Nations League

  1. Home
  2. /
  3. Sport
  4. /
  5. Fotboll
  6. /
Nations League Författare: 2020-06-08T15:22:37+02:00

UEFA Nations League är den nya landslagsturneringen som ska ersätta träningslandskamper och fungera som en bakväg till platserna i EM-slutspelen. På speltips.se kan du ta del av flera speltips från Nations League, varje omgång.

Speltips för Nations League

På speltips.se erbjuder vi dagligen våra följare de bästa speltipsen från de olika ligorna och turneringarna runtom i världen. Självklart ingår den nya landslagsturneringen UEFA Nations League bland dessa. I varje omgång garanteras flera välgrundade speltips, statistik och senaste nytt från turneringen.

Vanligaste att spela på

Det är ganska så svårt att mäta populariteten för Nations League med tanke på att det är en helt ny turnering som startat upp precis efter ett VM-slutspel. Men det som finns att säga är att intresset för landskamper tycks öka och då Nations League matcherna är tävlingsmatcher som ersätter träningslandskamperna så ökar intresset ytterligare. Den stora effekten återstår dock att vänta på.

Historien om Nations League

UEFA Nations League är en nystartad landslagsturnering. Den startades hösten 2018 och är tänkt att ersätta träningslandskamper mellan kvalspel till VM och EM. De första spadtagen till turneringen togs redan 2013 då norska fotbollsförbundets president Yngve Hallén kom fram med idén om en tredje turnering för europeiska landslag. I mars 2014 kikade UEFA:s generalsekreterare Gianni Infantino på förslaget och senare samma månad antogs turneringen på kongressen i Astana, Kazakstan.

Så ser Nations League ut idag

Formatet i Nations League har stundtals blivit starkt kritiserat av spelare och supportrar för att vara krångligt och svårt att få struktur på. Hursomhelst så fungerar det på så vis att de 55 deltagande länderna, baserat på ranking, delas in i fyra olika divisioner, så kallade ligor. I varje liga formas sedan fyra grupper (med antingen tre eller fyra lag i varje) där lagen möter varandra på hemma och bortaplan. Vinnarna av varje grupp i den högsta ligan går vidare till Nations League Finals, där en slutsegrare koras. Samtidigt avancerar gruppvinnarna från samtliga ligor upp en division, medan gruppjumbona åker ner en division. Nations League fungerar också som en bakväg till kommande EM-slutspel. De fyra bäst placerade lagen i Nations League, som inte kvalificerat sig via det ordinarie EM-slutspelet, erhåller en plats till EM-turneringen.