Späckat med slaviska dueller på denna VM-kvalkupong innebär spikar och skrällar i det forna östblocket. Norge gör mer väsen utanför planen än på den, turkarna kan gå mot en plågsam repris från 2003 medan tyskarna ser lika stabila ut som vanligt.

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Norge – Montenegro | Speltips: 1X2

Under kvalet har Ståle Solbakken och hans mannar profilerat sig genom manifestationer för VM-arbetarna i Qatar, men på planen har inte Lejonen utmärkt sig något särskilt. Hälften av kvalsegrarna och över hälften av målen har kommit mot lilla Gibraltar, och mot ett Montenegro som smyger under radarna hade skadade Erling Haaland och Alexander Sörloth samt avstängde Morten Thorsby behövts. Montenegro behövde inte ens lägga in andra växeln mot Gibraltar, och då veteranen Stevan Jovetic helt vilades är en startplats för Hertha Berlin-spelaren ingen högoddsare. Montenegrinerna drömmer om ett nytt VM-deltagande tolv år efter det första, och mot ett vingklippt Norge kan ett viktigt steg tas. Strecka från höger!

Match 2: Nordmakedonien – Tyskland | Speltips: 2

I Grupp J har nordmakedonerna seglat upp på andra plats. Tre  tre raka kryss följdes upp av 4-0 på dvärgen Luxemburg. Att gästerna, som chockade världen genom att bortaslå tyskarna, då under Joachim Löw, skulle upprepa den bedriften förefaller emellertid extremt osannolikt. Trots underläge i paus visste alla ändå om att Tyskland skulle vända mot rumänerna. Serge Gnarbys tjugonde mål på 30 landskamper gav 1-1 innan inhoppande Thomas Müller avgjorde med nio minuter kvar. Därmed hölls Hansi Flicks perfekta facit som Die Mannschafts tränare intakt, och tyskarna kan därmed säkra sin VM-biljett i Skopje. Banktvåan är bortom all diskussion.

Match 3: Kroatien – Slovakien | Speltips: 1X2

Stefan Tarkovic Slovakien har ett litet hopp kvar om att kunna knipa andraplatsen, men då krävs en seger i Osijek. Besökarna har en defensiv som kan klara biffen då endast sex mål har inkasserats, och själva prestationerna mot gruppens jättar har övertygat. Mot Ryssland avgjorde Skriniars oturliga självmål trots stor slovakisk dominans. Luka Modric missade en straff, och det dröjde till den 80:e matchminuten innan Kroatien kunde punktera matchen i Cypern. Dejan Lovren och Josip Juranovic är bägge out, och kanske kan de schackrutigas försvar börja svaja. Skrällen rensar gott, men här ska det garderas hela vägen över.

Match 4: Rumänien – Armenien | Speltips: 1X

Strongt av rumänerna att pressa Tyskland så länge som man gjorde, och Rangers Ianis Hagi ger både nostalgiker en tår i ögat och rumänska hjärtan framtidstro. Ett orört hemmanät under de tre senaste kamparna stärker värdarna ytterligare i jakten på andraplatsen. Tricolorii får dessutom tillbaka mittbacken Dragos Nedelcu som var avstängd mot Tyskland. Henrikh Mkhitaryan; där har ni namnet på Armeniens överlägset största stjärna, och dessvärre för Kollektivet den enda spelaren som håller klassen. Gästerna inte vunnit en match sedan mars månad. Rumänerna tar säkerligen revansch, så fokusera mest på ettan.

Match 5: Slovenien – Ryssland | Speltips: 1X

Tillbaka på Balkan för David mot Goliat i Maribor. Slovenerna kommer från en 4-0-seger mot Malta där Atalantastjärnan Josip Ilicic var lika lysande som alltid. Den offensiva mittfältaren var även den som skickade in reduceringsmålet i Ryssland när bergsnationen var värda mer än en uddamålsförlust. Ryssarnas svaga EM har inte följt med in på VM-kvalet, men Artem Dzyuba som sänkte slovenerna är nu skadad och kommer inte att kunna upprepa bedriften för gästerna som på något vis ofta viker sig när det gäller. 1X i Slovenien!

Match 6: Belarus – Tjeckien | Speltips: 2

Matematiskt kan inte tjeckerna längre hinna ikapp ledarna Belgien i Grupp E, men den så viktiga andraplatsen släpper de rödblå inte i första taget. I Ostrava besegrades Belarus med 1-0 efter mål av Veronas Antonín Barák som är ett av truppens tre Italienproffs, men det är EM:s skyttekung Patrik Schick som är lagets stjärna. Efter den ansträngande segern mot Estland har Belarus fått pisk efter pisk efter pisk. 0-2 mot Estland är extra genant, och med endast tre spelare av 24 som spelar utanför det egna hemlandet är utgången i Minsk given. I skrivande stund är det dessutom fint värde på tvåan – spik!

Match 7: Estland – Wales | Speltips: X2

Wales är den enda nationen i Grupp E som fortfarande kan nå Belgien, men då krävs en uppryckning. Tre kryss på de senaste fyra kvalkamperna kompenseras inte av att urusla Belarus krossades med 3-0. Truppen är riktigt bra även utan Gareth Bale, och kan målvakten Danny Ward undvika nya tavlor likt den mot tjeckerna ser Drakarna kompakta ut. Estland har fått en liten skjuts efter 0-0 i Wales och 2-0 på mer meriterade Belarus, men att Helsingborgs Vladislav Kreida är lagets mittfältsankare är aningen oroväckande när rutinerade britter kommer på besök. X2 räcker.

Match 8: Lettland – Turkiet | Speltips: 1X2

Grupp G inledde tipset och avslutar det. Lettlands största stund som fotbollsnation var 2003 när “Elva Vargar” som landslaget kallas i folkmun slog ut Turkiet i play off till EM 2004. Det skedde via en hemmaseger och ett kryss i Istanbul, och med 3-3 i bagaget från i mars kanske historien upprepar sig. Efter det svaga EM-slutspelet i somras har turkarna sett lite rostiga ut med hemmakryss mot Montenegro och Norge samt en brakförlust i Amsterdam (1-6). Marseilles Cengiz Ünder är konstant inblandad i målen för “Halvmånarna”, men Stefan Kuntz manskap får inte till det och  riskerar nu att missa VM. Letterna såg bra ut mot Holland och får förtroendet. Full täckning i Baltikum!

Antal rader: 216 | Spelstopp: 20:44

KUPONGENS SÄKRA: Tyskland

Den centraleuropeiska jätten Tyskland har väckts ur sin dvala efter att Hansi Flick tog över som förbundskapten, och med den pinsamma 1-2-förlusten mot Nordmakedonien i våras lär Die Mannschaft trycka på gasen direkt. En stund kan de rödgula hålla emot, men inte i 90 minuter. Tysk triumf i Skopje!

CHANSNINGEN: Lettland

En vass räddning av holländarnas målvakt stoppade Lettland från att kvittera på stopptid, och Turkiet är av historiska skäl en drömmotståndare. EM tog luften av turkarna som började kvalet så fint. Risk att fiaskot fullbordas i Riga. Framåt, Vargar!

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se