Ryssland fortsätter att imponera i Hockey-VM 2019. Under torsdagseftermiddagen slog man ut USA – och det var så klart toppduon Nikita Gusev och Nikita Kutjerov som låg bakom segern på nytt.

Efter två veckors gruppspel var det dags för slutspelet att starta i Hockey-VM. Ryssland, som vann grupp B, före Tjeckien och Sverige fick ta emot fyran i den andra gruppen, USA.

Stjärnrikt mot stjärnrikt, alltså.

Ryssland fick en smakstart på matchen. Redan efter 1:07 hade man tagit ledningen. Backen Mikhail Sergachev avslutade från blålinjen och Nikita Gusev kunde slå in returen framför Cory Schneider i amerikanarnas mål.

Ryssarna fortsatte att skapa chanser. Efter 14:18 in i perioden drog Johnny Gaudreau på sig en utvisning för hakning, och i det efterföljande powerplayet bombade Mikhail Sergachev in 2–0.

USA var nära – men räckte inte hela vägen

Men reduceringen skulle komma. Efter två och en halv minut in i den andra perioden avlossade forwarden Brady Skjei ett skott från högerkanten som letade sig in via en rysk skridsko och in.

USA fick energi av målet och åt sig in i matchen. Närmast att kvittera var Johnny Gaudreau som bara skulle peta in 2–2, men Vasilevskij stod för en mycket vass räddning och såg till att Ryssland behöll ledningen inför den tredje perioden.

Men istället för en kvotering kom Rysslands 3–1 mål. Spelgeniet, Nikita Gusev, fortsatte sin lysande eftermiddag genom att spela fram till Kirill Kaprizov som prickade stolpen och in.

USA gav sig inte. Man skulle reducera på nytt. Noah Hanifin, till vardags i Calgary Flames, klev in från blå och avlossade ett skott högt och otagbart för Vasilevskij.

Efter reduceringen la Ryssland i en växel till. Bara minuten senare hade man utökat på nytt. Den här gången Jevgenij Malkin till Mikhail Grigorenko, som avslutade snabbt och precist. 4–2.