Under onsdagen stod det klart att TV4 och Cmore tar över rättigheterna för den ärofyllda turneringen Champions League. Det blir därmed den första gången i historian som som turneringen byter TV-kanal.

I slutet av föregående år blev det allmänt känt att Telia hade köpt upp kanalen TV4 och nu har den nya ägaren gjort klart med sitt första riktigt stora köp av TV-rättigheter. Jätten har säkrat världens största fotbollsturnering Champions League fram till 2024 och den tidigare ägaren tappar därmed rättigheterna för första gången sedan starten 1992.

– Det här handlar om världens bästa turnering i världens största sport. Vi är enormt stolta över att kunna erbjuda UEFA Champions League till våra användare. Det är en sporthändelse som vi vet kommer att locka stort intresse och samla en stor publik, vd på TV4 Media i ett uttalande.

Man meddelar samtidigt att Champions League varit något som stått högst upp på önskelistan över rättigheter som man velat ta över.

En miljard om året

Telia har enligt olika källor också fått betala en rejäl slant för att överta rättigheterna och uppgifterna gör gällande att man får betala runt en miljard svenska kronor för innehavet.

Inför säsongen 2020 tappade dock CMore/TV4 rättigheterna för Allsvenskan i fotboll som istället togs över av Kanal 5/Dplay. Rättigheterna som CMore och TV4 nu förfogar över utöver Champions League är VM/EM för herras (delas med SVT), landskamper, VM/EM-kval, Svenska cupen, La Liga, Serie A och MLS.