EM Kval speltips

EM-kval Författare: 2021-11-02T16:39:35+01:00

För första gången någonsin bjuds vi på ett fotbolls-EM med hela 13 städer som arrangörer. EM-kvalet har genom alla åren baserats på ett klassiskt kvalspel, där samtliga kvalande nationer delas in i grupper för att sedan göra upp om de åtråvärda mästerskapsbiljetterna. Nu finns det dock fler vägar att ta sig till EM och det kan du läsa mer om här.

Annorlunda väg till EM 2020

Den här gången bjuds vi dock på ett smått annorlunda och intressant upplägg. Det sedvanliga kvalspelet kvarstår alltjämt, men istället för 24 nationer är det endast 20 nationer som belönas med en mästerskapsbiljett genom det klassiska kvalspelet. De fyra resterande biljetterna belönas till de bäst placerade nationerna i UEFA:s senaste tävlingskoncept, Nations League. Det nya konceptet ersätter mer eller mindre träningslandskamperna med ett ligasystem beståendes av nationer med identisk ranking. Upplägget gynnar i första hand de mindre nationerna som vanligtvis inte håller måttet när det kommer till klassiskt kvalspel.

Sverige i EM-kvalet

Sverige deltog i EM för första gången år 1992, då var man dessutom värd för mästerskapet. Resultatet blev en övertygande tredjeplats efter att Kenneth Andersson visat vägen med fem fullträffar i mästerskapet. I semifinalen förlorade man med 3-2 mot Tyskland.

Genom åren har Sverige deltagit i sex Europamästerskap. Under EM 2004 lyckades man ta sig förbi gruppspelet för andra gången någonsin, dock förlorade man i kvartsfinalen mot Holland med 5-4 efter straffar. I år är man en av favoriterna till att ta sig vidare och truppen ser fram emot uppgiften.

Sveriges matcher i EM-kvalet

I kvalet inför EM 2020 lottades Sverige in i Grupp F, en grupp beståendes av Spanien, Norge, Rumänien, Färöarna och Malta. En hel del utmaningar väntar alltså det svenska landslaget. Bland annat väntar ett hett skandinaviskt derby mot grannlandet Norge, dessutom ett kärt återseende av Sveriges före-detta förbundskapten Lars Lagerbäck. Inte nog med det så väntar även toppmotstånd i form av Spanien – det finns alltså många spännande matcher att vänta.

För att lösa EM-biljetten måste Sverige knipa minst en andraplats i tabellen. Skulle man mot all förmodan misslyckas med den bedriften så får man ytterligare en möjlighet i form av ett play-off, tack vare gruppvinsten i Nations League. Se alla matcher som Sverige ska spela i EM-kvalet nedan:

  • Fredag 7/6, 20.45 Sverige – Malta
  • Måndag 10/6, 20.45 Spanien – Sverige
  • Torsdag 5/9, 20.45 Färöarna – Sverige
  • Söndag 8/9, 20.45 Sverige – Norge
  • Lördag 12/10, 20.45 Malta – Sverige
  • Tisdag 15/10, 20.45 Sverige – Spanien
  • Fredag 15/11, 20.45 Rumänien – Sverige
  • Måndag 18/11, 20.45 Sverige – Färöarna

Speltips på EM-kvalet

På Speltips.se erbjuds du som läsare ett brett utbud av speltips från olika sporter, ligor och turneringar runt om i världen. Våra skarpa rekare punktmarkerar självfallet kvalspelet inför EM 2020 och förser er med information, vass statistik, djupgående analyser och de absolut hetaste speltipsen.