Fredagens Topptips är uppdelat på två dagar. Ligamatcher från Portugal, Spanien och Nederländerna blandas med cupfajter från England då både EFL Trophy och FA-cupen står till förfogande. En spännande kupong med båda fina spikar och sköna skrälldrag. Häng på!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Match 1: Santa Clara – Sporting | Speltips: 12

Ute på Azorerna ska det spelas fotboll dagen till ära. Sporting från Lissabon går som tåget i ligan och har inför denna batalj löst 44 av 48 möjliga poäng. Ett galet fint facit som i slutändan mycket väl kan leda till de grönvitas andra raka titel. Ö-klubben däremot skumpar farligt nära nedflyttningsstrecken och har haft bekymmer med målskyttet. Plussidan hos Tiago Sousas mannar är ett klart godkänt hemmaspel som genererat poäng eller segrar vid fem av åtta tillfällen. Tvåan är trolig men det kommer även svenska folket tycka. Läge därför att testa gaffeln (etta-tvåa) och jobba in en vacker Santa Clara-skräll.

Match 2: Amorebieta – Tenerife | Speltips: X2

I Baskien är det nykomlingarna Amorebieta som ska försöka knäcka Tenerife på neutral bana i Bilbao. Värdklubben hade svårt att acklimatisera sig inledningsvis men har successivt växt in i rollen som Segunda-klubb. Fem raka med poäng är tämligen starka kort även om uppgiften under fredagen blir betydligt mer avancerad. Tenerife är ett av ligans bästa bortalag och har en given plats bland topp 6-lagen. Elady har visat sig vara en toppvärvning och så även veteranen Enric. Tvåan först.

Match 3: Exeter – Portsmouth | Speltips: 2

EFL Trophy är inne i sextondelasfinaler och för Portsmouth blev Exeter en fin lott inför fortsättningen. Värdklubben är i riktigt skakig form och har knappt vunnit en tävlingsmatch sedan slutet av november. Gästerna är i gott slag även om Pompey öppnade 2022 med att lira 0-0 mot Cambridge i ligan. Besökarna har bra läge att lösa en playoff-plats till The Championship samtidigt som vägen i denna turnering ligger fint utstakad. Danny Cowleys mannar har inte släppt in ett enda mål på fyra raka bortamatcher och sitter i en perfekt sits att fortsätta på inslagen trend. Tvåan är väldigt trolig och kan gott och väl singlas.

Match 4: Roda – Maastricht | Speltips: 1X2

Kul skrälldrag jobbas in på Parkstad Limburg Stadion. Roda gick på jullov med fem raka matcher utan förlust och är därmed ett av lagen som slåss i toppen om i första hand en playoff-plats för möjlighet till spel i Eredivisie. De gulsvarta är dock minst sagt mediokra på sin egna matta och har faktiskt bara mäktat med tre vinster på tio försök hemmavid. Maastrich har ett tämligen pålitligt lag även om poängen i mångt och mycket lyst med sin frånvaro under vintern. Mitchy Ntelo har fortsatt möjligheterna att växa ut och bli en klasspelare och vid sin sida på topp finns förra Roda-spelaren Mart Remans som säkert vill sänka sin gamla klubb. I en troligen målrik batalj är det läge att prova alla tecken och jobba knall i österled.

Match 5: Millwall – Crystal Palace | Speltips: 1X2

Vi byter speldag och tittar till fyra matcher från FA-cupen. Derbydags i London och ett bra läge för Millwall att face:a Crystal Palace. Gästerna som till vardags spelar fotboll i Premier League står utan en rad nyckelpjäser inför matchen. Bland annat kommer Ayew, Zaha och Kouyate befinna sig i Afrika för mästerskapsspel med sina respektive landslag. Rejält tunga tapp. Ett vanligtvis stabilt hemmagäng ska kunna hota hela vägen in i kaklet. Alla tecken åker med ögonaböj.

Match 6: Burnley – Huddersfield | Speltips: 1

Huddersfield har fått fart på sitt maskineri under vintern. Första fajten på det nya året innebar ett stabilt 0-0-möte med Blackburn i ligan borta och därmed har The Terriers 3-3-0 från december och framåt. Någon större framgång är ändå inte att tro på när det vankas lurig bortamatch på Turf Moor. Burnley har massor att bevisa inför framförallt en seger-suktande hemmapublik. Även utan sin kanske bästa spelare i Max Cornet (landslagsuppdrag) ska ändå Wood, Vydra, Gudmundsson och gänget fixa biffen.

Match 7: Coventry – Derby | Speltips: 1X

Wayne Rooney och hans Derby har tagit sig an uppgiften att göra det omöjliga. Klubben tilldömdes 21 minuspoäng i ligaspelet men The Rams har sett starka ut och löst poäng eller segrar vid 18 av totalt 25 tillfällen. Avståndet upp till säker mark är därmed “bara” elva poäng. Med andra ord känns FA-cupen knappast lika prioriterat. Coventry har tappat en del av sitt fina spel från inledningen av säsongen men är ändå stabila hemmavid. En perfekt match för Viktor Gyökeres att försöka finna målet igen efter en iskall period. 1X duger gott.

Match 8: Bristol City – Fulham | Speltips: 1X2

Fulhams målkung Mitrovic har sprungit runt och lirat med blött krut i bössan den senaste tiden. Utan serben i målprotokollet har inte heller London-klubbens offensiv funkat. Bristol City öppnade 2022 med att vända 1-2 till seger 3-2 hemma mot Millwall. En stabil insats från The Robins där Weimann glänste i fören med sina tre baljor. Nigel Pearson har därmed fått fin utväxling på sin österrikiska striker. Nu gäller det bara att väcka Nahki Wells till liv också. Strecka från höger men garderingarna ska falla i snabb takt från mitten.

Antal rader: 216 | Spelstopp: 19:29

KUPONGENS SÄKRA: Burnley

Burnley har varit en besvikelse under egentligen hela säsongen. Uppsidor finns ändå hos The Clarets som hemma mot Huddersfield ska lösa en seger och därmed ta sig vidare i tävlingen.

CHANSNINGEN: Santa Clara

Sporting är otroligt bra men känslan är ändå att Lissabon-klubben för eller senare kommer gå på pumpen. Santa Clara har två raka vinster hemma och gör det allt som oftast bra ute på ön. Kul skrälldrag.

Lämna in Topptipset hos Svenska Spel genom knappen och jobba in den tillsammans med oss!

Till Topptipset
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se