättvis pinne till slut. Gästerna besitter en växel som inte finns hos värdarna och håller sig tvåan runt 45 procent är den ett gott spikalternativ.

Match 6: Akropolis – GAIS | Speltips: 1X2

En sida som däremot ser ut att skena iväg är den till vänster i drabbningen mellan Akropolis och GAIS. Visst har nykomlingarna med det grek-klingande namnet stått för en stark inledning, men att de bara ska gå in och städa av de grönsvarta utan vidare är svårköpt. GAIS har offensiv kvalitet i form av Celik och Yarsuvat och bli inte förvånad om någon av dom eller kanske till och med båda finns med i målprotokollet här. Akropolis kryssar hittills i över hälften av fajterna och när ettan är uppe och nosar runt 70-strecket är alla tecken att föredra.

Match 7: Haugesund – Stabaek | Speltips: 1

Vi lämnar Sverige för ett bra tag och beger oss istället till våra västliga grannar i Norge. Jostein Grindhaugs Haugesund visade ett tag riktigt illavarslande form, men har nu ryckt upp sig på slutet. Segern hemma på Haugesund Stadion mot Rosenborg var riktigt stark och följdes upp av en pinne borta mot Sarpsborg. Litare gladare mungipor på Jostein nu alltså och under söndagen välkomnar Fiskmåsarna Stabaek. Gästerna med Romain Gall i laget kommer från en riktigt stark pinne mot seriesuveränen Bodö/Glimt, men det lär ha tagit på krafterna eftersom Bodö tryckte på under mer eller mindre hela kampen. På den här arenan har Viken-gänget vantrivts i modern tid och med tanke på att Haugesund får en dags mer vila i benen är ettan lockande.

Match 8: Odds – Rosenborg  | Speltips: 12

Ett toppmöte stundar på Skagerak Arena där trean Odds tar emot femman Rosenborg. De svartvita har segrat i fyra av sina fem senaste försök och mötet med Mjöndalen blev en behaglig resa. Joshua Kitolano svarade för en “doppietta” och dessutom hjälptes OBK av en tidig utvisning på en Mjöndalen-spelare. Det kan vara skönt med sparade krafter när nu Rosenborg kommer på visit. Trondheimklubben blandar och ger en del, men insatsen mot Viking var i positiv bemärkelse. Då både Bodö/Glimt och Molde ser ut att dra ifrån i tabelltoppen lär det bli ett stenhårt race om den sista Europaplatsen, och här är känslan att båda aktörerna går för en trea. Då smakar gaffeln allra bäst.

Match 9: Bodö/Glimt – Strömsgodset | Speltips: 1

Efter en fullkomligt asfalterande inledning kom Bodö/Glimts första poängtapp i den senaste kampen mot Stabaek. De svartgula hade en 2-0-ledning efter dryga kvarten, men ett vilt kämpande SIF kunde till slut rida ut stormen och få med sig en pinne. Bra chans att studsa tillbaka ges dock emellertid omgående för serieledarna när Strömsgodset äntrar Aspmyra Stadion. Besökarna har förlorat två av sina tre senaste och när dessutom sju kassar har runnit in bakvägen barkar det här mötet enbart åt ett håll. Ettan är odiskutabel.

Match 10: Sarpsborg – Aalesund | Speltips: 1X2

Utöver Bodö/Glimt ser en av kupongens mest streckade favoriter ut att bli Mikael Stahres Sarpsborg. Värdarna håller dock långt ifrån samma klass som tog dom hela vägen in i Europa League säsongen 17/18, och med endast en poäng på kontot sett till de två senaste råder även vissa frågetecken för dagsformen. Aalesund är jumbo efter en mörk inledning, men segern mot Start kan mycket väl ha injicerat gott om moral hos gästerna. Holmbert Fridjonsson satte två baljor i den drabbningen och islänningen kan definitivt vara tungan på vägen även här. Ettan överstreckas enormt och övriga tecken bör följa med ögonaböj!

Match 11: Viking – Kristiansund | Speltips: X2

Viking sågs med hyfsat goda skrällchanser i mötet med Rosenborg då Stavangergänget kom från två raka segrar. Prestationen i Trondheim var dock ett steg i fel riktning och innebar den sjätte förlusten av elva möjliga. Tufft möte väntar nu återigen då svårslagna Kristiansund gästar SR-Bank Arena. Gästerna har bara lagts på rygg två gånger hittills och det var knappa förluster mot toppgängen Bodö och Stabaek. Trots det målas Viking upp som klara favoriter här och det känns inte alls rätt. Ettan kan med gott samvete skippas helt och hållet för det kämpegoda värdet till höger.

Match 12: Viking – Mjöndalen | Speltips: 1X

Sparebanken Sor Arena är sista spelplats till rakning i Norge innan vi avslutar i Damallsvenskan. Mjöndalen är seriens klart sämsta lag för tillfället och med sex (!) raka förluster är det inte svårt att förstå varför. Vegard Hansen har ett hästjobb framför sig för att undvika en hel säsong i Eliteseriens bottenskikt, något som ser ut som en övermäktig uppgift för stunden. Start har inte heller segrat på ett tag, men under samma tidsspann som gästerna åkt på konstant däng har i alla fall värdarna plockat poäng i över hälften av kamperna. Bra chans till säsongens första hemmaseger finns här och 1X är ett starkt lås.

Match 13: Växjö – Djurgården | Speltips: 1

Kupongen avrundas alltså i Småland med den damallsvenska fajten mellan Växjö och Djurgården. Värdinnorna är i grunden ett riktigt starkt hemmalag och bevis på det hittas i förra säsongen då endast ett nederlag var facit på Visma Arena. Inledningen av årets upplaga har inte varit annorlunda och den enda torsken som kommit var den mot Rosengård. Här glöms verkligen Växjö bort i streckningen. Djurgården streckas säkerligen upp på grund av tabellplaceringen, men de blårandiga är inte mycket att hålla i handen utanför huvudstaden. Tre av tre möjliga förluster är så här långt facit, och när streckningen injuder till en fjärde raka är spikpistolen till vänster framme!

Antal rader: 432 | Spelstopp: kl. 14:29

Kupongens säkra: Bodö/Glimt

Bodö har offensiv kaliber i överflöd och kommer nu uppretat efter säsongens första poängtapp. Strömsgodset har defensiva problem och då är det helt fel läge att möta seriens bästa lag. Bombetta.

Chansningen: Växjö

Hemmaplan är en stor fördelsfaktor i Damallsvenskan, något svenska folket verkar glömma bort här. Växjö är ett notoriskt starkt gäng på det egna gräset och Djurgården trivs inte alls på resande fot. Värdet är riktigt läckert på ettan.

Till Europatipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se