4000 fans fick se Patrick Marleau skrinna på isen i sin historiska match. Nu skrivs historieböckerna om – veteranen har gjort flest matcher i NHL genom tiderna.

San Jose Sharks mötte Vegas Golden Knights i natt och det låg mycket fokus på matchen, men desto mer på jubileumsmannen Patrick Marleau som gjorde sin 1768:e match i NHL. Noteringen betyder att Marleau går om Gordie Howe med flest matcher genom tiderna. Efter sitt första byte i matchen hyllades han av 4000 fans, motståndarlaget och sitt eget lag. Patrick Marleau har spelat i NHL under fyra (!) decennier och tillhört sin nuvarande klubb San Jose Sharks, där även Erik Karlsson befinner sig i dagsläget, i 1 596 av sina 1768 NHL-matcher. Veteranen själv var väldigt tacksam för hyllningarna och för sin karriär efter ett smått oslagbart rekord.

Matchen mot Vegas Golden Knights slutade i förlust efter straffar. Men kvällens huvudperson var hedrad.

Jag är bara så tacksam, säger Marleau till NHL.com

Kontraktet löper ut efter säsongen

Patrick Marleau har hunnit fylla 41 år och efter säsongen löper kontraktet med klubben i hans hjärta ut. Skulle ikonen spela samtliga matcher som återstår den här säsongen skulle han landa på omkring 1779 matcher i NHL, ett rekord som sannerligen blir svårt att slå.

De sa förmodligen samma sak om Gordie Howe också. Skillnaden i dag är farten, hur spelarna förbereder sig och spelschemat. Jag kan inte se att någon klarar av att spela så här länge, säger Sharks tränare Bob Boughner. 

I laget hittar vi den svenske stjärnbacken Erik Karlsson som inte kunde se denna prestation komma.

Detta är en prestation som jag inte tror att någon såg komma och den har krupit upp på dig väldigt snabbt. Vi har inte riktigt kunna ta in vad som händer förrän nu. Detta är inte bara ett historiskt ögonblick för “Patty” och den här organisationen, det är historiskt för ligan och alla spelare som spelad med eller mot honom, säger svenske lagkamraten.