SPELTIPS 15/6 inför Marocko – Iran: Lejonen ryter ifrån!

Världsmästerskapet i Ryssland rullar vidare, och idag skall Grupp B invigas. Lagen som gör upp i denna grupp är: Portugal(4), Spanien(10), Marocko(41) och Iran(37). I den inledande matchen tar Marocko emot Iran, i vad som förväntas bli en nyckelmatch för båda lagen – då Portugal och Spanien är stora favoriter till avancemanget ur gruppen. Dock har Marocko en klar fördel gentemot Iran, och bär rättvist favoritskapet i denna match. Lejonen tar all tre poäng?

Match: Marocko – Iran | Speltips: 1 | Odds: @2.30 | Units: 2/5 | Spelbolag: Bethard | Spelstopp: 17:00

Väntan är över

Väntan är över. Efter 20 långa år, är Marocko äntligen tillbaka i finrummet, och ska nu bjuda upp till kamp under detta VM i Ryssland. Formen ser starkare ut än någonsin förr, och med sig in i mästerskapet har lejonen en sanslös svit på 17 raka obesegrade matcher. Av de sju senaste matcherna, har de sex senaste resulterat i vinst. För bara någon dag sedan fick nationen utstå stor sorg, då Marockos bud till VM 2026 fick se sig förbipasserat av ett nordamerikanskt bud signerat USA, Mexico och Kanada. Detta är något som kan bli en rejäl tändvätska för Marockanerna, som sannerligen vill visa världen vad de går för.

Fransmannen Hervé Renard har onekligen gjort ett utomordentligt arbete sedan han tog över landslaget i februari 2016, och besitter förmodligen det bästa laget nationen någonsin kunnat ställa på benen. Namn som Mehdi Benatia(Juventus), Hakim Ziyech(Ajax), Romain Saiss(Wolverhampton) och Younès Belhanda(Galatasaray) är bara några av de mycket skickliga män som finns att tillgå. Både defensiven och offensiven sitter, då man endast släppte in ett mål under hela kvalet, och endast tre mål sedan dess. Offensiven har skördat framgång i form av två mål eller fler i sju av lagets åtta senaste kamper. Marockanerna känns onekligen redo för att utmana på allvar.

En nygammal bekantskap

Iran är en av de mindre fotbollsnationerna som lyckats relativt ofta med att kvalificera sig till världsmästerskap. Detta är deras tredje världsmästerskap på de fyra senaste försöken, och sett till materialet som funnits att tillgå genom åren är det imponerande. Kvalgruppen toppades före Sydkorea och Syrien, med 22 inspelade poäng på tio matcher. Kvalsegern grundades främst på ett hårt arbetande kollektiv med en extremt stark defensiv som enbart släppte in två(!) mål på dessa kamper, medan offensiven var relativt anonym med 10 mål gjorda.

Truppen i sig är väldigt, väldigt tunn. Den store ledarfiguren i landslaget har länge varit Ashkan Dejagah(Nottingham Forest), med många års erfarenhet från den internationella toppnivån, då han länge huserade hos Wolfsburg med vilka han vann Bundesliga 2009. Han har dock passerat sitt bäst före datum.  Bakom honom finns svenskbekantingen Saman Ghoddos(Östersunds FK). En av nycklarna till den starka defensiven är den sittande mittfältaren Saeid Ezatolahi(Ankar Perm). Han missar dock denna match, ett oerhört tungt avbräck. I övrigt har man inga spelare som gör något större avtryck. Ett bra kollektiv kommer räcka långt, men undertecknad ställer frågetecken till lagets förmåga att konkurrera på den högsta nivån. Ser vi till VM 2014 förlorade de två av sina tre matcher(Argentina 1-0, Bosnien 3-1) medan de spelade 0-0 mot Nigeria, och kom sist i gruppen. I år är gruppen av en likartad, om inte något svårare karaktär med två stora fotbollsnationer i Portugal/Spanien och en lite mindre i Marocko. Deras främsta poängchans måste ses i denna matchen, men med endast 10 inprickade mål i det svaga AFC-kvalet, och med endast 1 mål inprickat i en likartad gruppsituation föregående mästerskap, kommer Iran få svårt att undvika sistaplaceringen även i år.

Speltips: Marocko vinner matchen

Detta lär bli en jämn match, då Iran arbetar hårt som ett kollektiv, och inte släpper in speciellt mycket mål. Inför matchen saknas dock en av de få tongivande spelarna i truppen, den defensiva innermittfältaren Saeid Ezatolahi. Hans frånvaro kommer vara oerhört kännbar. Samtidigt har Marocko onekligen en mycket tyngre trupp, där offensiva klasspelare som Ziyech, Belhanda med flera skall kunna genomtränga den iranska backlinjen. Lejonen har gått obesegrade i 17 raka matcher, vunnit sex av sina sju senaste, och gjort minst två mål i sju av de åtta senaste. Marockos defensiv är samtidigt minst lika bra som Irans, medan Iran (med all respekt åt Ghoddos) inte har någon riktigt vass spjutspets som kan skapa oreda i lejonens backlinje.  Historiskt sett har Iran inte heller kunnat konkurrera i mästerskapet, då de kom sist med ett gjort mål i en liknande grupp 2014 (Argentina 1-0, Bosnien 3-1 , Nigeria 0-0).  Således finner jag värde i att Marocko avgår med de tre poängen och lägger ett spel till 2,30 hos Bethard. Här är några skäl till varför Marocko vinner matchen:

  • Marocko har gått obesegrade i sjutton raka matcher, och vunnit sex av sina sju senaste.

  • Iran har en mycket tunn trupp med få spetsspelare.

  • Marocko har enbart släppt in ett mål i kvalet, 3 sedan dess, och har ett starkare landslag än någonsin förr.

  • Iran spelade i en liknande grupp förra mästerskapet, och gjorde då endast ett mål på vägen till en sistaplats i gruppen.

Högst odds hittar jag hos Bethard som ger 2.30 för en Marockansk seger, något jag investerar två units i.

Rygga till 2.30 hos Bethard

Allt innehåll på Speltips.se är avsedd för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.

Skrivet av |2018-06-15T00:23:52+00:0014 juni, 2018|Fotboll, Fotbolls-VM|0 kommentarer
En idrottsentusiast sedan barnsben, med sina rötter i London. Favoritsporten är fotboll, följt av den amerikanska varianten. Från mig kommer ni få speltips från alla de sporter jag följer nära, alltifrån fotboll till dart. Håll utkik efter mina tips! Spreadsheets: http://www.spreadsheet.se/snize http://www.spreadsheet.se/extrasnize

Lämna gärna en kommentar

Vi använder cookies för ge dig en så bra användarupplevelse som möjligt. Du kan läsa vår cookie-policy här. Ok