Fotbolls-VM har i mångt och mycket varit en publikfest och en tid av engagemang och känslor, men det finns också en del negativa saker gömda i skymundan. Colombia åkte ut mot England i åttondelsfinalen, men det är inte bara matchen i sig som hamnat i fokus. Carlos Sánchez har nämligen mottagit flera mordhot och många fruktar nu att historien ska upprepa sig – med ännu ett dödsfall..

Tragiskt och skrämmande

Den 2:a juli 1994. Det var datumet när den colombianske fotbollsspelaren Andrés Escobar blev skjuten till döds av sex pistolskott – bara tio dagar efter att han gjort ett avgörande självmål mot USA i VM -94. Rapporterna säger att mördaren efter varje skott skrev “¡Gol!”, för att hänvisa till den sydamerikanska fotbollskommentatorn som under matchen ska ha sagt just det sex gånger i samband med USA:s 2-1-mål. Att bli brutalt mördad för något så fjuttigt som ett självmål i en fotbollsmatch låter absurt, men så såg tyvärr verkligheten ut i ett våldsamt Colombia.

Hur skrämmande och tragiskt det än är, är det tyvärr också oundvikligt att inte dra paralleller till detta VM och till Carlos Sanchez. Den 32-årige mittfältaren tog ett rött kort efter blott tre spelade minuter mot Japan i premiären, och efter att Colombia förlorade den matchen kom det redan då mordhot så kraftiga att man beslöt att skapa en polisutredning. Efter alla hån och hot kom det fram att Carlos Sanchez – fullt förståeligt – mått riktigt dåligt av alla fruktansvärda hot. Efter efterföljande vinsten mot Polen klev landets förbundskapten Pekerman fram på presskonferensen och sade då några viktiga ord.

– Spelaren har blivit djupt påverkad av hoten som riktats mot honom och jag tror att vi alla förstår att det här är något annat än fotboll. Vi spelar med stort ansvar, engagemang och så vidare, men sådana här saker får inte sägas. Aldrig. Och oavsett om det blir någon dom eller inte så är det här något som är väldigt smärtsamt.

Mot England i åttondelsfinalen eskalerade det dock tyvärr igen. Sánchez blev än en gång en av syndabockarna när han orsakade en straff som Harry Kane sedan förvaltade, och hoten lät sig återigen inte att vänta på sociala medier. ”Om Andrés Escobar dödades för ett självmål borde Carlos Sanchez bli mördad och sedan borde någon urinera på hans döda kropp”, var en av bara många fruktansvärda texter som publicerades.

Pablo Escobar, broder till den mördade Andrés, menar att att detta inte bara är några tomma hot – utan fruktar att Sanchez kan komma att ställas inför samma öde som hans storebror.

– Faktumet att folk fortfarande kan säga de här sakerna på sociala medier, även dödshot, och få spelare och familjer att frukta för sina liv, det visar att inget bra kom från Andres död. Vi lärde oss ingenting. Carlos måste vara väldigt ledsen över misstagen han begått, och både han och hans familj är nog väldigt rädda, berättar han nedstämt till den brittiska tidningen The Mirror.

Kändes overkligt även då

Andrés Escobar hade även en syster, vid namn Maria, som är vid liv än idag. Hon berättar om den traumatiska händelsen som kom att sätta en hel värld i sorg till tidningen Daily Telegraph. För oss idag låter det helt osannolikt att Carlos Sánchez ska riskera att mördas för att han råkat göra två så obetydliga misstag, men det var likadant då. Maria förklarar hur hennes då nioårige son förskräckt hade vänt sig mot henne och sagt: “Mamma, de kommer döda Andrés.”, varpå mamman lugnt hade förklarat att “Nej älskling, folk blir inte dödade för att de råkar göra misstag. Alla i Colombia älskar Andrés”.

Andrés hade trots varningar från familj och vänner då valt att återvända till sin hemstad Medellín efter uttåget ur VM. Han hade anlänt till en bar vid namn El Indio Bar med en grupp vänner när det plötsligt kom fram en annan grupp människor som började håna och trakassera honom för självmålet. Andrés lämnade baren, men gruppen följde efter och fortsatte provocera honom, varpå fotbollsstjärnan blev upprörd och förklarade att det var ett “ärligt misstag”. Två av männen tog då fram var sin pistol och sköt honom kallblodigt i ryggen.

Pablo bönar och ber nu att Carlos Sanchez inte ska behöva lida på samma sätt.

– Jag hoppas, nu när Colombia inte nådde förväntningarna i VM, att tragedin med min bror inte upprepar sig. Gud förbjude att det händer igen.