Vi kickar igång veckan med ett läcker Topptips. En rad jämna matcher gör att det krävs mycket för att hitta radens skrällar. Syna bland annat Superettan, europeiska och brasilianska andraligor, samt finsk toppfotboll för att finna dem och kamma hem belöningen. Mot stjärnorna!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Trelleborg – Norrby | Speltips: X2

Längst ner i Skåne tar tipset vid, och i snart två månaders tid har Trelleborg störtdykt. Skåningarna hamnar nästan alltid i underläge, och mot Torns IF i cupen fick TFF verkligen slita för att undvika nya pinsamheter. Fatawu Safiu var ånyo räddande ängel och lär lämna Vångavallen i vinter. Att Norrbys cupäventyr tog slut mot Utsikten (straffar) beror på att boråsarna spelat två tunga matcher Sundsvall och serieledarna Degerfors. De blåklädda har dock ett funktionellt lag med Robin Strömberg som habil målskytt och Abdelrahman Saidi som många gånger förser kamraterna med finfina bollar. Lite mer för pengarna ger gästerna – X2!

Match 2: Degerfors – Västerås | Speltips: 1X2

Degerfors målas många gånger upp som en omöjlig motståndare där den ruggiga trion Bertilson-Edvardsen-Dahlström är det främsta argumentet. Brukslaget har emellertid hemmaförlorat mot Norrby i år, och i onsdags krävdes förlängning mot Division 2-klubben Stockholm Internazionale för avancemang. VSK å sin sida hämtade upp 0-2 till 2-2 mot J-Södra i den senaste omgången för att ett par dagar senare enkelt avancera i cupen. Moonga Simba satte två i cupen mot Boden, och nu kanske det kan bli “moonga” även i seriespelet. Kul skräll att chansa in via 1X2!

Match 3: Nürnberg – Darmstadt | Speltips: 1X

Förra säsongen orsakade en del magsår hos Nürnbergs fans. FCN klarade sig dock kvar via ett extremt dramatiskt kvalspel, och har inlett den nya säsongen bra. Att slå formtoppade Sandhausen utan det skadade nyförvärvet Manuel Schäffler är strongt och skänker lugn. Gästande Darmstadt var mycket nära att knipa kvalplatsen i somras, men föll på målsnöret. “Liljorna” ser tunna ut i de bakre leden då både Matthias Bader (muskel) och Immanuel Höhn (muskel) sitter hos sjuksyster. Ganska öppet, men ettan är troligast.

Match 4: Excelsior – De Graafschap | Speltips: X2

Nederländska Eerste Divisie är fortsatt hemvist för Excelsior sedan 2019. Återtåget ser än så länge lika svajigt som osannolikt ut. Tolv baklängesmål på fyra omgångar kan inte ens den gamla Blåvitt-spelaren Elías Már Ómarsson kompensera för. Bättre utgångsläge har De Graafschap som kanske lite orättvist gick miste om uppflyttning på grund av corona. Bara ett snedtramp i hawaii-matchen mot Jong AZ (3-7) hittills, och med Daryl van Mieghem och Mo Hamdaoui i gott slag tar de värdepumpade “Superbönderna” minst med sig ett kryss från resan till Rotterdam.

Match 5: FC Oss – Dordrecht | Speltips: 1

Nästa strid i samma liga går av stapeln i södra Holland där motvinden blåser starkt för hemmalaget. Enkom ett poäng för de rödvitrandiga värdarna, men samtidigt gjorde TOP en kanonmatch mot förra säsongens serieledare Cambuur (2-2) i den senaste hemmafajten. Jarni Koorman är något av oslipad diamant som Klaas Wels börjar få pli på. Problem för Dordrecht med andra ord. Nästjumbon knäckte förvisso AZ för en dryg vecka sedan, men med en man mer i 55 minuter ska matchen dödas långt tidigare än på stopptid. “Fårskallarna” är svaga och ettan är en riktigt mysig spik.

Match 6: KuPS – FC Ilves | Speltips: 1X2

I vårt bastutäta grannland Finland försöker KuPS försvara sin mästartitel, men “Kanariefåglarna” åkte på ett bakslag i torsdags i kvalet mot Europa League. Cluj läxade upp Kuopio-klubben och stängde matchen redan efter 55 minuter. Det i kombination med ett tätt matchande de senaste veckorna kan ta ut sin rätt. Tammerfors-baserade Ilves har en stigande formkurva och en supertalang i målstim. Naatan Skyttä, finsk U21-landslagsman, stänker in bollarna och kommer att oroa värdarnas försvar. Ingen match på över en vecka, och utvilade huvuden och ben talar för besökarna. Plocka med alla tecken där tvåan rensar ordentligt.

Match 7: Vänersborgs FK – Gauthiod | Speltips: 1

Tillbaka på svenskt territorium där det blir Division 2-spaning och en kamp precis under den absoluta toppen. Vänersborg har fullkomligt exploderat i det senaste tre omgångarna där målskillnaden är smått osannolika 16-10. Starkt att komma tillbaka ur 0-2-underläge i Karlstad (5-3), och med Valon Gashi som ligger tvåa i seriens skytteliga på nio baljor är läget lovande. Marwin Leidewall är bäste målskytt i Gauthiod med sina sex mål, men besökarna är svajigare. 1-0 i cupen mot ett Ljungskile nere på 10 man är bra, men VFK är bättre totalt sett. Klar spik.

Match 8: Oeste – Operário | Speltips: 1X2

Vyerna vidgas i Brasilien där raden avslutas. I alltid lika målrestriktiva Série B har Oeste bjussat motståndat på flertalet baljor och huserar längst ner i källaren. Helt klockrent ser det inte ut då värdarna startat med någon av Luiz, Glauco och Caíque i buren de senaste tre omgångarna. Beslutsångest hos coach Freitas? Besökarna från Paraná glider runt i mittens rike, och spelar ofta 1-1. “Byspöket” som laget kallas är ett lag utan någon egentlig stjärna som sticker ut. Väldigt ovisst nu. Plocka med alla tecken.

Antal rader: 216 | Spelstopp: 17:29

KUPONGENS SÄKRA: Vänersborg

Likt ett Barcelona i sina bästa stunder öser laget vid Vänern in strutar just nu, och då kan man till och med kosta på sig lite slarv i försvaret. Gauthiod hackar och haltar fram, och lär inte bli långvariga på den övre halvan om detta fortsätter. En säker svartvit triumf!

CHANSNINGEN: Västerås

Thomas Askebrands mannar är på gång, och har bra resultat mot Degerfors i de senaste två fajterna. Förr eller senare halkar DIF, och dessa tendenser syntes redan i cupen. Kämpa, VSK!

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se