2019 års finallag i Hockey-VM är korade. Efter Finlands superskräll mot Ryssland plockade Kanada en komfortabel 5–1 seger mot Tjeckien. Därmed blir det Finland-Kanada i final under söndagen.

Finland skrällde stort och besegrade Ryssland med 1–0. Finländarnas finalmotståndare skulle utses när Kanada och Tjeckien gick upp mot varandra i vad som på förhand kändes som en betydligt mer oviss match.

Det var Kanada som fick den bästa starten. Storstjärnan från Vegas, Mark Stone, satte ledningsmålet efter fem minuter och 18 sekunder, på assist från Vancouvers Troy Stecher. Detta sedan han ställt den tjeckiske målvakten Patrik Bartosak i mottagningsmomentet. Det målet var också det enda i en period som annars var jämn rent chansmässigt. Tjeckien vann skottstatistiken med 12–11.

Om den första perioden stod och vägde så skulle den andra börja på ett helt annat sätt. Redan efter tio sekunder utökade Kanada sin ledning till 2–0 då Darnell Nurse högg på en retur och tog sig runt köksvägen och avslutade vid målvaktens första stolpe.

Det dröjde sedan bara fem minuter innan 3–0 kom. Vegas-forwarden Jonathan Marchessault levererade en horisontell smörpass som Pierre-Luc Dubois klippte till på. Därefter bytte Tjeckien målvakt och Pavel Francouz fick chansen mellan stolparna. Resultatet stod sig sedan perioden ut.

Kanada får revansch på Finland

Det lilla uns av hopp som fanns i det tjeckiska laget inför den tredje perioden skulle ganska snabbt dö ut. Med 46.26 på klockan satte Kyle Turris 4–0 på assist från Anthony Mantha, som var tillbaka från sin avstängning. Sju minuter senare kom också 5–0 efter att Thomas Chabot stått för en soloraid och avslutat snyggt på Francouz.

Pittsburgh-målvakten Matt Murray tog 40 av 41 skott på sin 25-årsdag. Han fick se nollan rämna när Tjeckien replikerade minuten senare med ett tröstmål av Tomas Zohorna, men närmare än så kom man aldrig.

Kanada är därmed klara för final. Där ställs man alltså mot Finland, som man förlorade mot i mästerskapets första match. För Tjeckiens del väntar bronsmatch mot Ryssland.