Speltips FA-cupen

  1. Speltips
  2. /
FA-cupen Författare: 2024-05-28T13:41:32+02:00

Med anor sedan mitten av 1800-talet är FA Cupen Englands mest prestigefyllda cup och en chans för de små amatörlagen att mäta krafterna med några av världens största klubbar. Speltips.se bevakar FA Cupen och ger dig som följare vassa speltips från den traditionstyngda turneringen.

Bettingsidor med FA-Cupen

Speltips för FA-cupen

Speltips.se erbjuder dig som följare speltips och välbehövlig statistik från den europeiska toppfotbollen. Våra rekare ger dig senaste nytt och bra tips när du ska välja vilka matcher du vill spela på. FA Cupen är en anrik turnering med massor av intressanta matcher att spela på.

Turneringens popularitet

FA Cupen har länge varit en mycket högaktad cup inom den engelska fotbollen. Med sina starka traditioner ses den som mycket prestigefull bland alla engelska klubbar. Utöver en möjlighet till titel för de största klubbarna så är den även en möjlighet för de mindre klubbarna att mäta krafterna med de stora jättarna. Den långa traditionen har lett till ett stort medialt intresse kring matcherna. Tv-rättigheterna har i Sverige nyss tagit över av SBS Discovery, vilket innebär att matcherna visas i Kanal 5, Kanal 9, Eurosport 1, Eurosport 2 och på dplay.

FA-cupens historia

FA Cupen är världens äldsta fotbollstävling. Den bär på anor och traditioner enda sedan 1871 och är därmed en turnering som inte kan likställas vid någon annan. Grundaren till cupen var FA:s (Football Associations) sekreterare Charles W. Alcock. Till en början dominerades turneringen av amatörklubbar från företrädelsevis södra England men efter införandet av professionell fotboll 1885 tog proffsklubbarna från norr över dominansen och intresset sköt i höjden. Under en viss period tilläts klubbar från Wales, Irland och Skottland att delta, men numera är det endast klubbar från det engelska ligasystemet som deltar. Mesta mästare är Arsenal med 13 titlar.

Så ser FA-cupen ut idag

FA Cupen är definitivt präglad av sin anrika historia. Utanför den stora prestigen i att vinna cupen tilldelas segraren även en plats i kommande säsongs Europa League. På grund av dessa två faktorer konkurrerar FA Cupen därmed ut Ligacupen Carabao Cup i status som näst största tävling i engelsk fotboll, efter Premier League. Klubbar från hela det engelska ligasystemet tillåts delta i turneringen vilket innebär att det inte alltför sällan blir matcherna mellan stora jätteklubbar och små, små lokala amatörlag. Regerande mästare är Arsenal.

Kommande matcher i FA-Cupen

blomman

Chefredaktör

Andreas är vår nya chefredaktör här på Speltips.se. Han har flera års erfarenhet inom branschen och har jobbat som bland annat oddssättare och sportsbook manager på Malta. Sportintresset är brett och när inte favoritlaget Hammarby spelar är det basket som gäller. Andreas sköter kontakten med Speltips skribenter och har du några frågor kring det är du varmt välkommen att kontakta honom.